Revelatia dumnezeiasca

Revelatia dumnezeiasca Mareste imaginea.

 

Revelatia dumnezeiasca

 

Prin Revelatie se intelege actiu­nea prin care Dumnezeu impartaseste omului tot ceea ce este necesar pentru mantuirea lui. Din punct de vedere al continutului, Revelatia dum­nezeiasca cuprinde totalitatea evenimentelor si adevarurilor de credinta prin care Dumnezeu Si-a descoperit voia Sa oamenilor, ca acestia  sa-L cunoasca si sa-L preamareasca  si, prin aceasta, sa dobandeasca desavarsirea lor si comuniunea cu Crea­torul lor.   

                                            

Dumnezeu Si-a descoperit oamenilor voia Sa pe doua cai principale : pe cale naturala si pe cale supranaturala.

 

Revelatia pe cale naturala este cunostinta despre Sine pe care Dum­nezeu ne-o da din insasi firea lucrurilor, a lumii si, mai presus de toate, capacitatea de a cunoaste pe care Dumnezeu ne-o da in insasi structura fiintei umane. Ordinea si armonia care exista in cosmos, in structura si viata fapturilor, determina mintea omului sa postuleze existenta unui Creator atotputernic si atottiitor, Care a creat lumea si pe om. Psalmistul spune in acest sens: "Cerurile spun slava lui Dum­nezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Ziua zilei spune cuvant si noaptea noptii vesteste stiinta" (Ps. 18,1-2); iar Sfantul apostol Pavel spune ca: "cele ne­vazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca ei sa fie fara cuvant de aparare" (Rom. 1, 20).

 

Revelatia supranaturala este descoperirea pe care Dumnezeu o face prin oameni sau direct. Aceasta s-a dat treptat, in trei etape principale :

1)  Revelatia primordiala, data primului om in paradis si pastrata prin urmasii lui pana la Avraam ;

2)  Revelatia speciala facuta  poporului  evreu; 

3)  Revelatia dumnezeiasca   absoluta si universala,   data   prin in­susi Fiul lui Dumnezeu-intrupat.

 

Cu toate ca s-a dat treptat, in etape, Revelatia dumnezeiasca supra­naturala este unitara, fiindca unul este Dumnezeu cel ce S-a revelat. Acest lucru il spune sfantul apostol Pavel astfel : "Dupa ce Dumnezeu, odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, in zilele acestea mai de pe urma ne-a grait noua prin Fiul, pe Care L-a pus mostenitor a toate si prin Care a facut si veacurile" (Evr., 1, 1-2).

 

Revelatia divina supranaturala ni s-a transmis pe doua cai : Sfanta  Scriptura si aceea a Sfanta Traditie. Pastratoarea, propovaduitoarea si interpretul infailibil al Revelatiei divine este Biserica.  

 

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 31008

Voteaza:

Revelatia dumnezeiasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE