Iubeste-l mai mult decat merita !

Iubeste-l mai mult decat merita ! Mareste imaginea.

Iubirea aproapelui mai mult decat merita este calea cea mai usoara spre asemanarea cu Dumnezeu si calea cea mai scurta spre fericirea cea vesnica. Deci, iubeste-l pe omul de langa tine mai mult decat crezi tu ca merita si vei afla harul lui Dumnezeu.

Ne putem intreba, nu fara rost: Cata iubire merita omul de langa noi? Iar raspunsul ar trebui sa vina de la sine, in inima noastra: Fiecare om, indiferent de ratacirile si caderile lui, merita sa fie iubit asa cum il iubeste Dumnezeu, adica pana la primirea Jertfei pe Cruce pentru el.

Sfantul Isaac Sirul ne indeamna spre acest lucru, zicand: "Cand te intalnesti cu aproapele tau, sileste-te sa-l cinstesti mai presus de masura lui. Lauda-l chiar si pentru cele pe care nu le are. Spune-i tot binele si tot ce este spre cinstirea lui."

Parintele Petroniu Tanase, intelegand firescul ascuns in aceasta iubire care nu cauta la meritele omului, zice: "Asa cum, cinstind icoana, cinstea se urca la chipul infatisat in icoana, tot asa, cinstirea omului - a chipului lui Dumnezeu - se urca la cinstirea insasi a lui Dumnezeu."

Sa nu credem ca l-am iubit pe vreun om mai mult decat a meritat, indiferent de atitudinea lui fata de noi. Nu iubim ca sa fim iubiti si nu incetam sa iubim atunci cand nu suntem iubiti, ci iubim pentru ca nu putem sa nu iubim. Suntem datori sa devenim iubire, asemenea lui Dumnezeu. Orice masura care este pusa in iubire nu face decat sa ne impiedice sa iubim pana la capat.

Cuviosul Ghelasie de la Frasinei spune: "Daca noua, ca oameni, ni se cere sa iubim din toata fiinta, aceasta este pentru ca si Dumnezeu ne iubeste din toata fiinta. (...) Sa pazim, deci, smerenia, dragostea de Dumnezeu si de aproapele, caci, in fata bolii si a mortii raman smerenia si iubirea, celelalte daruri intorcandu-se la Dumnezeu."

Aflati calitatea iubirii voastre. Test practic! Incercati varianta audio.

Sotul si sotia, fratele si sora, tatal si mama, parintii si copiii, socrii si rudele, prietenii si vecinii, colegii, trecatorii si strainii. Fiecare dintre acestia este aproapele nostru pe care trebuie sa-l iubim mai mult decat merita, adica asa cum il iubeste Dumnezeu.

Sa fim convinsi ca si noi suntem iubiti mai mult decat meritam !

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2013

Vizualizari: 9226

Voteaza:

Iubeste-l mai mult decat merita ! 5.00 / 5 din 5 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • adriana gheorghePostat la 2014-02-11 12:21

  Superb articolul prezentat.Intradevar imensa este iubirea LUI DUMNEZEU fata de toti si de toate.Doamne ajuta!

 • adriana gheorghePostat la 2014-01-10 04:24

  Minunat articolul prezentat.Doamne ajuta sa respectam ceea ce se scrie pe acest sait.

 • CORINA GEORGIUPostat la 2014-01-08 01:57

  "IUBIREA APROAPELUI"....din pacate, in zilele noastre este doar teorie! Ascultam predica Sf. Parinti referitoare la aceasta PORUNCA, cel mult-privim, cautam (in suflet) daca avem aceasta iubire...si-atat! Odata ce iesim pe usa Sf. Biserici, ne-ntalnim la fiecare pas cu Hristos in persoana acestor frati (aproapele) dar il ignoram! Ne lipseste credinta ca in cel de langa noi este D-zeu! Din pacate ne lipseste cu desavarsire smerenia, dragostea.... Mandria & slava desarta (pacate capitale) ne stapanesc si, cu toate predicile din Sf. Biserica - din aceste pricini, nu vrem sa ne intoarcem la Hristos si la valorile (reale) crestine! D-zeu sa ne miluiasca si sa ne lumineze....inainte de sfarsit!

 • CATALIN RUJAPostat la 2013-12-02 04:38

  Foarte frumos.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE