Colocviu international la Sibiu despre sfinti si sfintenie

În perioada 11-14 mai are loc la Sibiu și la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, colocviul teologic „Sfinții și cultul sfinților în Răsărit și Apus”. La evenimentul academic participă numeroși ierarhi, preoți și profesori de teologie din confesiunile creștine istorice.

Colocviul este organizat de Mitropolia Ardealului, Academia Evanghelică Transilvania, Institutul German-Român „Ex fide lux” și Biblioteca teologică germano-română.

Deschiderea lucrărilor a avut loc vineri, 11 mai, la Academia Evanghelică din Sibiu, unde au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România, Excelența Sa cardinalul prof. dr. Gerhard Ludwig Muller de la Vatican, Roma, Excelența Sa dr. Daniel Zikeli, episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, pr. prof. dr. Hermann Schoenauer, președinte „Ex fide lux”, pr. prof. dr. Jurgen Henkel, directorul Bibliotecii Germano-Române, precum și numeroși invitați de seamă din țară și din străinătate.

În cuvântul de bun-venit IPS Mitropolit Laurențiu a salutat prezența personalităților venite să participe la acest prestigios eveniment academic dedicat studierii unei teme de actualitate legate de rolul sfinților în viața spirituală a tuturor credincioșilor.

„Vă spunem de la început bine ați venit în Sibiu, bine ați venit la Sâmbăta de Sus, un centru de spiritualitate ortodoxă foarte important și sperăm ca această temă pe care o dezbatem acum, căutând mărturii din tradițiile Bisericilor noastre, să ne fie folos tuturor. Este foarte greu să vorbim despre sfințenie. Doar Dumnezeu este sfânt deplin, în sensul absolut, noi ne putem împărtăși doar din darul Lui. Ne-a creat pentru sfințenie, atât cât ne este nouă posibil, de aceea între noi și Dumnezeu apar sfinții, iar cinstirea lor nu umbrește cu nimic cinstirea lui Dumnezeu. În schimb, ei sunt pentru noi o forță a credinței noastre. Credem că dacă ei au ajuns sfinți și noi avem posibilitatea să atingem desăvârșirea”, a spus ierarhul.

Comunicări științifice
După mesajele de bun-venit din partea celorlalți reprezentanți ai organizatorilor au urmat trei comunicări științifice: „Sfinții în teologia, spiritualitatea și cultul Bisericii Răsăritene” (IPS Mitropolit Laurențiu), „Sfinții-Martori ai unității Bisericii” (cardinalul Gerhard Ludwig Muller) și „Sfinții ca modele în credință-perspectivă evanghelică” (pr. prof. dr. Peter Gemeinhardt, Universitatea Gottingen, Germania).

Colocviul a continuat sâmbătă, 12 mai, la Academia Teologică de la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus. Dintre comunicările științifice prezentate amintim: „Sfinții din Dobrogea-Mărturisitori ai credinței și martiri ai Antichității” (IPS Teodosie), „Canonizarea sfinților în Biserica Ortodoxă-principii teologice și proceduri canonice” (pr. conf. dr. Irimie Marga), „Etică hagiologică-pentru o creștinătate tot mai îmbietoare-o perspectivă catolică și ecumenică” (pr. prof. dr. Elmar Nass), „Sfinții și venerarea lor în teologia lui Martin Luther și în simbolurile de credință luterane” (E.S. dr. Daniel Zikeli), „Martirii prigoanei creștinilor-Sfinții de astăzi. O privire actuală” (Berthold Pester).

În program sunt cuprinse și vizitarea bisericii evanghelice din Sebeș, a Catedralelor catolice și ortodoxe din Alba Iulia și a Episcopiei Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Pe aceeaşi temă

14 Mai 2018

Vizualizari: 343

Voteaza:

Colocviu international la Sibiu despre sfinti si sfintenie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfinti sfintenia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE