
Sfantul Ierarh Swinthun a trecut la cele vesnice in ziua de 15 iulie 862. Este socotit drept un sfant ocrotitor al vremii, pazindu-i pe cei credinciosi de conditii meteorologice vitrege si aducand ploi mangaietoare la buna vreme. El este ocrotitorul orasului si al Catedralei din Winchester, Anglia, precum si al orasului si al Catedralei din Stavanger, Norvegia.
"Pe sfintii care au stralucit in pamanturile Apusului in vechime si aceste parti le-au luminat, prin nevointele si luptele lor, pe acestia toti sa-i laudam si noi acum dupa cuviinta. Si sa le cantam lor, ca unora ce pururea se roaga inaintea lui Dumnezeu pentru noi, zicandu-le asa: Bucurati-va, sfintilor toti, care in pamanturile Apusului ati marturisit dreapta credinta!"
"Celui ce pe sfintii Sai i-a chemat din tot pamantul si de la marginile lumii i-a adunat pe cei placuti Lui, lui Dumnezeu, Cel slavit in Sfanta Treime, sa-I cantam si noi acum cu multumire. Ca El prin Ioan, alesul Sau, pe sfintii cei vechi ai Apusului i-a descoperit noua in vremurile acestea din urma, spre bucuria si mangaierea noastra. Pentru aceasta, dar, si pentru toate celelalte, sa-I multumim Lui ca unui Dumnezeu al nostru preaiubit, si sa I ne inchinam in glas de lauda zicand: Aliluia!"
Sfantul Swithun, episcopul din Winchester
Sfantul Swithun s-a nascut in jurul anului 800, in regatul de Wessex, in sud-vestul Angliei. A devenit monah, apoi ieromonah, misionar si ajutator al celor aflati in nevoi. Fiind renumit pentru cunoasterea si intelegerea Sfintelor Scripturi, el a fost ales ca povatuitor de catre regele Aethelwulf de Essex si de fiul acestuia, printul Alfred, cel care avea sa elibereze Anglia de asuprirea vikingilor.
Pentru o vreme, Sfantul Swithun a fost staret al manastirii din Winchester. In aceasta calitate, el s-a remarcat ca un mare ctitor de biserici si un intelept restaurator al vechilor locasuri de rugaciune. El s-a implicat si in lucrari publice deosebite, construind un pod, in partea de rasarit a orasului Winchester. Muncea impreuna cu lucratorii.
Cand muncitorii s-au maniat pe o batrana si i-au sfarmat cosul in care aceasta care oua pe ulite, spre a le vinde, Sfantul Swinthun a savarsit prima sa minune consemnata: a luat cosul batranei, l-a binecuvantat si i l-a dat inapoi intreg, ouale fiind si ele intregi.
In toamna anului 852, cuviosul a fost hirotonit episcop, pe seama Catedralei din Winchester. Pentru ca orasul nu era fortificat, iar vikingii il atacau adesea, in calitate de episcop, Sfantul Swinthun a demarat construirea unui puternic zid fortificat, de jur-imprejului orasului.
Sfantul Swithun a trecut la cele vesnice in ziua de 2 / 15 iulie 862, fiind inmormantat langa zidul nordic al Catedralei din Winchester, potrivit dorintei sale. In acest loc, pelerinii erau nevoiti sa calce peste mormantul sau, iar picaturile de ploaie care cadeau de pe acoperisul catedralei spalau neincetat piatra.
La mormantul Sfantului Swinthun s-au savarsit numeroase minuni. In cele din urma, in ziua de 15 iulie 971, cinstitele sale Moaste au fost mutate in Catedrala. Mutarea cinstitului sau trup a fost intarziata de ploaie. Pentru aceasta, potrivit traditiei, vremea din ziua de 15 iulie se va intinde pe o durata de patruzeci de zile. Numeroase minuni au avut loc in ziua mutarii Sfintelor sale Moaste. In anul 1093, proaspat-restaurata Catedrala din Winchester a fost asezata sub ocrotirea lui.
Pana in anul 1125, mana dreapta a Sfantului Swithun s-a pastrat in Catedrala din Stavanger. Ea a fost luata de un nobil danez si dusa in tara sa, unde i s-a pierdut urma. Cinstitul sau cap a fost asezat in Catedrala din Canterbury, iar un brat al sau a fost asezat in Catedrala Peterborough. Vreme de cateva sute de ani, in Catedrala din Stavanger, Norvegia, s-a pastrat celalalt brat al sau.
Mormantul sau, aflat in afara catedralei, s-a ruinat. In anul 1476, el a fost inclus intr-o constructie adiacenta catedralei. Mormantul a fost demolat in anul 1538, iar astazi, pe locul sau, se afla o reproducere recenta a acestuia.
Teodor Danalache
-
Sfintii Apusului
Publicat in : Religie -
Sfanta Wiborada
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Ulrich
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Grigorie cel Mare - Dialogul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfanta Cuvioasa Verena
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.