"Parintele Arsenie Boca - Apostol si profet al neamului romanesc", la Muzeul Taranului Roman

Mareste imaginea.

Teatrul National Radiofonic organizeaza marti, 6 decembrie 2011, de la ora 18.30, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, str. Kiseleff nr.3, sector 1, Studioul “Horia Bernea” - evenimentul cultural “Parintele Arsenie Boca - Apostol si profet al neamului romanesc”.

Sub acest generic, va avea loc in premiera, auditia cu public a spectacolului radiofonic “Parintele Arsenie Boca - Taina Iubirii” si vizionarea filmului documentar “Parintele Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu” - ambele productii purtand semnatura reputatului regizor Nicolae Margineanu.

Zian Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Tara Zarandului. A studiat la Academia Teologica "Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, a inspirat miscarea unica de la Sambata, de redesteptare religioasa si morala a romanilor.

A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989. La mormantul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la slujba sa de pomenire. Mii si mii de oameni il cinstesc ca pe un sfant.

Spectacolul radiofonic de teatru-document “Parintele Arsenie Boca - Taina Iubirii” este o productie a Teatrului National Radiofonic, realizata in cadrul proiectului “Biografii, memorii” , difuzata in premiera la Radio Romania Actualitati, pe 13 decembrie 2011, de la ora 21.05.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu.

Regia artistica: Nicolae Margineanu.

In distributie: Mihai Bica, Dorin Andone, Eusebiu Stefanescu, Dan Sandulescu, Oana Margineanu, Magda Dutu, Alexandru Nedelcu. Cantarile bisericesti: Diaconul protopsalt Mihail Buca si isonarii Ionut Dima, Stefan Voicu si Ioan Hangu.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Regia tehnica: ing. Mirela

Georgescu. Producator: Magda Dutu.

La auditie vor participa actorii care au jucat in acest spectacol si echipa de realizatori.

Scenariul radiofonic "Parintele Arsenie Boca - Taina Iubirii” porneste de la insemnarile colegului sau de scoala, preotul Petru Boldor, nascut in satul Cib din Muntii Apuseni. A invatat la Liceul "Aurel Vlaicu” din Orastie si la Liceul "Avram Iancu” din Brad, unde a fost coleg de banca cu Parintele Arsenie Boca. A studiat "Teologia” la Sibiu si Arad. A fost preot la multe parohii. A cunoscut calvarul inchisorilor comuniste. L-a revazut pe Parintele Arsenie in 1966 la Bucuresti, in 1969 la Brad, cu prilejul centenarului Liceului "Avram Iancu” si din nou la Brad, in 1979, la sarbatorirea celor 50 de ani la la absolvirea liceului. A scris despre aceste intalniri intr-un caiet pe care l-a daruit profesorului Romulus Neag de la Brad, care ni l-a pus cu generozitate la dispozitie.
I-a dedicat Parintelui Arsenie poezia Sfantul.

A trait in ultima parte a vietii pamantesti la un camin de batrani din Sibiu.
Parintele Petru Boldor a trecut la Domnul la mijlocul anilor `90 ai veacului XX.

Filmul documentar “Parintele Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu” urmareste evolutia tanarului Zian Boca pana la masura unei personalitati de statura filocalica. Aduc marturii despre Parintele Arsenie: IPS Laurentiu Streza - Mitropolitul Ardealului, PS Daniil Stoenescu - Episcopul Daciei Felix, preotii Nicolae Streza, Ioan Sofonea, Oprea Craciun, Nicolae Bordasiu, Simion Todoran, Viorel Trifa, Dionisie Ignat, Ioan Gavrila, Ciprian Negreanu si Aspazia Otel Petrescu din Roman, Nicolae Streza din Fagaras, Vasilica Niculescu din Draganescu.

Comentariul: Bogdan Ficeac si Ion-Costin Manoliu.
Voce comentariu: Maria Ploae.
Documentatia: Ion-Costin Manoliu.
Muzica: Petru Margineanu, Diaconul Mihail Buca, Ieromonahul Daniel Mih.
Regia artistica: Nicolae Margineanu.

Parintele Arsenie Boca - Apostol si profet al neamului romanesc

02 Decembrie 2011

Vizualizari: 4274

Voteaza:

"Parintele Arsenie Boca - Apostol si profet al neamului romanesc", la Muzeul Taranului Roman 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE