
Se intampla uneori ca in aceeasi zi sa avem doua sarbatori: una bisericeasca si una nationala. De ziua Sfintei Inaltari a Domnului nu intamplator praznuim si Ziua Eroilor, ci dintr-o traditie din strafund de vremuri si mai ales urmare a unei hotarari luate dupa primul razboi mondial (1914-1918) de conducatorii statului si ai Bisericii noastre, de a ne aduce aminte cu praznuire deosebita, in fiecare an, de Eroii neamului, in Joia Inaltarii.
Dupa Sfanta Inviere, aceasta indoita sarbatoare a ajuns cea mai populara si draga neamului nostru. Aceasta si pentru ca este o stransa legatura intre inaltare si eroism; se imbina minunat, virtutea si invatatura inaltarii crestine.
Dupa Slavita Sa inviere, Domnul Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, a petrecut pe pamant inca vreme de patruzeci de zile; timp in care S-a aratat de mai multe ori, atat femeilor mironosite, cat si iubitilor Sai ucenici, vorbind cu dansii si incredintandu-i ca El este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu si ca trebuia sa patimeasca toate pentru mantuirea oamenilor.
S-a inaltat Domnul la cer, dar nu ne-a lasat orfani pe pamant, ci ne-a fagaduit ca va fi cu noi pana la sfarsitul veacului, cand ne va inalta si pe noi la Sine, de-I vom ramane credinciosi pana la sfarsit. Le-a fagaduit apostolilor si noua tuturor: „Ma duc sa va pregatesc voua loc. Iar dupa ce va voi pregati loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu si voi sa fiti“ (Ioan 14, 3).
Fiul Omului, la inaltare, intra in slava si odihna Tatalui; iar Duhul Sfant, Mangaietorul cel fagaduit, este trimis sa lucreze mantuirea lumii pe pamant. Astazi trupul omului este asezat, prin Hristos, de-a dreapta Tatalui, in cea mai mare slava si cinste. Deci in sanul Sfintei Treimi avem un aparator, purtand firea trupului nostru indumnezeita si mijlocind pentru noi.
Cu 800 de ani mai inainte, despre Inaltarea Domnului profeteste imparatul David in Psalmul 56,7, cand zice: „Inalta-Te peste ceruri, Dumnezeule, si peste tot pamantul slava Ta!”. Sau alt verset (Ps. 46, 5) spune: „Suitu-S-a Dumnezeu intru strigare, Domnul in glas de trambita”. Sfintii Parinti ne invata, precum auzim cantandu-se si la slujba de ziua praznicului Inaltarii, ca Domnul Iisus timp de noua zile a fost intampinat in vazduh de cele noua cete ingeresti cu mare cinste si cantari de lauda din cuvintele profetice; de aceea a si randuit Biserica noua zile de reculegere si asteptare a Sfantului Duh, de la Inaltare pana la Rusalii. La Inaltare, „s-a implinit randuiala cea pentru noi”, adica misiunea cea mare pe care a avut-o Cuvantul lui Dumnezeu de la Tatal, sa vina in lume, sa Se nasca si sa invieze pentru noi, apoi sa Se inalte la cer, de-a dreapta Tatalui, de unde a venit. Deci, biruinta lui Hristos se desavarseste prin inaltarea Sa la cer.
Maritul apostol Pavel scrie (Evrei 9, 24): „Hristos a intrat in cer ca sa Se infatiseze acum pentru noi inaintea lui Dumnezeu”. Sfantul Ciprian zice: „Iisus S-a suit cu ranele
La mijlocirea Fiului, trebuie sa adaugam si noi dorinta si vointa de a ne inalta spre cele ceresti prin virtutile faptelor bune, lucrate in smerenia bineplacuta lui Dumnezeu. Asa s-au mahnit pe ei si altii, asa s-au inaltat duhovniceste toti ucenicii si martirii lui Hristos, traind autentic iubirea si jertfa crestina.
Eroii religiei sunt martirii, iar martirii neamului sunt eroii; de care in Joia Inaltarii Domnului ne aducem aminte cu multa recunostinta in mod deosebit, solemn, praznical si ne rugam lui Dumnezeu pentru ei, ca pentru cei mai mari binefacatori ai nostri; desi eu cred si chiar sunt convins ca multi dintre ei se roaga ei pentru noi, fiind deja printre sfinti; iar cum prea bine stim, unii, mai putini, sunt deja canonizati.
Eroismului omenesc i-a premers cu exemplul Sau sublim Insusi Dumnezeu. „Caci asa a iubit Dumnezeu lumea, incat si pe Unul Nascut Fiul Sau L-a dat, pentru ca tot cel ce va crede intr-insul sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” (Ioan 3, 16). Si tot in Evanghelia de la Ioan (15, 15) gasim cuvintele Domnului Iisus: „Mai mare dragoste decat aceasta, ca sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai, nimeni nu are”.
Eroii, prin devotamentul si jertfa lor, s-au inaltat pe treapta cea mai de sus a binefaceri pentru neam si pentru
Glorie lor, tuturor eroilor, si vesnica pomenire si recunostinta! Impreuna si scumpilor nostri martiri de la revolutie - 1989 -, care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea neamului nostru romanesc. Pe langa rugaciuni, serbari cu imnuri si ridicari de monumente, sa le aratam recunostinta mai ales pastrand ce ne-au lasat mai scump: credinta dreapta si
Arhim. Gavriil Stoica
Manastirea Zamfira
Lumea credintei, anul III, nr. 6(23)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.