Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica

Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica Mareste imaginea.

 

Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica

 

Biserica Manastirii Cernica s-a dovedit a fi neincapatoare, duminica 3 decembrie, in ziua praznuirii Cuviosului Parinte Gheorghe. Numerosi credinciosi au venit sa se inchine la raclele cu sfintele moaste ale celor doi sfinti ai Cernicai: Sfantul Ierarh Calinic si Sfantul Cuvios Gheorghe. Sfanta Liturghie de duminica, la un an de la proclamarea canonizarii Cuviosului Staret Gheorghe, a fost savarsita de insusi PF Parinte Patriarh Teoctist, insotit in slujire de IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, de P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, de P.

Cuv. Macarie, staretul manastirii Cernica si de soborul de preoti al manastirii.

 

Manastirea Cernica

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 20 - 21 octombrie 2005, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (avand ziua de sarbatorire 22 iunie) si a Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (avand ziua de sarbatorire 3 decembrie).

 

Sfantul Sinod

 

Vietuitor intre anii 1730 - 1806, Cuviosul Parinte Gheorghe - ardelean din Salistea Sibiului - si-a inchinat viata inca din tinerete slujirii lui Dumnezeu si oamenilor, intrand in monahism la Sfantul Munte Athos, la anul 1752, ca ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu. Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt (aici fiind staret Paisie Velicicovschi), apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa primeasca a revigora viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii, astfel ca oranduieste aici o manastire cu aleasa viata de obste dupa tipicul Muntelui Athos si al obstilor paisiene din Moldova.


Roadele carmuirii sale la Cernica au facut ca, in 1793, Mitropolitul Filaret al II-lea sa-i dea in seama si manastirea Caldarusani, conducandu-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806, locuind, pe rand, in fiecare dintre ele si asezand egumeni (stareti) care sa le poarte de grija, mai ales cand el era plecat dintr-o manastire intr-alta. In ambele manastiri a randuit viata monahala dupa traditia athonito-paisiana. Sfarsitul vietii i-a sosit la 3 decembrie 1806, fiind inmormantat la Manastirea Cernica. Staretul Gheorghe este apreciat pentru viata sa aleasa, pentru tactul si roadele carmuirii celor doua mari obsti calugaresti din Tara Romaneasca, ca unul dintre cei mai de seama cuviosi romani, innoitor de renume al monahismului romanesc, in pragul epocii moderne, in duhul neo-isihast athonito-paisian.


In acest an s-au implinit doua secole de la mutarea sa la cele vesnice. Staretul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani este chemat sa se adauge cetei binecuvantate a sfintilor ortodoxiei romanesti.

 

Cinstitele moaste ale Cuviosului Staret Gheorghge s-au pastrat la manastirea Cernica si acum sunt asezate in biserica manastirii pentru a fi venerate de credinciosi.

 

 

Duminica, 3 decembrie 2006, la praznicul Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica, PF Parinte Patriarh Teoctist s-a adresat credinciosilor si monahilor vietuitori in aceasta sfanta manastire:

 

 

"Iubiti credinciosi, sa dam slava lui Dumnezeu, sfintilor ocrotitori ai acestei manastiri - Sfantul Ierarh Calinic si Sfantul Cuvios Parinte Gheorghe, staretul ei - ca ne-a ajutat astazi sa venim aici la pomenirea Cuv. Parinte Gheorghe ale carui sfinte moaste se cinstesc in aceasta sfanta biserica, in racla pe care am sfintit-o astazi. Este o zi inchinata lor, sfintilor, dar si noua celor credinciosi si slujitorilor din aceasta sfanta manastire, dupa cum reiese si din Parabola pe care ati ascultat-o la citirea pericopei evanghelice de astazi, Pilda talantilor: A primit fiecare dintre cei indreptatiti, unul 5, altul 2, altul a primit un singur talant. Cel care a prezentat stapanului rezultatul singurului talant a spus: "Doamne, am ascuns talantul tau in pamant, pentru ca m-am temut si ti l-am adus inapoi". Ceilalti i-au adus inmultiti, beneficiind din talantii pe care i-au primit. Si noi putem desprinde din aceasta pilda urmatorul inteles: Viata pe care o avem este un talant primit de la Dumnezeu, este darul lui Dumnezeu. Cum folosim noi darul vietii, sensul vietii noastre - acela de a fi fii ai Imparatiei lui Dumnezeu?

 

Aici in Manastirea Cernica avem numeroase exemple din monahi care au primit talanti multi sau putini. In aceasta manastire au fost in decursul istoriei numeroase pilde de viata: martiri, sfinti si cuviosi parinti pe ale caror urme indraznim noi sa mergem, si ale caror zile lor de pomenire le cinstim noi.

 

Astazi, in duminica aceasta, in chip fericit, este si ziua de pomenire a Cuviosului Staret Gheorghe al Manastirii Cernica si Caldarusani, din sec. al XVIII-lea care a trait inaintea Sfantului Calinic. Este o manastire iubita de Dumnezeu prin acesti doi sfinti, dar pe langa acestia sunt multi sfinti, aici, la Cernica, necunoscuti de noi, cuviosi parinti, smeriti monahi care si-au inchinat viata in cetatea aceasta sau dincolo in ostrov, la Biserica "Sfantul Nicolae". Ei ne arata ca sensul vietii pe pamant este slujirea lui Dumnezeu, este credinta noastra care este sadita in firea noastra de la inceput, de la predica Sfantului Apostol Andrei. Suntem singurul popor din aceasta parte a lumii, a Europei, care suntem crestini in istorie, adica in istoria care a inceput cu Domnul nostru Iisus Hristos. Si este de aceea o mare bucurie pentru noi ca sa constatam ca sfintii care au bineplacut lui Dumnezeu, cum a fost Cuviosul Parinte Gheorghe - de felul sau din Ardeal din Salistea Sibiului, de unde au fost barbati vrednici in istoria noastra, in cultura noastra, in toate aspectele viatii sociale. Dar au iesit, spre bucuria noastra, si slujitori ai bisericii si multi altii, inainte si dupa Mihai Viteazu. Staretul Gheorghe a stat 24 de ani la Manastirea Neamt si a invatat de la staretul Paisie al acelei manastiri multe din felurile de traire bisericeasca, sufleteasca privind rugaciunea, privind ascultarea, privind viata de obste, toate insa legate de rugaciunea mintii, de rugaciunea inimii, rugaciunea lui Iisus, care ii unea pe toti: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul". Asa au ajuns cunoscuti in istorie ca facatori de minuni ca acest parinte Gheorghe, care la rugamintea Mitropolitului Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea,  a venit aici ca sa odrasleasca manastirea aceasta foarte veche care decazuse complet. Si astfel el s-a asezat la Biserica Sf. Nicolae, acolo unde erau ruinele fostei manastiri de altadata si unde s-a rugat cu caldura lui Dumnezeu si l-au inconjurat cativa ucenici venind in timp mai multi. Au ridicat apoi o manastire frumoasa, aici in ostrovul acesta. Ei ne pot fi pilda de cum putem sa ne intocmim viata asa ca sa inmultim talantul primit de la Dumnezeu: unul are darul invataturii, altul darul cantarii, altii au darul deprinderii stiintelor si pot ajunge membrii in Academii. Dar toate acestea sunt raze stralucitoare ale sufletului omului care este din Dumnezeu si prin care Dumnezeu revarsa Harul Sau si-l ridica la inaltimea sfintilor, ca pe Sfantul Cuvios Gheorghe. Ni i-a daruit Dumnezeu acestia fiind pentru noi, pentru Biserica, un dar in profunzimea sufletului, a simtirilor noastre.

 

Toata nadejdea, iubiti parinti si frati ai manastirii, s-o aveti la Sfantul Ierarh  Nicolae, la Sfantul Ierarh Calinic, la Sfantul Cuvios Staret Gheorghe, ocrotitorii si ctitorii acestei sfinte manastiri. Sa urmati randuielile testamentelor lasate manastirii acesteia de Sfantul Cuvios Gheorghe si Sfantul Ierarh Calinic. Intr-un glas, amandoi, ei va cheama neincetat. Cand auziti clopotul bisericii, sa stiti ca acela este glasul Sfantului Cuvios Gheorghe si al Sfantului Ierarh Calinic care va cheama la rugaciune, la bunatate, la iubire, la ascultare - ascultarea pe care a facut-o Mantuitorul Iisus Hristos. Sa vedeti, iubiti parinti si frati ai manastirii, un loc de fericire in manastire. Sarbatoarea de astazi ne aminteste de multe feluri de a trai viata prin Pilda talantilor.

 

Noi n-avem dreptul sa ascundem ceea ce Dumnezeu ne-a dat!"

 

 

 

 

.

06 Decembrie 2006

Vizualizari: 12627

Voteaza:

Praznuirea Sfantului Cuvios Gheorghe de la Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE