La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici

La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici Mareste imaginea.

La 10 noiembrie, Inaltpreasfintitul Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a oficiat, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, slujba de sfintite a pietrei de temelie a bisericii cu hramul "Nasterea Sfantului Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan" din orasul Causeni (preot paroh PC Protoiereu Mitrofor Ioan Pancu).

In cuvantul sau de invatatura, Inaltpreasfintitul Mitropolit si Exarh Petru a vorbit despre importanta lacasului de cult pentru o comunitatea de crestini, subliniind ca: "Este binecuvantata fapta fratiilor voastre ca ati reusit, dupa multe incercari, sa obtineti acest teren si astazi sa punem piatra de temelie a unui nou sfant locas unde va fi slavit Dumnezeu. Bunul Dumnezeu sa va ajute sa duceti la bun sfarsit aceasta lucrare. Nu va fi usor tinand cont de timpurile grele sub raport financiar prin care trecem. Dar acolo unde este credinta puternica, Dumnezeu ajuta. Stim ca in acest cartier al orasului este nevoie de o biserica si Dumnezeu v-a ales pe fratiile voastre sa fiti acei prin care se incepe aceasta lucrare. Dumnezeu pe toti ne cheama sa fim impreuna lucratori in via Sa, dar din pacate nu toti raspund acestei chemari.

La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici

Causeni, vatra veche cu traditii crestine, prin acest sfant locas va obtine inca un loc de rugaciune. Este un lucru bun ca sfantul locas va fi inaltat pe teritoriul spitalului, aici unde oamenii vin cu diferite necazuri trupesti. Este cunoscut faptul ca multe dintre bolile trupului vin din neoranduiala sufleteasca in care se poate afla omul. Venind la spital omul va gasi si pe medic si pe preot. Unul va prescrie medicamente pentru trup, iar celalalt va vindeca sufletul si asa cel care cauta vindecare va pleca acasa insanatosit si trupeste si sufleteste. Observam ca si in alte parti exista aceasta conlucrare dintre medic si preot. Si acest lucru este foarte necesar pentru timpurile de astazi, cand omul modern este asaltat zilnic de diferite probleme, care ii provoaca multe suferinte, si el tot mai des cauta remedii si la spital si la biserica".

Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a apreciat efortul parintelui Ioan Pancu, protopop de Causeni "care de mai multi ani se zbate sa obtina un teren pentru un sfant locas". "Cunoastem ca parintelui Ioan nu i-a fost usor sa ajunga la aceasta zi, dar daca a avut credinta puternica si curaj sa mearga inainte, a reusit. Dumnezeu i-a scos in cale pe acei crestini prin care a lucrat, facand visul parintelui, de a obtine un teren pentru ridicarea unei biserici, realitate. Astazi este o zi de bucurie pentru toti care ne aflam aici, dar este o bucurie speciala pentru parintele Ioan si pentru familia sa, care-i este alaturi si-l sprijina in misiunea sa. Dumnezeu sa-l intareasca si sa-i dea putere sa duca la bun sfarsit aceasta sfanta lucrare. Sa fie intr-un ceas bun", a mai spus Inaltpreasfintitul Petru.

La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici

Intaistatatorul Mitropoliei Basarabiei a gratificat cativa crestini care s-au remarcat printr-o contributie substantiala la obtinerea terenului pentru constructie. Cu aceasta ocazie, domnii Ion Ciontoloi, Nicolae Fachira si Ion Rambu au fost decorati cu distinctia "Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni". Distinctii de vrednicie, Inaltpreasfintitul Mitropolit si Exarh Petru a acordat urmatorilor crestini: Maria Filipopolschi, Veaceslav Moiseev, Nicolae Andries, Grigore Repesciuc, Alexandru Cojocaru, Ion Saitan, Dumitru Tarata, Iurie Turtureanu, Ilie Gluh, Constantin Vlas, Valeriu Ostas, Gheorghe Taran, Liuba Matisevsca, Ilie Gusila, Iurie Vartic si Larisa Sandu.

Parintele Ioan a multumit Intaistatatorului Mitropoliei Basarabiei pentru slujba oficiata si tuturor celor care l-au sprijinit in obtinerea terenului pentru noua biserica, exprimandu-si increderea ca, odata cu inceperea constructiei, numarul celor care vor dori sa contribuie la inaltarea sfantului locas va creste. Intre altele, parintele Ioan a spus: "Avem nadejde ca cu jertfa fratiilor voastre si a celor care astazi nu se afla aici vom ridica aceasta frumoasa bisericuta. Ne asteapta greutati, ispite, dar crestinii, tot timpul, atunci cand trec prin incercari, devin mai hotarati, intensifica rugaciunea si Bunul Dumnezeu ii ajuta sa duca la bun sfarsit lucrul inceput. Si noi nadajduim ca prin rugaciunile Sfantului Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan si cu ajutorul Tatalui Ceresc vom ridica acest sfant locas. Dumnezeu sa ne ajute".

La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici

Dl Alexandru Cojocaru, medicul sef al Spitalului Raional "Ana si Alexandru" din Causeni, pe teritoriul caruia va fi inaltat sfantul locas, referindu-se la ridicarea bisericii, a spus: "Noi, medicii, am acceptat cu multa bucurie ca pe teritoriul spitalului sa fie o biserica. Este o traditie mai veche ca institutiile curative sa aiba in preajma si un sfant locas. Si medicii si preotii tot timpul au lucrat in comun pentru sanatatea oamenilor. Si, aici, la Causeni va fi o asemenea lucrare. Avem speranta ca va fi o conlucrare de mare si util folos pentru fiecare persoana care va trece pragul institutiei noastre".

La sfarsitul slujbei, Inaltpreasfintitul Mitropolit si Exarh Petru a impartit celor prezenti icoane.

Parintele paroh si consiliul parohial adreseaza un indemn, catre toti oamenii de buna credinta, pentru a contribui din putinul lor la ridicarea sfantului locas. Doritorii de a ajuta la constructia noii biserici o pot face la urmatorul cont bancar:

BC "Agroindbank" SA filiala Causeni
c/b 22511448899
c/f 1009620003399
AGRNMD2X769

Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei

17 Noiembrie 2011

Vizualizari: 1930

Voteaza:

La Causeni a fost sfintita piatra de temelie a unei noi biserici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE