Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Nu ne amintim de Nicula si de Maica Domnului doar de 15 august, pentru ca zilnic beneficiem de mijlocirile Orantei. Ea se roaga neincetat pentru fiecare. Este atat de aproape de fiecare suferind, de fiecare orfan, de fiecare om sincer.

La Nicula fosnesc padurile de sihastri! Aici este scoala pocaintei, cu dascali remarcabili. Aici toti sunt premianti, nu exista corigenti. Daca stai cu tarie in credinta, esti un om fericit. Oranta Niculei iti reda fericirea Fiului ei.

Cine vine la Nicula, devine alt om, mai bun, mai pasnic, mai iertator. Mintea incalzita de dorul Orantei de la Nicula nu mai acorda atentie gandurilor straine de Dumnezeu. Aici inveti o lectie: in cele duhovnicesti, nu poti trisa. Rugaciunea este o forta uriasa. Nu ne dam seama cat de uriasa...

Oranta Niculei ne sfatuieste sa facem ceea ce ne va spune El, sa Îl punem pe Dumnezeu carmuitor al vietii noastre. În dumbrava minunata de la marginea Gherlei, putem exclama: "Slava lui Dumnezeu pentru toate!"

Cautam linistea de la Nicula, pacea si fericirea. Numai in aceasta atmosfera putem spera la curatirea inimii. Oranta noastra ne reaminteste smerenia. Numai asa ne simtim ticalosia, dar si marea recunostinta fata de Dumnezeu.

Cat de usor ne poate vindeca Dumnezeu, chiar intr-o singura clipita! Oranta Niculei este prezenta salvatoare, cheia care ne redeschide Raiul. Si nu ne unim doar cu Dumnezeu, ci ne unim unii cu altii in Dumnezeu. Aceasta este Nicula: prezenta unora in inimile celorlalti.

Maica Domnului Rugatoarea (Oranta) este icoana Niculei in stare de rugaciune. Iar daca Dumnezeu S-a facut totul pentru noi, noi vom face totul pentru El! Doar El este Unicul Izvor al bunatatilor din univers. Mergem pana la capat, ne ingropam impreuna cu Domnul Iisus Hristos, nu mai suntem cei dinainte.

La mijloc de august devenim oameni abia atunci cand tindem catre Dumnezeu. Azi, acum, aici este timpul pocaintei. Orice necaz vom avea, ne vom ruga Maicii Domnului! De acum si pana in vesnicie, Dumnezeu va ramane cu noi.

Fecioara noastra draga s-a mutat la Viata, fiind Maica Vietii.

S-a mutat la cele ceresti, ca sa ne gateasca noua loc Acolo.

Mormantul nu a putut-o tine, pentru ca nu i-a putut opri rugaciunea (cat de frumos zice Parintele Staniloae). Necredinta in nemurire are un singur nume: legiune!

Umanismul contemporan este o falsa evanghelie, remarca Cuviosul Iustin Popovici. Ne propune mutarea la moarte, la spaime si la nefericire. Omul nascoceste zei ai tristetii. Omul prefer sa Il inlocuiasca pe Dumnezeu. Si nu isi da seama cat de obosit este de idolatrie. Paganismul este doar o maturizare a disperarii, nu invinge moartea. Fara Inviere, Iisus Hristos ar fi fost primul si ultimul crestin.

Singura revolutie autentica ramane Invierea, zice sfantul sarb amintit. Noi suntem in Biserica slavei, ca extensie a Invierii. Fara credinta aceasta, am deveni laboratoare ale viclean-mincinosului diavol. Fara Iisus Hristos nu putem nimic (nimic bun, nimic drept, nimic vesnic). Cand se imputineaza ravna, sufletul se ofileste, dorintele devin pacatoase, cautam mai putin Binele si ajungem la ura (ca indepartare de Izvor).

Rastignim cele vechi si doar asa suntem ai lui Dumnezeu (si nu altfel). Dilema e evident: ori vei fi ucis tu, ori pacatele tale (logica razboiului), iar tu ramai viu. Asadar, omorati madularele pamentesti: omorati desfranarea din voi, dar si lacomia si nu omiteti nici mania. Iisus Hristos Domnul si Mantuitorul S-a pogorat pana la iad (explica Cuviosul Iustin Popovici), dar acolo nu L-au rastignit (cum am facut-o noi, oamenii).

Hristos ne vindeca de lepra, iar noi Il rastignim (nici macar Lucifer nu a facut asta). Noi Il incununam cu spini, El ne incununeaza cu nemurirea. Mutarea la Viata, alaturi de Maica Vietii, presupune sa ne straduim sa dobandim un singur lucru: simtirea in Dumnezeu (eliberarea de pacat/nebunie). Mutarea la Viata este cel mai mare seism posibil, pentru ca muta centru vietii noastre de la moarte la nemurire.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Prea Curatei Maicii Tale, ale Sfantului Ioan de Kronstadt, ale Sfantului Efrem cel Nou si ale tuturor sfintilor, miluieste pe copiii nostri si stapaneste cugetele noastre, ca sa fim in Raiul Tau!

Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste pe toti copiii tai! Te cinstim scara dumnezeiasca, care pe Dumnezeu Il cobori la noi si pe noi ne urci la Dumnezeu. Adormirea ta, Prea Curata, este inca o dovada a invierii… Lucrurile mari si adevarate promise la Apocalips si bucuria Nuntii Mielului sunt posibile doar prin Tine, Sfanta Maica si Fecioara! Si crestinii de cinstesc si arabii te lauda si ingerii te preamaresc.

Avocata noastra din cer, fii mijlocitoare. Tu reprezinti in cer nemarginita dragoste materna. Arhanghelul iti arata respect si se pleaca in fata noi, iar noi il imitam. Bucura-te, scapare sigura! Avocata noastra din cer, tu vezi in noi pretul mortii Fiului tau. Te arati noua ca Mama, sa ne aratam si noi ca fii.

Bucura-te, lumina sfinteniei! Tu ai gonit noaptea. Nu mai orbecaim in intuneric, ci gasim lumina. Scapam de tristete si aflam bucuria. Bucura-te crin, care niciodata nu ti-ai pierdut podoaba albiciunii! Bucura-te, rug aprins, care nu se mistuie!

Cum scurtam rugaciunea, indata vin ispitele. Toata nesimtirea vine numai din lipsa de credinta. Ajuta-ne, avocata noastra din cer, sa scapam de trivialitate si sa dobandim delicatetea. Cel mai mare dar este pacea inimii (avem asta, avem totul). Daca doua zile nu ne mai rugam tie, Maica, ne stingem… Intareste ceea ce Domnul a lucrat in noi.
Stim ca tu esti Mama care nu isi uita copiii. Nu ne lasa sa ne lacomim la prea multe paini. Ajuta-ne sa iertam datoriile altora. De fiecare data cand ne rugam tie, avem incredintare ca vom primi mila. In Biserica ta, chemam numele tau zi de zi. Ai lucrat, Sfanta, pentru Domnul, acum Domnul lucreaza pentru tine.

Domnul indeplineste degraba rugaciunile tale pentru noi. Tu esti aproape de inimile smerite. Esti cea mai buna prietena a noastra. Esti Prea Sfanta, esti vie si gata sa ne ajuti. Numai trandavia noastra ne impiedica de la rugaciune. In 1898 te-ai aratat Sfantului Ioan de Kronstadt, zicandu-i: Esti fiu preaiubit al Tatalui Ceresc! Fa-ne si pe noi membri ai familiei ceresti.

Fara tine, ramanem in desert. Cu tine, trecem in Canaan. Tu ne treci Iordanul. Fara tine, traim de partea gresita a Iordanului. Toata lumea ai sfintit. Pe noi nu ne-ai parasit. Nu inceta a te ruga pentru noi. Tu ne reprezinti in cer, la judecata. Tu esti biletul nostru pentru vesnicie. Lipeste-ne de Tatal Ceresc. Prin tine, nimic nu ne mai separa de vesnicie.

Ajuta-ne sa ne recuperam viata, care ne e confiscata de lume. Bucuria noastra, laudata fii in veci de veci. Tu ai trecut examenul curatiei, ajuta-ne si pe noi in necaz.

Marius MATEI

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

15 August 2013

Vizualizari: 3582

Voteaza:

Adormirea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE