Biserica ortodoxa romana Sfantul Nicolae din New York la ceas aniversar

Biserica ortodoxa romana Sfantul Nicolae din New York la ceas aniversar Mareste imaginea.

“De n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar pazi Domnul cetatea, in zadar ar privegea cel ce o pazeste…”(Ps. 126,1).

Intr-adevar, in viata popoarelor si a fiecarui om, nimic nu se face fara ajutorul lui Dumnezeu. El iti da sanatate si spor in toate cele ce tu le faci. De aceea poporul roman cand incepe orice lucru in viata, isi face mai intai cu credinta semnul Crucii si spune “Doamne ajuta!”. Cu acest gand am inceput si noi, preot si credinciosi, sa avem o biserica in Woodside, New York.

Parohia Sfantul Nicolae a fost infiintata in anul 1974 din initiativa catorva familii de romani ajunsi la New York. Acesti romani de buna credinta, parasindu-si tara, vroiau sa tina legatura cu patria mama, prin biserica. La inceput slujbele s-au savarsit intr-o capela inchiriata de la presbiterieni, in Manhattan.

Biserica Sfantul Nicolae - New York

La 14 ianuarie 1984 IPS Arhiepiscop Victorin l-a numit ca preot paroh pe Arhimandrit Dr. Vasile Vasilachi. Odata cu venirea Parintelui Vasile si cu concursul generos al credinciosilor se cumpara o cladire situata in 45-03 48 Ave, Woodside, NY cu 85.000 $, suma care in rastimp de sase ani este achitata de credinciosi. Dupa cumpararea casei a inceput transformarea ei in lacas de cult, cu contributia enoriasilor. Biserica a fost sfintita intaia oara la 9 decembrie 1984 de catre vrednicul intru pomenire Arhiepiscopul Victorin si are ca sfinti ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nicolae si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

De atunci biserica a trecut printr-un vast program de consolidare si infrumusetare: a fost ridicata catapeteasma cu icoane (1989); s-a facut acoperis si turla noua, s-au pus patru candelabre noi, s-au instalat sisteme noi de incalzire (1999); s-a facut iconografia bisericii (2000 - 2004); s-a comandat in tara o Sfanta Masa, o axionita si patru tetrapoade din lemn de tei, trei vitralii - mozaic, s-a refacut fatada bisericii, sala sociala, holul si s-a inlocuit mocheta veche (2011 - 2012).

Biserica Sfantul Nicolae - New York

Resfintirea de astazi, 9 decembrie 2012, a Bisericii Sfantul Nicolae a fost un moment solemn de pioasa recunostinta si pretuire fata de ctitorii acestei Biserici si fata de toti cei care au pastrat-o, restaurat-o si infrumusetat-o de-a lungul timpului, dar in mod deosebit resfintirea ei este o slujba de invocare a harului Preasfintei Treimi, ca aceasta biserica sa fie din nou, dupa consolidare, restaurare si innoire, casa a prezentei si lucrarii Preasfintei Treimi.

Cateva sute de credinciosi ortodocsi romani din orasul New York si imprejurimi au participat duminica dimineata la slujba de resfintire a bisericii Sfantului Nicolae. Slujba a fost savarsita de IPS Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi si Preasfintitul Ioan Casian - Episcop Vicar alaturi un sobor de preoti ortodocsi din Statele Unite si Romania. Din sobor au facut parte alaturi de cei doi ierarhi: preot paroh Marius Daniel Dumitrescu, P.C. Parinte Protosinghel Vincentiu Temirov si Parintele Ieromonah Paisie Buhnila de la Manastirea "Sf. Dumitru” din Middletown, NY, P.C. Parinte Protosinghel Teofan Popescu de la Manastirea Putna din Romania, P.C. Pr. Prof. Dr. Theodor Damian de la Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel” din Astoria, NY, P.C. Pr. Vasa Ghilezan de la Biserica "Buna Vestire” din New York, P.C. Pr. Ioan Radu din New York, si P.C. Parinte diacon Carol Bratosin de la Biserica "Sf. Maria” din New York.

Ceremonia legata de Slujba de tarnosire locasului de cult a inceput de seara cu slujba Privegherii si randuiala asezarii pe Sfantul Disc a sfintelor moaste ce vor fi puse a doua zi in piciorul Sfintei Mese. Dimineata s-a inceput cu sfintirea apei si randuiala ceasurilor, iar apoi a urmat slujba resfintirii bise

Biserica Sfantul Nicolae - New York

ricii si Sfanta Liturghie arhiereasca. Ritualul sfintirii s-a facut intai afara si a continuat in biserica. In cadrul acestuia P.S. Episcop Vicar Ioan Casian a dat citire hrisovului cu istoria Bisericii "Sf. Nicolae”, in care sunt incluse numele ctitorilor si slujitorilor ei de la inceput pana in prezent. Intre timp, in Sf. Altar, IPS Arhiepiscop Nicolae a oficiat bogatul si frumosul ritual de consacrare a Sf. Mese.

Enoriasii au asistat cu emotie si bucurie la binecuvantarea si sfintirea "cu Sfantul si Marele Mir si Apa Sfintita" a lacasului de cult unde vin in zilele de sarbatoare, iar apoi s-au rugat in fata altarului, in timpul Sfintei Liturghii arhieresti.

Biserica Sfantul Nicolae - New York

In cuvantul de invatatura rostit dupa Sf. Evanghelie IPS Nicolae a acentuat rostul si sensul slujbei sfintirii bisericii, atat din punct de vedere dogmatic-doctrinar, cat si din punct de vedere duhovnicesc. A urmat impartasirea copiilor de la scoala duminicala a parohiei, calauziti de profesoarele lor, distinsa doamna preoteasa Daniela Dumitrescu si de Doamna Florica Radu. In final a avut loc hirotesia intru rang de inconom stavrofor, de catre IPS Arhiepiscp Nicolae, in fata multimii de credinciosi, a destoinicului parinte paroh Marius Dumitrescu, moment emotionant, si plin de bucurie.

La terminarea Sfintei Liturghii parintele paroh a multumit IPS Nicolae si PS Ioan Casian pentru onoarea facuta Bisericii "Sf. Nicolae” prin prezenta la acest deosebit eveniment din viata parohiei, precum si preotilor slujitori si le-a oferit celor doi ierarhi in dar cate o icoana cu cei doi sfinti ocrotitori: Sfantul Nicolae si Sfantul Gheorghe. A adresat apoi multumiri domnului Constantin Alexe, Presedintele Consiliului Parohial, membrilor Consiliului Parohial si Comitetului doamnelor pentru dragostea si munca ce o fac in slujba bisericii si pentru intreaga munca de pregatire pentru resfintirea lacasului de cult, iar in final a multumit tuturor credinciosilor participanti la acesta mare eveniment.

Biserica Sfantul Nicolae - New York Biserica Sfantul Nicolae - New York

S-a remarcat prezenta activa si binevenita pe tot parcursul slujbei a maicilor de la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Ellenville, NY, si prezenta in mijlocul credinciosilor a Excelentei Sale Marian Parjol, Consulul general al Romaniei la New York.

La acesta mare sarbatoare am avut bucuria de a ne inchina la icoana Sfantului Serafim de Sarov, adusa de la Biserica Ortodoxa Greaca Adormirea Maicii Domnului, Hamptons, NY si la particele din Sfintele moastele ale Sfantului Ierarh Nicolae, Sfantului Nicolae Velimirovici si ale Sfantului Serafim de Sarov.

Dupa sfintirea bisericii toti credinciosii, barbati, femei si copii au intrat pe rand in Sfantul Altar si saruta Sf. Evanghelie, Sf. Cruce si Sf. Masa in care au fost depuse moaste de sfinti mucenici si vor primi bucatele de panza sfintita, folosita la tarnosirea sfantului lacas de cult pentru a fi protejati de boli si necazuri.

Biserica Sfantul Nicolae - New York

Receptia oficiala a evenimentului a avut loc al restaurantul "Bucharest” din Sunnyside. Aici, in urma unui program de muzica si poezie sustinut de elevii Scolii duminicale condusi de d-na Sacarin Roxana si Mihaela Vizitiu, in cadru festiv, au fost inmanate diplome de merit tuturor celor care s-au remarcat prin efort sustinut in cadrul muncii de innoire si infrumusetare a Bisericii "Sf. Nicolae”.

Multumim tuturor credinciosilor bisericii Sfantul Nicolae care de-a lungul anilor au ascultat dorinta insasi a lui Dumnezeu de a avea un locas sfant si frumos impodobit pentru veacurile ce vor sa vina.

Preot Marius Daniel Dumitrescu

Pe aceeaşi temă

14 Decembrie 2012

Vizualizari: 8226

Voteaza:

Biserica ortodoxa romana Sfantul Nicolae din New York la ceas aniversar 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE