Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh la Patriarhie

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, astazi, 8 iunie 2014, Pogorarea Duhului Sfant, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Rusalii. Istoria Bisericii consemneaza sarbatoarea ca fiind momentul Pogorarii Sfantului Duh, in chip de limbi de foc peste Apostoli, asa cum se arata in Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1 la 4. Sfanta Liturghie la Catedrala Patriarhala din Bucuresti a fost oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.

Dupa citirea Pericopei Evanghelice de la Sfantul Evanghelist Ioan (n.r.

: Ioan 7, 37-53; 8, 12), Patriarhul Romaniei a rostit un cuvant de invatatura in care a evidentiat intelesurile duhovnicesti ce reies din pericopa evanghelica.

Duhul Sfant aduce noi focuri iubirii dumnezeiesti

„Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli cand ei se aflau laolalta. Deci, Duhul Sfant S-a pogorat peste persoane care se aflau in comunitate ca sa le invete sa traiasca in comuniune de iubire cu Dumnezeu si cu semenii. Duhul Sfant este acelasi, dar Se arata in limbi ca de foc si pentru ca sa arate ca fiecare Apostol are misiunea de a propovadui prin grai viu, folosind limba sa Evanghelia lui Hristos. Faptul ca Apostolii vorbesc in limbi diferite prin lucrarea Duhului Sfant si fiecare din cei prezenti acolo la Ierusalim intelegeau in limba lor materna ne arata ca Duhul Sfant doreste ca sa adune laolalta in iubirea lui Dumnezeu in Biserica lui Hristos popoare diferite si persoane diferite. Cei care se aflau la Ierusalim erau iudei si prozeliti veniti pentru sarbatoarea Cincizecimii din toata lumea, din toti cei care se aflau sub cer, spune cartea Faptele Apostolilor. Aceasta inseamna ca Dumnezeu cheama diversitatea persoanelor si a popoarelor la unitate de credinta, credinta in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care S-a facut om din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor si la comuniune de sfintenie, de viata sfanta pentru a dobandi viata vesnica din Imparatia Preasfintei Treimi. Minunea s-a savarsit si asupra Apostolilor care vorbeau in limbi necunoscute de ei pana atunci, dar si asupra ascultatorilor care ii auzeau pe Apostoli fiecare in limba sa materna. Aceasta minunata lucrare a Pogorarii Duhului Sfant ne arata deodata ca Duhul Sfant aduce noi focuri iubirii dumnezeiesti: iubire curata, iubire nepatimasa, iubire milostiva si iubire smerita, iubire care face sa cautam sfintenia, sa cautam cu multa ravna ascultarea cuvantului lui Dumnezeu, sa ne incalzim inima in rugaciune, sa ne curatim de pacate prin pocainta si prin savarsirea faptelor bune. Sarbatoarea de astazi ne mai arata si faptul ca exista o legatura intre Duhul Sfant si Dumnezeu-Cuvantul. De aceea, Duhul Sfant Se arata in chip de limbi de foc. Deci, limba exprima ceea ce gandeste mintea. Duhul Sfant Se coboara nu pe umerii sau pe buzele Apostolilor, ci deasupra capului pentru ca sa arate ca persoana isi exprima identitatea prin ceea ce gandeste si ceea ce vorbeste. Mintea si limba sunt legate intrucat limba exprima gandirea mintii. Deci, cand se sfinteste capul se sfinteste intreg trupul si prin aceasta Duhul Sfant Se arata ca Unul care face cunoscuta lumii lucrarea lui Dumnezeu Cuvantul. Duhul Sfant nu invata ceva diferit de Hristos, ci ne impartaseste noua invatatura lui Hristos si viata lui Hristos din Sfintele Taine”, a aratat Preafericirea Sa.

Duhul Sfant ne daruieste viata lui Hristos prin botez si ne uneste cu Preasfanta Treime

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat in continuare ca „De aceea, botezul se face prin lucrarea Duhului Sfant Care ne impartaseste viata lui Hristos Cel rastignit si inviat si Care ne daruieste harul infierii si devenim fii ai lui Dumnezeu Tatal in Dumnezeu Fiul in Iisus Hristos si rugatori catre Dumnezeu Tatal ca frati in Duhul a lui Hristos. Deci, Duhul Sfant ne daruieste viata lui Hristos prin botez si ne uneste cu Preasfanta Treime. De aceea, botezul a urmat imediat dupa ce Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli si Petru a tinut o cuvantare in care a vorbit despre taina mantuirii oamenilor in Iisus Hristos Cel rastignit si inviat. Duhul Sfant transforma, preface painea si vinul in Trupul si Sangele Domnului ca noi sa ne impartasim din viata lui Hristos Cel rastignit si inviat si proslavit, adica inaltat la Ceruri. Fara lucrarea Duhului Sfant nu putem primi pe Hristos caci prin Duhul Sfant Hristos devine viata vietii noastre, El devine interior noua. Pe pamant era in fata oamenilor, acum, prin lucrarea Duhului Sfant Hristos devine interior oamenilor, devine intim. Duhul Sfant nu are un chip, El nu se concureaza cu chipul sau fata lui Hristos, ci Il confirma pe Hristos si Il comunica sau Il impartaseste pe Hristos oamenilor. Duhul Sfant deci, ne impartaseste viata lui Hristos si are un singur dor, de aceea nu are chip, ca fiecare crestin sa devina chipul lui Hristos prin iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni. De aceea, Sfantul Vasile cel Mare a numit pe Duhul Sfant ca fiind Arhitectul Bisericii, arhitectul din interior care lumineaza, incalzeste, sfinteste viata omului ca din fiecare om sa faca un sfant asemenea lui Hristos Cel Unul Sfant. Duhul Sfant este cel care lucreaza la hirotonia diaconului, preotului si episcopului. El lucreaza savarsirea tainelor lui Hristos in viata Bisericii. De aceea, Dumnezeiescul har care totdeauna pe cele neputincioase le intareste si pe cele cu lipsa le implineste hirotoneste prin mainile puse de arhiereu pe diaconi, pe preoti, pe episcopi si El e lucrator in toate sfintele taine: ”in Cununie, in Taina marturisii si iertarii pacatelor, in Taina Sfantului Maslu, in toate tainele si lucrarile sfintitoare ale Bisericii este prezent si lucrator Duhul Sfant Mangaietorul, Duhul Adevarului, Duhul comuniunii, Duhul unitatii, Duhul Sfant da viata la toata faptura. El face sa inverzeasca campurile, El da viata tuturor fiintelor de pe pamant: pasarilor, animalelor. Toate traiesc prin lucrarea Duhului Sfant. De aceea, Psalmistul spune in Psalmul 103 pe care il auzim la Vecernie ‘Trimite-vei Duhul Tau si toate se vor zidi, se vor crea, vor fi create si vei innoi fata pamantului. Lua-vei duhul lor si se vor sfarsi si in tarana se vor intoarce’. Insa, mai mult decat atat Duhul Sfant daruieste oamenilor darul infierii in viata cereasca, vesnica”.

De asemenea, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a evidentiat si semnificatia frunzelor de nuc sau de tei aduse spre sfintire: „Astazi, noi aducem la Biserica frunze de tei sau de nuc pentru ca au forma unor limbi si prin aceasta noi binevestim bucuria raspandirii Evangheliei lui Hristos in toata lumea prin propovaduirea tainei mantuirii oamenilor in iubirea lui Hristos si in iubirea Preasfintei Treimi, dar si pentru ca noi dorim ca toate sa fie sfintite. Ducem aceste frunze de nuc sau de tei acasa dupa ce ele sunt sfintite pentru ca dorim sa se sfinteasca toata natura si locul unde noi vietuim si muncim toate sunt chemate sa intre sub binecuvantarea, lucrarea si luminarea Duhului Sfant. In aceasta zi deci, noi chemam pe Duhul Sfant in mod deosebit prin ingenunchiere la Vecernia care urmeaza imediat dupa Liturghie si cerem iertarea pacatelor si arvuna vietii vesnice. Cerem curatire si sfintire prin lucrarea Duhului Sfant”.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat in Catedrala Patriarhala si o slujba speciala, numita Vecernia Rusaliilor, in cadrul careia au fost rostite sapte rugaciuni, dintre care patru cu voce tare si trei in taina si au fost binecuvantate frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos, trimisi de El sa binevesteasca Evanghelia Sa in limbi diferite, adica popoare diferite, pana la marginile pamantului, incepand de la Ierusalim. Aceasta este cea de-a treia Vecernie speciala care se oficiaza in cursul anului bisericesc. Celelalte doua se savarsesc in Vinerea Mare, atunci cand se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf, si in Duminica Sfintelor Pasti, la pranz, fiind numita, dupa traditie, si
„A doua Inviere”.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie si Vecernie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Romane, dirijata de Pr. Lect. Dr. Stelian Ionascu.

La final, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a daruit credinciosilor iconite reprezentand Sarbatoarea Pogorarea Duhului Sfant si frunze de nuc.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Iunie 2014

Vizualizari: 275

Voteaza:

Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE