Sfanta Ecaterina praznuita la Biserica Belvedere din Capitala

Sfanta Ecaterina praznuita la Biserica Belvedere din Capitala Mareste imaginea.


Sfanta Ecaterina praznuita la Biserica Belvedere din Capitala

Credinciosii din Parohia Belvedere dar si numerosi alti bucuresteni s-au adunat duminica, 25 noiembrie, la sarbatoarea hramului acestui impresionant lacas de cult din cartierul Crangasi, pentru a o cinsti pe Sfanta Mare Mucenita Ecaterina si a se inchina la Sfintele sale Moaste, aduse spre inchinare tocmai de la Bruxelles.

Biserica din Belvedere

Sfanta Liturghie a fost oficiata cu ocazia acestui praznic de catre P.S. Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti.

Biserica din Belvedere

In Duminica in care Evanghelia ne vorbeste despre dregatorul bogat si pazirea poruncilor, P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul s-a adresat credinciosilor, indemnandu-i sa ia aminte la cuvintele Mantuitorului nostru Iisus Hristos si sa nu se lase robiti de bunurile materiale care sunt o piedica pe calea mantuirii:

Biserica din Belvedere

"In pericopele evanghelice din Duminicile ce au trecut am vazut, in cazul bogatului caruia i-a rodit tarina, in cazul bogatului nemilostiv si al saracului Lazar, am vazut deci ce piedica reprezinta aceste bunuri materiale in calea mantuirii, in calea vietii de veci. Dar pentru noi crestinii ce sunt aceste bunuri materiale? Ce rol au ele? Sunt ele cu adevarat de la Dumnezeu sau sunt de la cel rau? Nu. Sfantele Evanghelii care cuprind invatatura Mantuitorului Iisus Hristos, Sfintii Parinti ne invata ca aceste bunuri materiale sunt un semn si un dar al iubirii de oameni a lui Dumnezeu. Si Insusi Mantuitorul Iisus Hristos ne spune cat de mult gresesc cei care se preocupa de ce vor manca, ce vor bea, cu ce se vor imbraca, dandu-ne ca exemplu pasarile cerului, crinii campului sau iarba pamantului de care numai Dumnezeu are grija, nu oamenii. Dupa cum tot Mantuitorul ne spune ca nu numai cu paine va trai omul si ne mai spune ca tot darul desavarsit de la tine este de la Parintele Luminilor.

Biserica din Belvedere

Dreptmaritorilor crestini, Dumnezeu este creator al Cerului si al pamantului, al tuturor bunurilor din lumea aceasta, este creatorul nostru, al oamenilor, noi fiind o cununa a creatiei lui Dumnezeu. Si Dumnezeu ne-a creat dupa chipul Sau, chemandu-ne ca-n viata noastra pe acest pamant sa ajungem la asemanarea cu El. Si creindu-ne dupa chipul Sau, Dumnezeu ne cheama sa fim stapani, asemenea Lui, asupra acestor bunuri, nu noi sa ajungem robi ai acestor bunuri. Ne cheama sa le stapanim pe ele cu intelepciunea la care Dumnezeu ne-a chemat pe noi si in nici un caz sa devenim robi ai creaturii si ai fapturii materiale. In al doilea rand, constiinta faptului ca Dumnezeu este cel care ne daruieste noua aceste bunuri materiale trezeste in sufletele noastre o dorinta de a-I inapoia Parintelui nostru, Creatorului nostru, o parte din aceste bunuri. Si iata, Vechiul Testament, cartile pe care Moise le-a primit de la Dumnezeu ne descopera ca si fiii poporului ales aveau obligatia ca parga sau primele roade, atat ale pamantului cat si ale animalelor, sa le aduca jertfa lui Dumnezeu.

Biserica din Belvedere

Mai mult decat atat, in amintirea minunii pe care Dumnezeu a creat-o pentru poporul ales, in Egipt intaii nascuti de parte barbateasca, in sanul poporului ales, erau inchinati lui Dumnezeu si se aduceau pentru ei o jertfa simbolica la Templu. Si stim din Vechiul Testament ca toti fiii poporului ales aduceau zeciuiala din castigurile lor la Templu, plus inchinau din proprie vointa anumite bunuri, anumite lucruri lui Dumnezeu, in semn de recunostinta pentru toate darurile pe care Dumnezeu le-a coborat asupra lor. Si astfel se nastea si aparea un dialog al darurilor. Iata, Dumnezeu ne daruieste noua toata darea cea buna si tot darul desavarsit iar noi ii daruim lui Dumnezeu ca multumire parga sau ceea ce consideram noi ca este mai bun si mai vrednic spre a fi inchinat si daruit Lui. In Biserica crestina plenitudinea acestui dialog al darului, care se naste intre Dumnezeu si noi oamenii, este Sfanta Euharistie, fiindca noi aducem darurile de paine si vin spunand: "Ale Tale dintru ale Tale" iar Dumnezeu, in dragostea sa de oameni, vine si, in Sfanta Euharistie, darurile nostre de paine si vin se transforma in Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos.

Biserica din Belvedere

Si un al treilea gand, aceste bunuri materiale pe care le-am considerat un dar al iubirii lui Dumnezeu si un dialog al darului din partea noastra, trebuie sa fie un prilej de apropiere intre noi care suntem fiii lui Dumnezeu."

P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul i-a indemnat pe credinciosi sa implineasca in fapte si chemarea de a-i ajuta pe cei aflati in nevoie:

Biserica din Belvedere

"Aceasta pericopa evanghelica este citita in aceasta binecuvantata perioada a Postului Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cand impreuna ne pregatim si savarsim calatoria spirituala spre Bethleemul Iudeii, locul unde, la plinirea vremii, s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos.

Biserica noastra ne cheama si ne indeamna in aceste zile ale calatoriei noastre spirituale spre Bethleem, intru bucuria Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, sa implinim in viata si in faptele noastre aceasta apropiere dintre noi, prin daruire, prin acest dialog al darului, prin ajutorarea celor saraci, a celor neputinciosi, a celor bolnavi, prin ajutorarea fratilor nostri, prin intrajutorarea dintre noi, facand in acest fel calatoria noastra mai usoara, mai lesnicioasa, fiindca multi dintre noi sunt slabi, sunt batrani, sunt neputinciosi sau sunt asupriti de puterea celui rau.

Biserica din Belvedere

Iata de ce se cuvine ca impreuna sa savarsim aceasta calatorie prin dragostea noastra, prin darul pe care-l facem fratelui aflat in nevoie, fratelui care intinde mana spre noi sau celor care n-au curajul sa intinda mana si asteapta in tacere si isi duc in durere suferinta lor. Acestor oameni, in aceste zile ale Postului Nasterii Mantuitorului, sa le batem noi la usa si, ajutandu-i in neputinta lor, vom afla pace si liniste sufletelor noastre."

Duminica, la Biserica Belvedere, credinciosii au luat parte si la momentele emotionante ale hirotonirii ca preot si hirotesirii intru duhovnic a lui Marian Ioan Stan, pe seama Parohiei "Sfanta Treime" Stejarul din judetul Prahova.

Biserica din Belvedere

Dupa Sfanta Liturghie s-a savarsit si parastasul pentru ctitorii acestui sfant lacas, printre care arhiereul Pavel, amintit de catre P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul la incheierea slujbei:

"A luptat impotriva minciunii, impotriva necredintei, impotriva tuturor ispitelor lumii acesteia si a ridicat asezamanatul acesta care a fost de mare cinste in deceniile al 3-lea si al 4-lea din secolul trecut. Il rugam pe Bunul Dumnezeu ca acest asezamant sa isi recapete frumusetea pe care fericitul intru pomenire arhiereu Pavel a dorit-o bisericii acesteia, dar nu atat frumusetea acestei biserici zidite cat frumusetea bisericii din sufletul fratiilor voastre. Aceasta sa straluceasca, daruind astfel stralucire acestei binecuvantate ctitorii!"

Biserica din Belvedere

Preotul paroh Liviu Popa le-a multumit la final credinciosilor care au venit in numar foarte mare la praznicul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina:

"Noi credinciosii ii veneram pe Sfinti, ne rugam lor. Sfintii sunt purtatori de har, sunt casnicii lui Dumnezeu, ei sunt purtatori de jertfa si sunt purtatori de iubire. Prezenta dvs. si a tuturor care au venit sau vor mai veni in aceste zile la biserica noastra arata dragostea pe care o aveti fata de Biserica, de Hristos si de Sfinti. E o nespusa bucurie ca si anul acesta, cu ocazia hramului bisericii noastre, sa avem in mijlocul nostru Moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina aduse de la Catedrala Sfanta Ecaterina din Bruxelles, cu osteneala credinciosilor romani de acolo. Sfintii pe care-i pomenim astazi, Sfantul Mercurie decapitat la 25 de ani si Sfanta Mare Mucenita Ecaterina careia i s-a taiat capul la 20 de ani, au inteles ca trebuie sa lase pe pamantul acesta bogatiile lumii.

Biserica din Belvedere

Pe acesti Sfinti ii preamarim, le aducem cinstire si ne inchinam lor si Sfintelor lor Moaste. Sfanta Mare Mucenita Ecaterina a avut multe daruri de la Dumnezeu, daruri pe care le-a folosit spre folosul sufletului ei si al nostru, al celor care ne inchinam astazi, credinciosii bisericii. Avand o aleasa frumusete interioara si exterioara, ea a folosit aceste daruri studiind matematica, medicina, darul vorbirii frumoase, a studiat in scolile Alexandriei dar catre sfarsitul vietii ei a reusit ca pe cei mai mari intelepti ai poporului de-atunci sa-i converteasca la credinta in Dumnezeu.

Imparatul Maximian, cel care a fost impotriva crestinilor, nu a mai rabdat puterea credintei ei si a hotarat ca ea sa fie trasa pe roata pentru ca sa fie chinurile ei cat mai aprige si cat mai dureroase, dar sfintii ingeri au venit si au sfartecat rotile acelea datatoare de moarte. Atunci imparatul Maximian a hotarat ca Sfintei Mucenite sa i se taie capul. Trupul ei a fost luat din Alexandria Egiptului de astazi de catre ingeri si dus in loc pustiu, in munti intr-un loc stiut numai de Dumnezeu.

Biserica din Belvedere

Dupa 500 de ani unui calugar de la o manastire de la poalele Sinaiului i s-a descoperit ca moastele unei sfinte se afla in munti. Sfanta a fost dusa acolo cu multa cinste, cu multa dragoste si a fost asezata intr-o racla de aur. Din secolul al XI-lea manastirea de la poalele muntelui Sinai poarta numele Manastirea "Sfanta Mare Mucenita Ecaterina".

Sunt lucruri tainice pe care mintea omului nu poate sa le inteleaga, La poalele Muntelui Sinai se afla Manastirea Sfantei Mari Mucenite Ecaterina, de-a stanga este Muntele Sinai unde Moise a primit Tablele Legii iar de-a dreapta este Muntele Sfintei Ecaterina, protectoarea tinerilor, a celor iubitori de carte, a medicilor, a invatatilor, a matematicienilor,a profesorilor si studentilor, a celor care sunt in pragul casatoriei, a acelor femei care doresc sa fie mame si nu pot sa nasca, a celor care sunt saraci pentru ca ea a lasat bogatia lumii, a celor care iubesc credinta pentru ca, prin credinta puternica, ea si-a dat viata pentru Hristos."

Biserica din Belvedere

Praznicul hramului Bisericii Belvedere s-a incheiat aseara cu Vecernia, Acatistul Sfintei Mari Mucenite Ecaterina si procesiunea cu Sfintele sale Moaste. Sfintele Moaste vor ramane la aceasta biserica inca trei zile. Luni, marti si miercuri, Biserica Belvedere va fi deschisa pentru toti credinciosii care doresc sa se inchine la Moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina.

Dorina Zdroba

.

26 Noiembrie 2007

Vizualizari: 4705

Voteaza:

Sfanta Ecaterina praznuita la Biserica Belvedere din Capitala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE