Scoaterea Sfintei Cruci

Scoaterea Sfintei Cruci

Sfanta Cruce a fost cinstita de cei credinciosi inca din primele secole crestine. In cult ea s-a generalizat insa abia in secolul al IV-lea, dupa minunea aratarii ei pe cer, catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare, mai inainte de lupta lui cu Maxentiu. Semnul crucii a fost asezat pe steaguri si scuturi, iar apoi pe actele oficiale si pe monede.

Incepand cu data de 13 septembrie 335, cand a fost sfintita Biserica Invierii, din Ierusalim, dupa ce mai intai a fost descoperita Sfanta Cruce, de catre Sfanta Imparateasa Elena, cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat si mai mult. De pe la jumatatea secolului al V-lea, semnul Sfintei Cruci a inceput sa fie reprezentat in toate bisericile crestine.

Invatatura Bisericii despre cultul Sfintei Cruci a fost formulata definitiv la Sinodul al Saptelea Ecumenic, intrunit in cetatea Niceea, in anul 787. Ea a fost completata in anul 869, la Sinodul Local din Constantinopol. S-a hotarat ca cinstirea Sfintei Cruci sa fie egala cu cea adusa Sfintelor Icoane si Sfintei Evanghelii.

Scoaterea Sfintei Cruci

Sfanta Cruce este cinstita in fiecare inchinare, precum si in fiecare slujba. De-a lungul anului bisericesc, ea este praznuita in mod deosebit de cateva ori: Inaltarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie; Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare; Scoaterea cinstitului Lemn al Sfintei Cruci, pe 1 august; Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer, in Ierusalim, pe 7 mai.

Scoaterea Sfintei Cruci - Duminica a treia din Postul Mare

Duminica Sfintei Cruci, a treia din Postul Mare, prezinta o particularitate liturgica deosebita. Este vorba de o randuiala prin care se cinsteste in mod deosebit Sfanta Cruce. Aceasta randuiala este asemanatoare cu cea care avea loc odinioara in Ierusalim si Constantinopol, in Vinerea Mare.

Mai inainte de inceperea slujbei, Sfanta Cruce este impodobita cu flori si ramuri verzi si asezata pe Sfanta Masa, urmand ca, la momentul potrivit, sa fie scoasa spre inchinare, in mijlocul bisericii.

In cadrul slujbei Utreniei, la sfarsitul doxologiei mari, cand strana canta "Sfinte Dumnezeule", preotul cadeste Sfanta Cruce, o ridica in dreptul fruntii si iese din Sfantul Altar pe usa dinspre miaza-noapte. Ajuns in fata Usilor Imparatesti, el zice: "Intelepciune! Drepti!" Apoi, se intoarce spre credinciosi si revine in mijlocul bisericii, unde asaza Sfanta Cruce pe analogul asezat din vreme sub policandru.

Scoaterea Sfintei Cruci

Preotul cadeste din nou Sfanta Cruce, pe fiecare latura a analogului, in timp ce strana canta urmatorul tropar: "Crucii Tale ne inchinam Stapane si Sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim!" Dupa ce preotul intra in Sfantul Altar, credinciosii vin si se inchina Sfintei Cruci. Ei fac doua inchinaciuni, saruta Sfanta Cruce, apoi fac a treia inchinaciune si se intorc la locul lor. Indata, incepe Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer, in Ierusalim - 7 mai

Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer, in Ierusalim, s-a petrecut in data de 7 mai 351, in vremea imparatului Constantiu, fiul Sfantului Constantin cel Mare. Crucea luminoasa care a aparut pe cer, in plina zi, s-a intins de la Golgota si pana la Muntele Maslinilor, pe o distanta de aproape zece kilometri. Ea a stralucit mai tare decat soarele si a ramas pe cer vreme de sapte zile.

Credinciosii au umplut bisericile si L-au slavit neincetat pe Dumnezeu. Cautand spre aceasta minune, Sfantul Chiril al Ierusalimului a scris o scrisoare catre imparatul Constantiu, in care l-a indemnat sa caute spre cinstita Cruce si sa condamne erezia ariana, care nega dumnezeirea lui Iisus Hristos. Potrivit istoricului Sozomen, aceasta minune a dus la convertirea multor pagani si iudei la crestinism. Totodata, multi arieni au parasit erezia, intorcandu-se la Biserica lui Hristos.

Scoaterea Sfintei Cruci - 1 august

Pe 1 august, in cetatea Constantinopol era scos in procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, pana la Catedrala Sfanta Sofia. Participau o multime de preoti si diaconi, care o tamaiau pe toata durata procesiunii. Vreme de doua saptamani, pana pe 15 august, din Biserica Sfanta Sofia se faceau zilnic procesiuni, in diferite zone ale cetatii.

Fiecare procesiune se oprea la cate o fantana, care avea baptisteriu, pentru a savarsi sfintirea apei. La intoarcere, Sfanta Cruce era asezata iarasi pe Sfanta Masa. Precesiunile se faceau in toate cartierele orasului, pentru a-i proteja pe locuitorii capitalei de epidemiile ce se puteau raspandi usor in timpul caldurilor din luna august.

In vechiul Ceaslov grec scrie: "Datorita multimii slabiciunilor si bolilor molipsitoare din popor, in august, potrivit unui obicei stravechi, se face procesiune cu Lemnul Sfintei Cruci din Constantinopol, pe strazi, spre sfintirea locurilor si alungarea bolilor. In ajun, pe 31 iulie, Lemnul Crucii se scoate din trezoreria imperiala si se duce pe sfanta masa a marii biserici, Sfanta Sofia. De la aceasta data si pana la Adormirea Maicii Domnului, este purtata prin oras, dupa savarsirea Litiei, spre a fi venerata de popor."

Inaltarea Sfintei Cruci - 14 septembrie

Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii Lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.

Se praznuieste aflarea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos si inaltarea ei solemna, in fata poporului, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie 335. Totodata, este praznuita readucerea Sfintei Cruci, de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclie, spre a fi depusa cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2024

Vizualizari: 21774

Voteaza:

Scoaterea Sfintei Cruci 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2014-03-21 16:43

    "La fiecare Utrenie duminicala, dupa ce se citeste Evanghelia Invierii si este scoasa in mijlocul credinciosilor spre inchinare se canta acel minunat imn 'Crucii Tale ne inchinam Hristoase si sfanta Ta Inviere o laudam si o marim'. Aceasta arata ca traditia ortodoxa a fost de la inceput ferma in asocierea celor doua dimensiuni: ca nu exista, pentru Hristos si pentru cei care cred, cruce fara inviere, ca nu exista suferinta fara fericire sau ca nu exista moarte fara viata. Deci crucea exprima acest paradox si vrea intr-un fel sa ni-l comunice noua tuturor, ea reprezinta rasturnarea ispitirii adamice. Adam a crezut ca poate sa traiasca fara Dumnezeu si in loc de viata a castigat cunostinta binelui si a raului si moartea. Mantuitorul nu cauta moartea cu orice pret, moare, dar moartea si suferinta Lui nasc viata. Crestinismul reprezinta intalnirea cu sacrificiul, cu daruirea care naste viata si viata fara sfarsit si deschide Imparatia luminii celei neinserate. Crucea este cheia Imparatiei. Este destul sa ne uitam, nu numai la aceasta cantare de la Utrenie, dar si la toate cantarile Octoihului, de la Vecernia de sambata seara, stihirile sunt ale Crucii si Invierii sau la Utrenie canoanele sunt ale Crucii si Invierii. Imnografia inca din secolele al VII-lea si al VIII-lea cand s-au fixat aceste minunate cantari arata ca traditia ortodoxa era foarte constienta de solidaritatea acestor doua: ca nu exista Cruce fara Inviere, dar nici Inviere fara Cruce. Aceasta explica intr-un fel si caracterul spiritualitatii ortodoxe, care este in acelasi timp o spiritualitate ascetica, a acceptarii suferintei, dar si o spiritualitate a bucuriei, a increderii in biruinta lui Dumnezeu, a vietii asupra mortii". arhid. prof. dr. Ioan Ica jr.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact