Festivalul Bucuresti - oras al muzicii, sustinut la Palatul Patriarhiei din Bucuresti

Festivalul Bucuresti - oras al muzicii, sustinut la Palatul Patriarhiei din Bucuresti Mareste imaginea.


"Cantari bizantine si de traditie bizantina" - un concert exceptional din cadrul Festivalului "Bucuresti - oras al muzicii", sustinut la Palatul Patriarhiei din Bucuresti

Duminica 21 ianuarie 2007, Palatul Patriarhiei din Bucuresti a gazduit un concert exceptional de "Cantari bizantine si de traditie bizantina", sustinut de Corul de copii si tineret "Symbol" al Patriarhiei Romane, dirijor Prof. diacon Jean Lupu, si de Corala barbateasca "Te Deum Laudamus", dirijor Prof. Dan Mihai Goia. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a onorat cu prezenta sa acest eveniment muzical. Concertul s-a inscris in seria celor opt concerte programate in cadrul Festivalului "Bucuresti - oras al muzicii", organizat de Radio Romania Muzical pentru Uniunea Europeana de Radio.



Cantari bizantine si de traditie bizantina

In deschiderea concertului din Aula Palatului Patriarhiei, Veronica Orha Canelea, realizator la Radio Romania Muzical "George Enescu" sublinia insemnatatea atat a concertului in sine, incarcat de spiritualitate, cat si cea a evenimentului in care este inclus, eveniment patronat de Uniunea Europeana de Radio si transmis in direct prin reteaua de satelit Euro Radio. Concertul a fost transmis in direct de Postul Radio Romania Muzical iar prin intermediul posturilor publice de radio, a putut fi ascultat in Bulgaria, Danemarca, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia si Slovenia.

Cantari bizantine si de traditie bizantina

Programul celor doua formatii a urmat o linie comuna in abordarea si promovarea creatiilor culese din repertoriul religios, transmis peste generatii, preluat si aranjat pentru cor de voci egale sau mixt, de compozitori dintre cei mai apreciati pentru contributia lor la imbogatirea acestui tezaur, ce tine de identitatea culturala romaneasca. A inceput acest parcurs spiritual Corul de copii si tineret "Symbol", dirijat de profesorul diacon Jean Lupu. In palmaresul ansamblului se numara festivaluri, concerte si competitii la care membrii corului au participat pentru a promova repertoriul nostru laic si religios, ce cuprinde la acest moment sute de titluri dintre cele reprezentative pentru acest gen.

Cantari bizantine si de traditie bizantina

Piesele pe care Corul Symbol ni le-a propus spre auditie in acest concert sunt prelucrari ale monodiilor de sorginte bizantina armonizate de compozitorii nostri pentru a fi cantate in cadrul slujbelor religioase, in "concertele" culte din momentele de rugaciune sau impartasanie. Au fost interpretate printre altele: "Litanie", piesa pe care compozitorul Stefan Andronic a dedicat-o acestei formatii si dirijorului, asa cum este si "Laudati pre Domnul" de Constantin Dragusin - o rugaciune alcatuita tot pe versete din psalmi, apoi piese de Gheorghe Cucu, Gavriil Musicescu, Mihail Berezovski, Zaharia Popescu, Hristodor Gheorghiu, Evghenie Humulescu, Dragos Alexandrescu, Dumitru D. Stancu, Nicolae Lungu. Discografia formatiei cuprinde 12 albume in format de caseta audio sau CD audio, dar si o caseta video, "Vocile ingerilor", inregistrata in 1992. Inalta valoare artistica le este dovedita de numeroasele premii castigate in tara si in strainatate, la diferite festivaluri si concursuri.

Cantari bizantine si de traditie bizantina

In a doua parte a concertului a evoluat Corala Barbateasca Ortodoxa "Te Deum Laudamus" dirijata de Prof. Dan Mihai Goia. Ansamblul isi dedica activitatea in majoritate repertoriului romanesc ce iuclude cantari liturgice ortodoxe, creatii culte de inspiratie sacra, monodii de traditie bizantina, colinde romanesti traditionale, prelucrari folclorice si creatii de gen din muzica universala. De la infiintarea in 1990 si pana in 1996 la pupitrul acestei formatii s-au succedat dirijorii Petre Simionescu, Valentin Gruescu si Preotul Constantin Dragusin, iar din 1997 Dan Mihai Goia este Directorul Artistic si dirijorul ansamblului sub conducerea caruia corala a sustinut pana in prezent peste 200 de concerte in tara si in strainatate, realizand in acelasi timp 4 compact discuri cu: Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, Colinde de Craciun, Cantari Religioase Romanesti si Muzica religioasa universala si romaneasca.

Cantari bizantine si de traditie bizantina

Corala "Te Deum Laudamus" a interpretat printre altele "Pripeala" de Filotei Monahul (o monodie de traditie bizantina cu structura melismatica in aranjamentul pentru cor barbatesc de Dimitrie Suceveanu, solist diacon Zaharia Matei) si Polieleul "Marturisiti-va Domnului" , piesa ce apartine lui Nectarie Schimonahul. Un al doilea capitol al acestui concert a inclus piese religioase semnate de Nicolae Lungu. A urmat un capitol dedicat compozitorilor moderni si contemporani care si-au dedicat talentul descoperirii si infrumusetarii acestei muzicii prin invesmantari armonice si originalitatea conceptiei in ceea ce priveste stralucirea sonora rezultata de impletirea vocilor. Au fost interpretate piese de Sabin Dragoi, Constantin Sandru, Evghenie Humulescu, Pr. Constantin Razvan Stefan, Gelu Stratulat si Gheorghe Danga. Corala Barbateasca Ortodoxa "Te Deum Laudarnus" a luat fiinta la initiativa catorva preoti ortodocsi, impunandu-se in viata culturala bucuresteana ca o corala de muzica sacra, a carei menire s-a dovedit a fi promovarea valorilor artistice si spirituale ale muzicii religioase romanesti si universale. Cei 40 de membri ai sai sunt pasionati ai cantului coral religios, fiind in acelasi timp preoti, diaconi, artisti lirici profesionisti, studenti la Teologie si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Cantari bizantine si de traditie bizantina

Dupa indelungile aplauze cu care publicul i-a rasplatit pe mebrii si pe dirijorii celor doua corale, PF Patriarh Teoctist s-a adresat tuturor celor prezenti: "Ca si altadata si de data aceasta suntem impresionati, iubitii mei, de frumusetile nesfarsite ale ortodoxiei, ale Sfintei Liturghii ortodoxe. A fost o culme de a asculta, in seara aceasta, acest program de cantari bizantine. A fost o culme de simtire, de cunostinta si de gandire a ortodoxei noastre. Ne-au ascultat, cum ati auzit, tarile europene, romanii de acolo, si ne explicam de aceea, de ce ortodoxia foloseste in Sfanta Liturghie si in slujba ei, cantarea vocala, nu instrumentele. Atat domnul profesor Goia cat si parintele diacon Jean Lupu, cu corul de copii si tineret "Symbol", ne-au facut o marturie foarte vie in acest sens. Atat de frumos au cantat si unii si altii, incat ascultam prin ei cantarea ingerilor de la Pestera Betleemului - unde S-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos - si intelegem de ce Sfintii Parinti ai Bisericii au folosit in cult glasul, cel mai scump dat al omului care este vocea, este Cuvantul lui Dumnezeu, care se exprima in diferite forme. Si ortodoxia si intru aceasta se arata intr-un fel credincioasa cu invatatura Bisericii primare, a Sfintilor Parinti, dar si cu cerintele noastre firesti, pentru ca nimic nu intrece, nici un instrument nu intrece frumusetea vocii omenesti la toate varstele si in toate imprejurarile. Biserica asadar isi are identitatea ei, are frumusetile ei, care impreuna cu alte frumuseti, cu alte virtuti care izvorasc tot din Sfanta Evanghelie, constituie identitatea noastra culturala si nationala, exprimata prin limba noastra romaneasca atat de frumoasa si unitara in toate provinciile romanesti. Sa facem asa o promovare a valorilor noastre romanesti, care in acelasi timp insemneaza prezenta noastra, o prezenta a noastra in lume, si ce prezenta , la ce nivel de gandire si exprimare a tot ceea ce urechea si sufletul nostru simte in calitate de fii ai Bisericii Ortodoxe Romane! Niciodata nici un credincios sa nu se indoiasca de adevarul, de viata ortodoxiei, de viata stramosilor nostri, a inimii lor, a gandirii lor, a vietuirii lor de cand au auzit ei pe mosia noastra stramoseasca Cuvantul Invierii, cum a izbucnit si in seara aceasta, si la Corala dirijata de domnul profesor Goia si la Corala copiilor, bucuria Invierii. Nici o credinta, nici o religie nu are exprimat cu atata putere, cu atata transfigurare a fiintei umane, adevarul Invierii, cum l-au facut Sfintii nostri Parinti ai Bisericii, cum sunt si cei din neamul nostru, sfintii din calendarele noastre. Va ofer domnule profesor Goia aceasta medalie aniversara, dedicata implinirii a 20 de ani de cand slujesc, cu nevrednicie dar cu dragoste multa, Biserica noastra stramoseasca."

Cantari bizantine si de traditie bizantina

In sala s-au aflat de asemenea PS Vicentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal si PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. PS Ciprian Campineanul a declarat presei la finalul concertului: "Cred ca a fost foarte inspirat momentul alegerii Aulei Palatului Patriarhiei pentru acest concert, ca din aceasta Aula sa se auda in atatea tari din lume cultura muzicala a poporului roman, o imbinare extraordinara intre traditia religioasa a poporului roman si muzica. Este foarte important ca in noul context in care Romania este parte a Uniunii Europene, popoarele care au auzit doar tangential despre Romania sau poporul roman sa-i cunoasca traditia, sa-i cunoasca cultura, sa-i cunoasca fiinta lui proprie care s-a plamadit prin credinta noastra crestina ortodoxa, exprimata in forma cea mai sensibila a omului si anume prin cantare. Suntem convinsi ca prin acest tezaur pe care poporul roman il detine, cantarea religioasa si nu numai devine cunoscuta intr-o forma deosebita si popoarele celelalte au posibilitatea sa cunoasca lucruri atat de frumoase despre poporul roman."

           Cantari bizantine si de traditie bizantina              Cantari bizantine si de traditie bizantina

Festivalul "Bucuresti - oras al muzicii" continua la Bucuresti pana in 26 ianuarie. Programul Festivalului si locurile de desfasurare a concertelor sunt publicate pe www.srr.ro D-na Mihaela Dobos, redactor sef la Postul Romania Muzical spune ca acest minifestival adauga zestrei culturale europene importante valori romanesti, de la stravechile cantari bizantine la cele mai recente creatii camerale si ca acest festival a fost proiectat cu raspunderea unei destinatii dincolo de teritoriul national, in intrega Europa si chiar dincolo de granitele batranului Continent: in Canada, Australia, Noua Zeelanda, reflectand multitudinea cailor de manifestare artistica dar mai presus de orice, diversitatea extraordinara a publicului - fie de la noi, fie de pe oricare alt meridian - public care isi reclama drepturile asteptand un raspuns exclusiv la preferintele lui.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati


.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 7307

Voteaza:

Festivalul Bucuresti - oras al muzicii, sustinut la Palatul Patriarhiei din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE