Parastas de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Gherasim Cristea

Sute de credinciosi din judetul Valcea, numerosi preoti din Eparhia Ramnicului alaturi de oficialitati centrale si locale valcene, au venit, sambata, 17 mai 2014, de la primele ore ale diminetii la Catedrala Arhiepiscopala spre a starui in rugaciune pentru cel care i-a pastorit cu dragoste si grija parinteasca vreme de trei decenii, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim Cristea.

Fostul arhipastor al Eparhiei Ramnicului a fost pomenit astazi in Catedrala arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, la 40 de zile de la trecerea sa la cele vesnice, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu Preasfințitul Parinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului si un numeros sobor de preoti si diaconi.

Slujbele dedicate pomenirii vrednicului ierarh la 40 de zile de la plecarea la Domnul au inceput cu Sfanta Liturghie oficiata de Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit si Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, fostul Arhiepiscop al Ramnicului.

Dupa Sfanta Liturghie, de la orele 11.

00, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu, Loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul si cu intreg soborul de slujitori au savarsit slujba parastasului in biserica si apoi la mormantul Arhiepiscopului Gherasim.

In cuvantul de invatatura rostit in Catedrala Arhiepiscopala, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu a evocat personalitatea Arhiepiscopului Gherasim, aratand ca de la nastere si pana la trecerea la cele vesnice viata Parintelui Ierarh Gherasim a fost o liturghie in sensul sacru de slujba adusa lui Dumnezeu la Sfantul Altar. Inaltpreasfintia Sa a aratat ca fostul intaistatator al Eparhiei Ramnicului a fost un model de lucrare responsabila si roditoare, manifestandu-si iubirea fata de preoti, credinciosi, monahi si monahii, dar si harnicia fata de toate unitatile de cult, atat monahale cat si parohiale de pe intreg teritoriul arhiepiscopal.

Raspunsurile liturgice au fost date de catre grupul de psalti al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, cei doi ierarhi impreuna cu parintii slujitori au mers la mormantul Arhiepiscopului Gherasim aflat pe platoul din incinta Centrului Eparhial unde au savarsit o slujba de pomenire si au sfintit crucea de marmura de la mormant. Alaturi de sobor au participat membrii Permanentei Arhiepiscopale, angajatii Centrului Eparhial, oficialitati centrale si locale, preoti, stareti si starete de la manastirile din Eparhie, monahi si monahii, precum si numerosi credinciosi care au pastrat un moment de reculegere la mormantul ierarhului si s-au rugat pentru sufletul lui.

Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a trecut la Domnul in dimineata zilei de 9 aprilie 2014, fiind inmormantat in incinta Centrului Eparhial din Ramnicu Valcea. De la moartea fostului arhipastor, 9 aprilie, in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea au fost oficiate slujbe de pomenire pentru sufletul acestuia in fiecare zi dupa Sfanta Liturghie.

Sursa: arhiram.ro

.

18 Mai 2014

Vizualizari: 228

Voteaza:

Parastas de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Gherasim Cristea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE