Dragostea inseamna si like

Dragostea inseamna si like

Traim in lumea lui "imi place" sau "nu-mi place".Aceste cuvinte le auzim foarte des rostite de multi oameni. Majoritatea dintre noi le zicem cand exprimam pareri despre lucruri din lumea aceasta.

Dar, sa recunoastem ca si despre oameni, tot asa vorbim!

Ce este in neregula cu acest "nu-mi place" sau cand este nepotrivita aceasta eticheta.

Sa spunem mai intai ca adunarea celor care-l iubesc pe Dumnezeu si „au dat like” la tot ce a zis El-Cuvantul vreodata, formeaza sinaxa celor care s-au pronuntat categoric cu acest "nu-mi place" doar in privinta pacatului, nu si in ce priveste pe pacatosi.

Crestinii sunt cei care marturisesc iubirea lor fata de toate fiintele create de Dumnezeu fara trieri, departajari, segregari arbitrare, subiective, partinitoare.

Nu poti canta iubirea si sa traiesti printre oameni facand selectii naturale dupa cum iti vine, sa impartasesti destinul poporului tau iubind doar eroii lui, nu si pe fiecare din neamul tau, sa-i imparti si sa-i desparti pe cei din jur in prieteni si neprieteni, unii vrednici de iubit si altii vrednici de dispretuit.

Bineinteles ca a dojeni cu dreptate nu inseamna dusmanie sau dispret, asa cum nici a sta deoparte cu indiferenta nu ne aseaza sufletul in blandete si nevinovatie.

Cine ne da dreptul sa-i despartim pe oameni in turme de oi si de capre, in cete de viteji si de lasi, in locul si in numele lui Hristos? Cine ne-a pus judecatori peste neam si neamuri?

Biserica nu este un club excusivist sau elitist, nu este o adunatura de vedete si nici un muzeu al figurilor de ceara , nu este un parc cu statui sau cu idoli, nu este nici tribunal sau judecatorie, nu este asociatia, fundatia sau ONG-ul nu stiu cui, nici "partidul dreptilor sau a sfintilor in viata", nu este un cimitir cu "morminte varuite", ci este mai curand, adunarea celor care se pocaiesc pentru pacatele lor si se straduiesc prin tot ceea ce fac sa ajunga la mai multa iubire de oameni si la o tot mai mare prietenie cu Dumnezeu.

Despre tot ceea ce este creat de Dumnezeu ar trebui sa spunem si noi ca: „sunt bune foarte” ca si Creatorul vazutelor si nevazutelor dupa ce le-a zidit si apoi sa ne bucuram ca le avem sau ca le vedem ca exista in jurul nostru.

Multe lucruri din cele create de Domnul ne sunt daruite pentru a exclama si noi cu recunostinta: „Minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut”(Ps 103, 24) ori

Multumim, Doamne, pentru toate cate ne-ai daruit!

De la acest gand am putea sa urcam mintea la frumuseti mai inalte, la bunurile viitoare care le-a pregatit Domnul credinciosilor Sai.

Insa, din pacate, nu mai stim sa ne bucuram de darurile primite si nici de partasia cu oamenii din jurul nostru.

Constat o imputinare sufleteasca si o restrangere a relatiilor pana la limitele egoismului fiecaruia dintre noi. Oamenii au devenit obiecte de care avem nevoie sau nu, iar lucrurile au devenit idoli insufletiti de atasamentul nostru patimas fata de ele. S-au inversat aceste raporturi firesti dintre oameni si lucruri si nu mai vedem in semenii nostri binecuvantarile sau lectiile pe care ni le da viata prin unii sau prin altii.

Acest neajuns se intampla si pentru ca am devenit cele mai mofturoase fiinte din Univers, niste creaturi pline de orgolii si pretentii, care vrem prea mult de la altii, cerem totul de la viata, dar noi nu dam nimic in schimb sau prea putin oferim.

Legea care domneste peste suflete este una a reciprocitatii. Primim in masura in care si daruim. Ai dat bucurie, primesti bucurie, arati dragoste, ai parte de dragoste. Acest protocol functioneaza daca exista onestitate, deschidere si afinitati intre persoane.

In mod firesc intre crestini ar trebui sa pluteasca in aer aceasta reciprocitate a iubirii, a bucuriei ce se naste din impartasirea unor valori comune si din comuniune.
Insa, intervine prematur acest friguros „nu-mi place!” si inghetul sufletesc de dupa.

Vedem adesea cum prejudecatile saboteaza legea iubirii, oamenii se ante-pronunta cu judecati otravite, se indeparteaza inainte de se cunoaste, se influenteaza unii pe altii la neprietenie si decid a nu se mai iubi, se sfatuiesc pentru despartire, pentru neiertare, pentru impotriviri de tot felul.

Unitatea in cuget si in simtiri este un ideal imprastiat de fitele omului inecat in preaplinul iubirii de sine. Deceptiile dejoaca si ele increderea dintre oameni, orgoliile pun piedici la usi si lacate la inimi.

O inoportuna prudenta ne zavoraste in turnuri de fildes unde se urzesc ganduri de razvratire. Oamenii nu mai sunt dispusi sa ierte. Daca totusi se intampla minunea, uitam sa dam iarasi sanse omului si sa o facem „de saptezeci cate sapte”. Stam la panda cu pusti pregatite pentru vanat victimele lui „mie nu-mi place”.

Se aude in vazduhul inimilor urate simfonia gloantelor oarbe lansate de orbi care nu mai vad frumusete la semenii lor.

Intunericul si dictatura fricii de oameni ne-a facut securisti. Frate pe frate se da la moarte .sufleteasca si apoi se arunca in temnita insingurarii si a beznei sinelui si a egoismului. Ne vindem prieteniile dupa interese si conjuncturi. Nu mai privim in suflete. Singurul refren care-l mai canta buzele noastre este dintr-o oda a raului, a dusmaniei. Ne scoatem ochii si apoi ii scoatem din viata noastra pe cei care ar trebui sa ne ramana dragi pentru totdeauna.

De ce se petrec toate acestea? Pentru ca m-a ranit si „nu-mi place!”, marturisesc unii, unele. Este un monstru, iar eu sunt un inger ranit, parca vrea sa spuna. Poate fi acesta un raspuns!? O justificare pentru a ura? Mi-a spus un adevar pe care nu-l pot primi. Mi-a spus asa cum nu credem ca sunt si trebuie sa port aceasta povara, care sunt eu insumi.Eram multumit cu parerile mele despre mine insumi, era suficient sa stiu ca sunt bun. Acum am aflat ca sunt un om rau si mandru. M-am straduit sa ascund acest lucru si iata acum trebuie ma duc in carca pe mine insumi asa cum sunt.

Dar sa nu fim fatalisti! Putem parasi aceasta lume a lui „nu-mi place”, acest razboi cu semenii nostri. Oricum aceste simtaminte nu sunt in zodie cu iubirea, iertarea si pacea lui Hristos. Nu apartin Evangheliei aceste afecte de copii razgaiati.

Sa iubesti este cea mai frumoasa batalie de purtat cu tine insuti. Trebuie sa te birui neincetat. Cuvantul poate sa invinga pe altul, dar nu va convinge neincetat, pe cand dragostea ta va dezarma si pe vrajmasi.

Ai auzit ca s-a zis:

"Mila si adevarul s-au intampinat, dreptatea si pacea s-au sarutat." (Psalm 84,10-12) .

Iata cum "adevarul si dreptatea" pot sa convietuiasca cu "mila si pacea". in cuvantul, in inima si in mintea noastra, dar si intre noi!

Like, like, like.

Dragostea inseamna si like. Ea cuprinde pe cat mai multi oameni si deschide orizonturi de lumina si comuniune.

Ce mare virtute este a aceasta cand iubesti doar pe sfinti, cand admiri doar oameni frumosi, cand pretuiesti doar oamenii care te lauda, cand esti prieten doar cu aceia care-ti impartasesc ideile si nu te manifesti asemenea si in prejma celorlalti care sunt poate mai diferiti si poate un pic mai jos pe scara valorilor?

Cred ca oamenii adevarat virtuosi sunt cei care pot cuprinde in iubirea lor pe cat mai multi semeni ai lor, iar cei mai jalnici sunt cei care iubesc pe cat mai putini si aceia alesi pe capete si dupa interese.

Puterea lui „imi place”care uneste este mai mare decat puterea lui „nu-mi place”care desparte. Dragostea uneste, atrage pe cele risipite, le aduna, ii ajuta pe toti sa convietuiasca si sa lucreze impreuna.

In prima sentinta a lui „like-imi place” este gingasie, dragoste si comuniune, iar in cea de-a doua a lui „dislike- nu-mi place” este o trufie ascunsa si o insingurare vinovata, care raceste inima si inchide poarta unor imbratisari tandre dintre suflete.


Pr. Alin-Cristian Preotu

.

Despre autor

Alin-Cristian Preotu Pr Alin-Cristian Preotu

Senior editor
112 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2012

Pe aceeaşi temă

28 Februarie 2014

Vizualizari: 7740

Voteaza:

Dragostea inseamna si like 5.00 / 5 din 9 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

dragostea iubirea

Comentarii (2)

  • Alexandru Nicolae TudoranPostat la 2014-03-01 17:36

    Exceptionale indemnuri! Din experienta proprie pot spune ca cei care gandesc limitati la micimea folosofiei de viata pe care o criticati, nu inteleg la ce se refera "a ierta dusmanul" sau a ierta de 77 de ori cate 7(cifra 7 insemnand la nesfarsit) sau a nu mai percepe oamenii in functie de diverse sisteme de valori,etc.Acele invataturi ale Domnului Hristos sunt vorbe goale pana incerci sa le si aplici prin fapte, pana accepti sa renunti la tine insuti si sa incepi sa te remodelezi.Toate aceste principii sunt lipsite de valoare pana nu le pui in inima ta rugandu-te sa primesti ajutor pentru a reusi sa le infaptuiesti - apoi, devin cele mai de pret repere.Daca spui ca suntem chemati sa iubim pe toata lumea neconditionat ti se raspunde ca dragoste cu forta nu se poate-si eu spun ca asa e-insa se poate cu rugaciune! In plus,ce ar cauta forta in aceasta propozitie decat daca nu cumva se refera la faptul ca ai pretentia sa te iubeasca si celalalt inapoi. Este exact a iubi “cu imprumut” dupa cum spune Smiley in faimosul cantec,adica a iubi cu interes. Multi dintre cei care critica aceste indemnuri spun ca nu ai cum sa-ti iubesti dusmanul dar ei nu stiu ca omul pune inceput spre a face un bine aparent imposibil, poate nenatural, si restul completeaza Dumnezeu. Acesti oameni spun ca nimic nu e imposibil dar daca le propui sa traiasca Noul Testament spun ca nu e realist,ca dpdv psihologic e dovedit ca poti avea o relatie de iubire cu maxim 4-5 oameni, in rest sunt doar amici/cunostiinte. Crestinii nu vor cu forta si stiu ca nimic nu e imposibil cu ajutorul Domnului. Nu exista totusi nimic mai nobil sau mai profund de facut in viata noastra scurta decat sa incercam sa aplicam in secret ce ne-a invatat Hristos -mesajul lui este cea mai inalta forma de altruism sau iubire. In mesajul despre care vorbim nu exista limite sau scuze, exista doar a pune inceput bun in a duce spre infinit iubirea pentru care am fost creati. Ma bucur sa vad ca descrie cineva atat de bine mentalitatea multora din ziua de azi si ca lanseaza fiecaruia invitatia de a face bine la un nou nivel in aceasta lume. Sanatate si putere de munca spre a posta si alte articole! P.S Si extremistii ortodoxi trebuie sa inteleaga ca dragostea chiar inseamna si like! Doamne ajuta!

  • Radu StelaPostat la 2014-02-28 08:56

    Foarte adevarat!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact