Icoana Sfintilor Trei Ierarhi

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi Mareste imaginea.

In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur. Ei au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina.

In persoanele, operele si faptele lor Biserica recunoaste implinite cel mai bine exigentele fundamentale ale unui mod de viata viu, autentic, care poate si da marturie lumii despre experienta intalnirii si unirii tainice cu Hristos in Duhul Sfant.

Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna.

Unele dintre cele mai cunoscute icoane ale Sfintilor Trei Ierarhi din Grecia, se afla, in prezent, in Muzeul Bizantin si Crestin din Atena si in Muzeul Bizantin din Veria.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi - Muzeul Bizantin si Crestin din Atena

Aceasta reprezentare iconografica ce il are ca autor pe renumitul pictor cretan Victor, dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Este o icoana pe lemn, in tempera pe baza de ou, cu dimensiunile 48x42 cm.

Cei Trei Ierarhi sunt reprezentati in picioare, in intregime si din fata, binecuvantand si tinand fiecare cate o Evanghelie inchisa in mana stanga. La stanga, Sfantul Grigorie inalta cartea cu mana descoperita; in dreapta Sfantul Vasile o tine la acelasi nivel, avand insa mana acoperita de felon si de omofor, in semnul unui deosebit respect.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi

In mijloc, Sfantul Ioan Gura de Aur tine jos, cu mana goala, Evanghelia care este impodobita cu reprezentarea Rastignirii, si isi ridica, mai mult decat ceilalti ierarhi, mana spre binecuvantare.

Mai poarta un sacos lung impodobit cu cruci care sunt incadrate in cercuri, in contrast cu feloanele pline de cruci ale celorlalti doi ierarhi. Pe campul aurit, scrisa tot cu litere rosii de tipar, citeste cineva urmatoarea inscriptie: "Sfantul Vasile, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Grigorie Teologul". Jos in partea dreapta pe pamantul verde, tot cu litere rosii, este scrisa semnatura cunoscutului pictor si preot cretan: "Prin mana lui Victor".

Icoana prezinta insemnate stricaciuni, precum crapaturi dintr-o parte in alta si parti din lemn care lipsesc, dar care nu inrauresc in mod deosebit figurile. Icoana prezinta un interes deosebit, dat fiind faptul ca tema ei este unica printre lucrarile cunoscute ale acestui pictor cretan, care a activat in cea de a doua jumatate a secolului al XVII-lea.

Merita sa mai fie mentionate inca miscarea mainii ridicate spre binecuvantare a Sfantului Ioan Gura de Aur, precum si reprezentarea Rastignirii pictata pe Evanghelia inchisa pe care el o tine in mana, amanunte care nu se observa in lucrarile cretane ale secolelor XV si XVI pe care le urmeaza Victor.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi - Muzeul Bizantin din Veria

Aceasta icoana pe lemn dateaza din ultimele decenii ale secolului al XVII-lea si provine din Biserica Sfintii Teodori din Veria.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi

De la stanga catre dreapta sunt pictati, pe baza caracteristicilor lor personale, dar si cu resturi de inscriptii, sfintii Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul. Toti sunt reprezentati in intregime, fiecare cu cate un codice in mana, incat par ca se inghesuie in limitele icoanei. Cei doi sfinti de la margini poarta vesminte arhieresti cu feloane pline de cruci, in vreme ce Sf. Ioan Gura de Aur, poarta, asa cum se obisnuieste mai ales in lucrari cretane, un sacos patriarhal. In ce priveste datarea, a fost propusa o cronologie in secolul al XVIII-lea, insa este mult mai probabil este, pe baza modului de realizare al membrelor goale, prin raportare la modele cretane si prin migaloasa impodobire a vesmintelor, sa fie vorba de o lucrare mai veche, probabil din ultimele decenii ale secolului al XVII-lea. La aceasta pledeaza si comparatia ei cu alte icoane din aceeasi epoca.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

15 Ianuarie 2014

Vizualizari: 2707

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE