Indrazneala cea rea

Indrazneala cea rea Mareste imaginea.

Pricină a neaşezării, împietrire unită cu neghiobia, neştiinţă şi răutate este îndrăzneala. Da, îndrăzneala este roadă a neştiinţei. (Sfântul Grigorie Teologul)

***
Indrăzneşte către oamenii care au îndrăzneală şi părtăşie cu Dumnezeu, îndrăzneala e bună însă atunci când e plină de blândeţe. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

***
Indrăzneala oamenilor fără de Dumnezeu, care nu se ocupă cu cele cuvenite, ci se îndeletnicesc cu cele rele, nu face decât să scârbească Dumnezeirea. (Sfântul Isidor Pelusiotul)

***
Vai sărmanei îndrăzneli, pentru că ea degrabă arde casa virtuţilor! (Sfântul Teodor Studitul)

***
Nu fiţi plini de îndrăzneală, pentru că cei care fac una ca aceasta vor fi săgetaţi precum cu o suliţă şi vor muri. (Sfântul Teodor Studitul)

***
Nimic aşa de mult nu pierde curăţia precum obiceiul spre îndrăzneală, către adresarea liberă, care face ca buzele să uite de smerenie. (Sfântul Ignatie Briancianinov)

***
A venit într-o zi un frate la Avva Ilie, la peştera chinoviei sale de la Sfântul Sava. „Avva, spune-mi un cuvânt de folos", a cerut fratele. „Pe vremea părinţilor noştri, a răspuns bătrânul, erau iubite trei virtuţi: neagonisirea, blândeţea şi înfrânarea. Iar acum printre monahi stăpânesc lăcomia, plăcerea pântecelui şi îndrăzneala. Alege ce doreşti."

***
Avva Petru, ucenicul Avvei Lot, a spus: „Am fost într-o zi la chilia Avvei Agaton. Atunci a venit la el un frate şi l-a întrebat: „Aş vrea să vieţuiesc împreună cu fraţii. Spune-mi cum pot să trăiesc alături de ei." Stareţul i-a răspuns lui: „Ca în prima zi când ai venit la ei. Astfel, în toate zilele vieţii tale să te porţi înaintea lor ca un străin şi să nu ai îndrăzneală."

***
„Ce se întâmplă din pricina îndrăznelii?", a întrebat un părinte. „Indrăzneala este asemenea stricării roadei copacilor de către brumă şi chiciură. Nu e o altă patimă mai vătămătoare decât îndrăzneala; ea este maica tuturor patimilor. Nevoitorul nu se cuvine dară să aibă îndrăzneală, chiar dacă s-ar afla singur în chilia sa."

Fragment din cartea "Cum să dobândim ajutorul lui Dumnezeu", Editura Sophia

Cumpara cartea "Cum să dobândim ajutorul lui Dumnezeu"


 

Pe aceeaşi temă

28 August 2019

Vizualizari: 148

Voteaza:

Indrazneala cea rea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

indrazneala curajul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE