Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana Mareste imaginea.

Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit traditiei, fusese botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. Aceasta a incredintat cresterea si educatia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Vazand marile daruri ale lui Dumnezeu care lumineaza sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la varsta de cincisprezece ani, preot la varsta de optsprezece ani, si episcop al Iliricului la varsta de douazeci de ani.

Acolo Sfantul Elefterie a atras pe multi la credinta in Hristos invatand si propovaduind. De aceea, imparatul Adrian a ordonat comandantului Felix ca sa il aresteze pe Sfantul Elefterie si sa il aduca la Roma. Sosind comandantul la Valona (Albania de astazi), orasul unde isi avea scaunul episcopal Sfantul Elefterie, si intrand in biserica, l-a vazut slujind  pe acesta. Deodata inima lui Felix s-a schimbat, si a trecut la crestinism.

Felix a primit botezul de la Sfantul Elefterie, apoi a plecat impreuna cu acesta la Roma. Mergand inaintea imparatului, Sfantul Elefterie a marturisit ca Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfantul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea in smoala clocotita, si arderea in cuptor de foc.

Dar Sfantul Elefterie s-a izbavit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Vazand minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat si a marturisit ca si el este crestin. Caribus a fost torturat si apoi decapitat impreuna cu Fericitul Felix.

La urma, calaii imperiali au taiat si cinstitul cap al Sfantului Elefterie. Mama sa, Antia, a fost ucisa cu sabia pe cand imbratisa si saruta pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde si astazi se preaslaveste Dumnezeu prin minunile care se savarsesc la moastele Sfantului Elefterie.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

Sfintei Antia, mama Sfantului Elefterie;

Sfantului Coremon;

Cuviosului Pavel;

Sfintei Mucenite Suzana.

Sfantului Mucenic Elefterie Cubiculariu;

Sfantului Mucenic Vah cel Nou;

 Maine, 16 decembrie, facem pomenirea Sfantului Proroc Agheu, Sfantului Mucenic Marin si Sfintei Teofana.

Sursa: crestinortodox.ro

Calendar Ortodox

30 Mai 2012

Vizualizari: 27619

Voteaza:

Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • ionela barbieruPostat la 2012-12-15 12:04

    FELICITARI PENTRU CUNOSTINTELE DEOSEBITE ALE DVS. CU DEOSEBITA STIMA SI RESPECT. PROF. IONELA BARBIERU

  • MirceaMugurel SAVUPostat la 2010-12-15 14:38

    !!! "Dumnezeu e cel mai mare matematician; dar nu numara decat pana la unu"!!! ~~~ incantator, interesant, plin de mister citatul zilei dar, si adevarat stiind ca, "totul se reduce la UNU" Este absolut potrivit si binevenit sa ne luminati precizand si sursa (conform bunei traditii a Excelentzei Voastre) si, de asemenea o explicatie catehetica. Cu infinite Multumiri, Recunostinta, Respect, Admiratie, Loialitate.: Sfinte Sarbatori fericite, Nasterea Domnului Iisus Hristos cu Mantuire in Iubire~Lumina Divina ~ TUTUROR ~~~ ,,,si iertare pentru "deranj", caci asa se cuvine inaitea Spovedaniei si a Sfintei Euharistii fratele mugurel ! ! !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox