Rugaciuni nepotrivite

Rugaciuni nepotrivite Mareste imaginea.

Se observa o nepotrivire tot mai mare intre ce anume cer oamenii de la Dumnezeu si ce anume cere Dumnezeu de la oameni. De multe ori, rugaciunile nepotrivite ale oamenilor nu sunt intelese de acestia, ci ajung sa fie rostite cu incapatanare si chiar cu manie fata de Dumnezeu, care pare ca nu le mai "asculta" rugaciunile.

Mantuitorul a spus: "Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua" (Matei 6, 31-33). Cu toate acestea, inca si astazi, oamenii cauta mai mult mancarea, hainele si bunurile cele trupesti, decat Imparatia lui Dumnezeu.

Astfel, fiecare, la randul sau, este dezamagit. Dumnezeu este dezamagit de oameni, care stau langa Izvor si se plang de sete, necautand apa cea Vie, ci lucruri pieritoare, iar oamenii se arata dezamagiti de Dumnezeu, care nu le implineste cererile nepotrivite, motivate adesea de patimi si de necredinta.

Ce anume cer oamenii de la Dumnezeu ?

Rugaciuni nepotrivite au fost savarsite si de unii dintre Apostoli, ca de unii care nu fusesera inca luminati de Duhul Sfant, care pe toate le cunoaste si le randuieste spre trebuinta. Astfel, in vreme ce Iisus le vorbea ucenicilor in chip amanuntit despre apropierea patimirii Sale, in cetatea Ierusalim, pentru a nu fi cuprinsi atunci de deznadejde, ucenicii Ioan si Iacov, fiii lui Zevedeu, se gandeau la obtinerea unor favoruri lumesti, zicand: "Da-ne noua sa sedem unul de-a dreapta Ta, si altul de-a stanga Ta, intru slava Ta!" (Marcu 10, 33-44).

Desi, de la rugaciunea nepotrivita a fiilor lui Zevedeu, au trecut mai bine de doua mii de ani, cererile oamenilor catre Dumnezeu nu s-au schimbat, ci au devenit chiar mai nepotrivite: unul ii cere lui Dumnezeu sa castige la jocurile de noroc; altul, sa ajunga intr-o functie mai mare; altul, sa ii fie descoperiti hotii care l-au pradat; altul, sa ii piara dusmanii; altul, sa se desparta cutare de cutare; altul, sa treaca examenele cu note mari; altul, sa faca performanta intr-un sport; altul, sa adune avere pentru copii. Lucruri pamantesti, deci trecatoare.

Oamenii ii cer lui Dumnezeu lucrurile pe care ei le cred mai de pret in viata lor. In acelasi timp, unii ii cer lui Dumnezeu socoteala despre cum este condusa lumea, judecandu-L pentru suferinta din lume, in convingerea ca ei ar putea sa o conduca mai bine, iar altii nu-I cer nimic, cerandu-I chiar sa iasa din viata lor si sa ii lasa "in pace".

Fiecare om ajunge sa ii ceara lui Dumnezeu lucruri potrivite cu modul in care el Il intelege pe Dumnezeu si viata insasi. Cei doi Apostoli, crezand ca Iisus este asemenea unui imparat pamantesc, ii cer Acestuia locurile cele mai de cinste din Imparatia Sa. La randul lor, saracii Il privesc pe Dumnezeu ca pe un bogat care le poate darui tot ceea ce au nevoie.

Dumnezeu este vazut de fiecare om prin patimile sale, ca prin niste ochelari care Il deformeaza si Il arata fiecaruia potrivit poftelor sale. De aceea, parintele Arsenie Boca, spunea: "Cred ca cea mai deformata fiinta din capul oamenilor a ajuns Dumnezeu."

Ce vrea Dumnezeu sa ii cerem ?

Dumnezeu ne cere sa ii devenim fii. Avand iubire de Tata, Dumnezeu isi doreste ca toti oamenii sa fie asemenea Fiului Sau cel intai-nascut, Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu intrupat este modelul de viata dat noua de Dumnezeu. Cand Pilat l-a scos pe Iisus inaintea poporului, el a spus: "Iata Omul!" (Ioan 19, 5), profetind astfel fara voie si aratandu-ne Chipul nostru.

Cel mai adesea, oamenii se infatiseaza inaintea lui Dumnezeu in trista postura de cersetori, iar nu in cea de fii, asa cum isi doreste El. Precum vedem, Dumnezeu pune accent pe "a fi", iar nu pe "a avea". Pentru aceasta, rugaciuni potrivite sunt acelea care Ii cer lui Dumnezeu "devenire" intru ceva bun, iar nu "obtinere" de ceva. Suntem datori ca, privind spre Iisus Hristos, mai intai sa invatam sa fim oameni, iar abia apoi, impartasindu-ne cu El, sa devenim fii ai lui Dumnezeu.

Cea mai potrivita rugaciune este cea pe care ne-a lasat-o Insusi Mantuitorul, cand a zis: "Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultate. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El. Deci voi asa sa va rugati: Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, in veci. Amin!" (Matei 6, 7-13).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

04 Iulie 2012

Vizualizari: 27018

Voteaza:

Rugaciuni nepotrivite 5.00 / 5 din 13 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

 • cosmin alecuPostat la 2013-07-04 09:16

  Recomand cartea sfantului Siluan Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei si cea a lui Hieroteos Vlacos Psihoterapia ortodoxa! Acolo sunt prezentate starile necesare in rugaciune! omul sa se roage cum si pentru ce isi doreste numai sa fie in simtamantul iubirii!ptrk rugaciunea ii va fi lui calauza! cat despre note mai mari...nu stiti ca Biserica are ectenii speciale ptr asta? avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu in toate ale vietii...mici si mari!

 • Constanta SzlavicsPostat la 2013-07-03 23:03

  Ce frumos si adevarat! "Astfel, fiecare, la randul sau, este dezamagit. Dumnezeu este dezamagit de oameni, care stau langa Izvor si se plang de sete, necautand apa cea Vie, ci lucruri pieritoare, iar oamenii se arata dezamagiti de Dumnezeu, care nu le implineste cererile nepotrivite, motivate adesea de patimi si de necredinta." Daca cerem si nu dam, de unde sa ne vina? La ce ne folosesc toate, daca la mantuire nu lucram? Slava Bunului Dumnezeu pentru toate.Amin!

 • Relu NemetiPostat la 2012-10-26 17:55

  Multumim!Doamne ajuta!

 • Vasa NastaPostat la 2012-06-02 22:51

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu trimite-ne cele de folos sufletului si trupului nostru ! Amin.

 • VASILE BLAGAPostat la 2012-05-31 12:38

  Sa nu umblam dupa poftele lumesti si pamantesti care duc la pierzare, ci sa cautam de cele pentru mantuirea sufletului, sa adunam comori in ceruri la Tatal acolo unde nimeni nu le fura si raman nestricate! dupa sfanta scriptura si marturiile proorocilor se pare ca sfarsitul e tot mai aproape, de aceea nu mai amanati mantuirea voastra,nu maine sau alta data ci azi trebuie sa schimbam viata noastra, sa ne vedem pacatele si sa nu le mai facem, sa fim aproape de Biserica caci doar prin Biserica Ortodoxa ne unim cu Dumnezeu prin Sfanta Taina a Impartasaniei,prin post si rugaciune si fapte bune! sa priveghem precum acele 5 fecioare cu candelele mereu aprinse si sa fim pregatiti sufleteste pentru cea de-a doua venire a lui Hristos!Invatati-va cu postul,infranati-va de la mancaruri caci Antihristul de la stomac va incepe sa ispiteasca omenirea,va pune pecetea sa nu cumperi si sa nu vinzi nimic fara pecetea lui.Va veni vremea sa iei apa si mancare cu portia!Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti! AMIN

 • Luminita-Mirela MireaPostat la 2012-05-23 06:40

  Doamne, ajuta. Citind articolul dumneavoastra, constat, cu mare tristete, ca unele rugaciuni ale mele au fost cat se poate de nepotrivite... Macar acum stiu, si nu voi mai gresi. Va multumesc! Bunul Dumnezeu sa Va binecuvinteze viata!

 • CISMARU COSTINPostat la 2012-05-17 21:35

  Cred ca Dumnezeu vrea sa ii cerem mantuire. Parerea mea e ca esenta tuturor rugaciunilor este: "Doamne Isuse Hristoase mantuieste-me pe mine lenesul si pacatosul". Prin mantuire avem de toate: fericire, bunastare materiala si sufleteasca. Doamne Mantuieste!

 • delcea dennisPostat la 2012-05-16 21:12

  Dennis Frumos articol,dar sa nu uitam ca in acelasi timp,se mai spune :cere si ti se va da ,bate si ti se va deschide,Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapinire pe mine","Deci, fie ca mincati, fie ca beti, fie ca faceti altceva: sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu". Daca mi se cade sa primesc primesc ,daca nu imi este de folos si imi este spre cadere, Tatal nu o sa imi dea.De aceeia gasim rugaciuni pentru toate trebuintele noaste :casatorie,spor,sanatate,desfacerea farmecelor si vrajilor,sanatatea animalelor,pentru ploaie etc. Sanatate si multa intelepciune

 • Ionel Cojocariu Postat la 2012-05-16 20:11

  Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau; vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, in veci. Amin!

 • P BebeGeoPostat la 2012-05-16 13:03

  Sunt de acord cu acest articol in afara de o singura fraza " altul, sa treaca examenele cu note mari" Eu consider ca nu e nimic nepotrivit in a-L ruga pe Dumnezeu sa te ajute sa iei note bune sau sa treci un examen, chiar exista rugaciuni speciale pentru ajutor la examene. Doamne ajuta!

 • CLAUDIA CIOBANUPostat la 2012-05-16 09:37

  frumos articol,si frumoasa explicatie...cu regret plin de adevar, va multumim

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE