
Mihaelion este numele primei - si totodata celei mai cunoscute - biserici inchinate Sfantului Arhanghel Mihail in Imperiul Roman devenit crestin. Biserica Mihaelion a fost construita in secolul al IV-lea de catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare, la sud de Constantinopol, in apropiere de Calcedon. Mihaelion era o constructie monumentala ce a constituit, de-a lungul timpul, un model pentru multe alte biserici inchinate Sfantului Arhanghel Mihail, atat in Constantinopol, cat si in intreg Rasaritul ortodox.
Locasul de cult crestin a fost construit pe locul unui templu pagan, Sostenion, asociat mai ales cu medicina si vindecarea. O cronica antica relateaza ca atunci cand imparatul Constantin a intrat in acest templu ar fi avut o revelatie, simtind ca statuia intalnita aici reprezinta un inger. Dupa ce a petrecut o noapte in templu, Imparatului Constantin i s-ar fi aratat chiar Sfantul Arhanghel Mihail, luand decizia de a construi in acest loc un locas de cult crestin inchinat acestuia.
Istoricul bisericesc Sozomen a consemnat evlavia multimii fata de Arhanghelul Mihail la Mihaelion si a scris numeroase marturii despre minunile petrecute in acest loc, incepand chiar cu faptul ca el insusi a primit vindecare aici. Bolnavii ramaneau pentru o noapte in aceasta biserica in asteptarea minunii Sfantului Arhanghel Mihail.
Ca si la Mihaelion, asocierea Sfantului Arhanghel Mihail cu vindecarea si protectia a continuat in secolul al VI-lea cand, in timpul unei epidiemie in Roma, bolnavii dormeau o noapte in biserica Castelul Sfantului Inger, inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, pentru salvarea Romei de aceasta boala.
In Constantinopol, Sfantul Arhanghel Mihail era considerat marele ocrotitor ceresc despre c are se spune ca a intervenit in numeroase lupte, in istoria Imperiului Bizantin.
Sfantul Constantin cel Mare a fost primul imparat roman care a devenit crestin. In 313 impreuna cu Liciniu a semnat Edictul de la Milan, permitandu-le crestinilor sa-si manifeste in mod liber cultul.Ulterior, Constantin l-a invins pe Liciuniu in 324 in lupta de la Adrianopole, nu departe de Mihaelion, atribuind victoria Sfantului Arhanghel Mihail.
Sfantul Constantin a considerat ca atat Liciniu, cat si Arie se aflau sub influenta diavolului, asociindu-i cu sarpele descris in Apocalipsa (12:9). Astfel, Sfantul Constantin il va reprezenta pe Liciniu ca sarpe pe monedele sale.
Dupa victorie, Constantin a ordonat o reprezentare a sa impreuna cu fiii sai zdrobindu-l pe Liciniu reprezentat ca sarpe - un simbolism preluat din invataturile crestine despre Arhanghelul Mihail caruia i-a fosta atribuita victoria .
O pictura similara, de aceasta data infatisandu-l pe Arhanghelul Mihail zdrobindu-l pe balaur a devenit o piesa de arta semnificativa in Mihaelion si a condus, ulterior, la reprezentarea iconografica traditionala a Arhanghelului Mihail ca sfant militar.
Dupa contructia bisericii Mihaelion i-a fost adaugat un ansamblu manastiresc. Ulterior, alte patru biserici inchinate Sfantului Arhanghel Mihail au fost construite in Constantinopol de catre Imparatul Justinian. In timpul imparatilor care i-au urmat Sfantului Conatantin, numarul bisericilor inchinate Sfantului Arhanghel Mihail in Constantinopol a crescut la cincisprezece.
O alta biserica inchinata Arhanghelului Mihail, deosebit de cunoscuta, se afla in interiorul zidurilor orasului, la baile termale ale Imparatului Arcadie. Aici soborul Sfantilor Arhangheli era praznuit pe 8 noimebrie. Aceasta sarbatoare s-a raspandit in intreaga Biserica, adoptand-o chiar si crestinii sirieni, armeni, si copti.
Alte sarbatori ale Sfantului Mihail in Constantinopol erau: 27 octombrie, in Biserica "Promotu"; 18 iunie, in Biserica Sfantul Iulian de la Forum, si 10 decembrie, la Ateea.
Dintre imparatii bizantini noua au purtat numele Arhanghelului Mihail, incepand cu imparartul Mihail I (811-813), avandu-l drept ocrotitor. Astfel, dupa frecventa, Mihail a fost al doilea nume popular al tronului imperial bizantin, dupa numele Constantin, purtat de unsprezece imparati.
Radu Alexandru
-
Catedrala Sfantul Arhanghel Mihail - Belgrad
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Galata
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Topola
Publicat in : Biserica in lume -
Rugaciune catre Sfantul Arhanghel Mihail
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.