
Toamna ruginie bucuresteana. Frig, miros de
Scoala in turla bisericii
Cartierul Titan respira greoi cufundat in ceata diminetii. La portile bisericii isi jelesc viata amara vesnicii cersetori, cu mana intinsa pentru pomana. Primesc coliva, colaci, bani si un pahar de vin dulceag, sa fie de sufletul mortilor. In curte e lume multa, venita si de prin alte cartiere. Biserica e plina. L-am intalnit pe inimosul parinte Adrian Niculcea, cel care si-a pus sufletul la temelia bisericii din Titan cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh“, in mijlocul enoriasilor. Grijuliu si atent, preotul raspunde cu bunavointa si caldura oamenilor care vin sa-i ceara ajutorul. Biserica este durata in lemn, in stilul gratios maramuresean. Turla inalta inteapa semeata cerul cu o cruce stralucitoare. E semn ca si aici Dumnezeu a invins. Parintele e cunoscut si iubit de credinciosi. El a gasit si o formula de ajutor intelectual adresat copiilor proveniti din familii sarace, organizand chiar in turla bisericii meditatii scolare gratuite.
38 de dascali cu diferite specialitati, printre care profesorii Petru Brumariu, Georgiana Petre si Natalia Grosu (matematica), Camelia Petre (engleza ) si Andreea Zanfir (franceza), vin aici si-i lumineaza pe micutii din cartierul Titan. Copiii iau lectii de pictura si desen de la un talentat artist plastic, prof. Nicolae Trepadus. In incinta bisericii exista chiar si o pianina, unde elevii exerseaza gamele sub atenta indrumare a prof. Catalina Popescu. Dascali sufletisti, fara pretentii materiale, cu dorinta de a impartasi micutilor cate ceva din stiinta si experienta lor. Dar cel mai inedit este cursul de calculatoare la care se inghesuie zeci de copii. Bisericii i-au fost donate din partea unor persoane particulare mai multe computere. Biserica are 4 etaje pe axa turnului. La fiecare nivel se organizeaza cate un curs. In zilele de sambata, copiii cu deficiente de auz vin aici, la intalnirea cu Dumnezeu. Elena Demeter, studenta in anul III la ASE, si Cosmin Costache, absolvent al Facultatii de Teologie, sectia de comunicare si slujire prin limbaj mimico-gestual, ii ajuta pe micuti sa inteleaga si „sa auda“ cu sufletul credinta.
De la Biserica „Pogorarea Sfintului Duh“ pleaca aproape saptamanal autocare pline de credinciosi dornici sa viziteze manastirile si bisericile de pe cuprinsul tarii. Preturile sunt foarte mici, dar bucuria celor ce pot vizita Derventul, Pestera Sfantului Andrei, manastirile din Nordul Moldovei, din
O biserica in fiecare suflet
„Eu cred ca trebuie construite sute si sute de biserici in Capitala si in orasele mari din
L-am lasat pe neobositul preot sa-i impartaseasca in continuare pe credinciosii veniti la sarbatoarea Sfintilor Arhangheli. Vazandu-l asa, in aburul toamnei, ungand fruntile oamenilor cu mir, mi-am dat seama ca misiunea lui nobila este ocrotita de Dumnezeu. Parintele din Titan cladeste zilnic cate o biserica in sufletele oamenilor, care, in opinia sa, este mult mai importanta decat zidurile.
Gabriel MATEESCU
Lumea credintei, anul I, nr. 5
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.