Urmeaza lui Hristos!

Urmeaza lui Hristos! Mareste imaginea.

Acestuia urmează şi tu! Şi chiar dacă soţia ta a săvârşit păcate nenumărate, în dauna ta, pe toate să le freci cu vederea şi să le ierţi. Şi daca-ţi iei femeie arţăgoasă, s-o schimbi prin bunătate şi blândeţe, precum Şi Hristos Biserica. Pentru că nu doar întinarea ei a curaţit-o, ci şi bătrâneţile ei le-a şters, dezbrăcându-l pe omui cel vechi, care era înconjurat de păcate. Şi din nou, înţelegând aceasta, Pavel a spus: „Şi ca s-o înfăţişeze Sieşi Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel" (Efeseni 5,27). Adică n-a făcut-o doar bună, ci şi tânără, nu însă la trup, ci în toată starea ei sufletească.

Şi nu doar acest lucru este minunat, că a luat-o urâtă şi diformă, şi de ruşine, şi îmbătrânită, şi nu s-a scârbit de urâţenia ei, ci şi la moarte S-a dat pe Sine, şi a preschimbat-o într-o frumuseţe nemaiîntâlnită. Dar şi după toate acestea, deşi o vede de multe ori că se întinează şi se murdăreşte, n-o desparte, nici n-o rupe de Sine, ci stăruie s-o îngrijească şi s-o îndrepte. Pentru că, spune-mi, câţi au păcătuit după credinţa lor în Acesta? Insă n-a simţit nicio scârbă pentru ei! De pildă, cel care a săvârşit desfrânare în Corint era mădularul Bisericii! Insă n-a tăiat mădularul, ci l-a îndreptat. Biserica galatenilor în întregime l-a abandonat şi a trecut la iudaism, însă nici pe aceasta n-a alungat-o, şi după ce a vindecat-o prin Pavel, a readus-o la înrudirea de dinainte.

Adică, la fel ca în cazul trupurilor, dacă se întâmplă vreo boală, nu tăiem mădularul bolnav, ci îndepărtăm boala, la fel să facem şi referitor la femeie. Dacă se întâmplă să aibă vreo răutate, să n-o alungi, ci încearcă să pierzi răutatea ei.

Desigur, dacă putem să îndreptăm o femeie, căci de multe ori nu putem să vindecăm un mădular anchilozat, dar deşi ştim că beteşugul este de nevindecat, nici aşa nu-l tăiem.

Deci cum nu este lipsit de raţiune să arătăm atâta grijă acolo unde îndreptarea este neputincioasă şi nu există niciun câştig, în timp ce acolo unde nădejdile sunt bune şi schimbarea mare, să împiedicăm vindecarea? Pentru că cele care sunt invalide din fire este cu neputinţă să le îndreptăm din nou, în timp ce pornirile rele putem să le prefacem.

Sfantul Ioan Gura de Aur

Cuvinte de aur, vol III; Editura Egumenita

Cumpara cartea "Cuvinte de aur, vol III"

 

Pe aceeaşi temă

19 Decembrie 2017

Vizualizari: 910

Voteaza:

Urmeaza lui Hristos! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE