
An de an, de ziua Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie), manastirea Dervent din judetul Constanta devine un adevarat centru spiritual.
Incepand de maine, 13 septembrie, mii de pelerini din intreaga tara isi vor indrepta pasii catre aceasta manastire pentru a participa la hram si pentru a se inchina Crucilor de leac. (amanunte pe www.
Si astazi, darul facerii de minuni, cu care sunt inzestrate crucile de piatra, face ca anual milioane de credinciosi sa treaca pragul manastirii. Datorita crucilor de leac, ziua hramului este numita de catre crestinii dobrogeni Sarbatoarea Derventului.
Cu aceasta ocazie, miercuri seara, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de priveghere la manastirea Dervent, in cadrul careia il va calugari pe tanarul Gelu Bandarica, vietuitor al manastirii din anul 1999. Acesta a imbratisat viata monahala din dorinta de a fi mai aproape de Dumnezeu si pentru a intelege tainele crestine, pentru ca, mai apoi, sa le poata transmite celorlalti prin intermediul icoanelor pe care tanarul monah le realizeaza cu multa daruire.
Manastirea Dervent este unul dintre lacasele monahale cunoscute atat in tara, cat si peste hotare. Inceputurile acestei manastiri se cunosc din traditia conform careia Sfantul Apostol Andrei, in drumul sau prin vechea Dobroge, a lovit cu toiagul in pamant si, din acel loc a izvorat apa. Izvorul este situat la aproximativ 400 de metri de manastire si este cunoscut drept izvor tamaduitor. Parintele protosinghel Andrei Tudor, staret al manastirii Devent si Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului, a demarat in urma cu cativa ani un proiect de punere in valoare a mostenirii spirituale din zona. In cadrul acestui proiect a realizat un Muzeu al crestinatatii dobrogene unde pelerinii pot vedea vestigii arheologice ale inceputului erei crestine. Tot in incinta manastirii, parintele Andrei, in colaborare cu doamna Maria Magiru, director al muzeului de Arta Populara, au initiat un Muzeu al satului unde vor fi aduse case vechi cu specific dobrogean. Actualmente se afla in curs de amenajare o astfel de casa taraneasca.
Ziua de 14 septembrie a fiecarui an este dedicata praznicului Inaltarii Sfintei Cruci. In secolul al IV-lea, Imparateasa Elena, mama Imparatului Constantin, a sustinut o campanie prin care dorea sa fie descoperita, in Tara Sfanta, Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, pentru ca, odata aflata sa fie asezata la loc de cinste. Dupa indelungi cautari au fost gasite trei cruci, dar pentru a vedea care dintre ele a fost sfintita de sangele Mantuitorului le-au atins, pe rand, de trupul unei fecioare care urma sa fie inmormantata.
Atunci cand a fost atinsa Crucea Mantuitorului, de indata tanara a inviat. In urma acestei minuni, Patriarhul Macarie al Ierusalimului a inaltat Crucea Domnului, binecuvantand astfel intreaga crestinatate.
Hramuri: "Sfanta Cuvioasa Paraschiva",
Înaltarea Sfintei Cruci", "Izvorul tamaduirii"
Adresa: com. Lipnita, jud. Constanta
tel./fax: 0241.857.877
Staret : Protosinghel ANDREI Tudor
tel: 0788.469.406; 0722.442.471; 0723.582.711
www.dervent.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.