Cum trebuie sa ne rugam

Cum trebuie sa ne rugam Mareste imaginea.

De cele mai multe ori, viata pe care o traim este diferita de ceea ce marturisim in rugaciune. Spunem de exemplu in rugaciunea Tatal nostru: "Si nu ne duce pe noi in ispita", iar noi nu evitam nicio ocazie de a cadea in ispita. Si pentru acest lucru, rugaciunea noastra este lipsita de putere. Dar in momentul in care stabilim o legatura intre viata si rugaciune, incepem sa simtim prezenta lui Dumnezeu.

Daca am fi cinstiti cu noi insine, am putea observa ca de putine ori, daca nu chiar deloc, ne oprim asupra unor cuvinte din rugaciune si incepem sa meditam asupra lor. Uitam ca rugaciunea transmite un mesaj pe care noi trebuie sa-l intelegem si sa-l asumam in viata noastra.

Dupa Sfintii Parinti nu ajunge sa te rogi, ci trebuie sa devii rugaciune intrupata. Ei ne marturisesc ca asa cum ne este viata, asa ne este si rugaciunea. Cu alte cuvinte, cand ai parte de o viata necurata, ratacesti si in cadrul rugaciunii. Din cauza nelepadarii grijilor si preocuparilor lumesti, devenim incapabili de a trai rugaciunea pe care o rostim. Si pentru ca nu suntem cu luare aminte la rugaciune, ca nu constientizam ca stam de vorba cu Dumnezeu, nu se intampla nimic inlauntrul nostru. Suntem aceiasi de dinainte de rugaciune. Ne ridicam de la rugaciune fara a avea ceva in plus in mintea si inima noastra, iar faptele si gandurile ne raman necurate.

Mitropolitul Antonie de Suroj spune in una din predicile sale ca trebuie sa trasformam toate cuvintele rugaciunii noastre in reguli de viata. El ne indeamna sa traim conform cuvintelor din rugaciuni. Iar daca vom reusi sa facem acest lucru, vom avea parte de o rugaciune vie. Vom ajunge sa-I slujim lui Dumnezeu prin toate: prin fapte, vorbe, ganduri. Ajungem la ceea ce spune Sfantul Apostol Pavel: "Ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre marirea lui Dumnezeu sa le faceti" (I Corinteni 10, 31).

Rugaciunea bine placuta lui Dumnezeu nu se rezuma la a sta in fata unei icoane si a rosti cateva rugaciuni. Acestea tin de rugaciune, dar nu sunt dovada rugaciunii adevarate. Sfantul Nichita Stithatul, spune ca "Cel ce a ajuns la adevarata rugaciune si dragoste, acela nu deosebeste lucrurile. Nu-l deosebeste pe cel drept de cel pacatos, ci ii iubeste pe toti la fel si nu-i osandeste, tot asa cum face Dumnezeu, Care face sa rasara soarele si sa ploua si peste cei drepti, si peste cei nedrepti".

Indiferent de starea in care ne aflam, este important sa ne rugam. Chiar exista un indemn in acest sens: "Roaga-te cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie!", caci a ne ruga tine de voia noastra, dar a ne ruga cu adevarat este lucrarea Duhului. Rugati-va, dar nu-L dati uitarii pe Dumnezeu in restul zilei.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

22 Ianuarie 2021

Vizualizari: 22806

Voteaza:

Cum trebuie sa ne rugam 5.00 / 5 din 6 voturi. 8 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

rugaciune rugaciunea

Comentarii (8)

 • IULIANA PRISLOPANPostat la 2013-06-03 13:09

  Doamne Isuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, ajuta-ma sa staruiesc in rugaciune, sa ma rog asa cum pot, ca sa ajung sa ma rog asa cum trebuie " Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor" .Amin.

 • andriesei florentinaPostat la 2013-01-15 16:37

  Trebuie sa ne rugam pentru ca rugaciunea ne apropie de Dumnezeu si ne face mai evlaviosi si mai hotarati,in lupta impotriva raului si in savarsirea binelui.Apoi,pentru ca ne mangaie si ne intareste in nenorocire si ne ajuta in stramtoare si pentru ca prin ea dobandim si pastram harul dumnezeiesc trebuitor pentru mantuire.Rugaciunea este inaltarea sufletului catre Dumnezeu spre a-L lauda, a-I cere ceva sau a-I multumi pentru binefacerile ce ni le-a dat.Sa ne rugam cu luare aminte si sa nu incetam intr-adevar a ne ruga chiar daca rugaciunile ni se par ca nu ne-au fost ascultate.Rugaciunea trebuie sa ne fie precum respiratia pentru trup.

 • Gabi EstasPostat la 2012-02-09 14:55

  Raspuns pentru d-ul Cristian Radulescu....raspunsul este chiar in textul de mai sus...si anume<<roaga-te cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie>>.....Bunul Dumnezeu va va lumina si va va indruma. Dumnezeu sa ne ajute la toti!

 • doina margineanPostat la 2012-02-08 22:55

  mahnirea mea e cearta pe care o merit pt ca de atatea ori uit..

 • manta geaninaPostat la 2012-02-08 19:30

  Doamne Isuse Hristoase invata-ma sa ma Rog si ajuta Neputintei mele Ajuta-ma sa ma smeresc cu adevarat si sa lapad grija ce-a lumeasca Vino Isuse in impietrita mea inima si o sfarma cu iubirea ta Mantuitorul meu cel Bun si Milostiv!

 • cristian radulescuPostat la 2012-02-08 13:04

  Am inteles din SFANTA BIBLIE cum trebuie sa-ne rugam, deci sa spunem TATAL NOSTRU si bunul DUMNEZEU stie de ce avem nevoie. Eu obisnuiesc sa-ma rog de doua ori pe zi adica dimineata cand ma trezesc si seara inainte de culcare, numai ca sant zile cand ma trezesc si la 10-11 dimineata si atunci imi fac rugaciunea, stie cineva daca este corect asa sau trebuie sa-ma rog dimineta cand rasare soarele si seara cand apune ???

 • Nina VitanPostat la 2012-02-08 12:25

  Doamne ajuta-ma si pe mine sa ma schimb, sa inteleg cu adevarat lucrarea ta, Amin

 • Vasa NastaPostat la 2012-02-08 12:10

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezei invata-ma pe mine multpacatoasa sa ma rog in credinciosia Ta cea Sfanta ! Amin. Doamne ajuta-ma !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE