Manastirea Hancu

Manastirea Hancu


Manastirea Hancu

In anul 1678 a luat fiinta un nou locas sfant, purtand numele ocrotitoarei Moldovei – Sfanta Cuvioasa Parascheva. Initiatorul si fondatorul este considerat cu adevarat, boierul moldovean, marele stolnic Mihalcea Hancu.

Hancu, avand nevoie de o armata cat mai mare pentru a-l detrona pe domnul Gheorghe Duca a primit ajutor de la un neam de al sau serdarul Apostol Durac, si mai apoi de la cleherul Sorocean Constantin, caruia ii promisese mana fiicei sale, dar apropiindu-se ziua casatoriei, ea a refuzat sa se marite cu aliatul tatalui sau, fugind de la casa parinteasca si ascunzindu-se intr-o vizuina.

Manastirea Hancu

Fiica lui Mihalcea Hancu a petrecut un timp oarecare in pestera, fiind gasita de vanatorii ce o cautau. Fata a refuzat sa paraseasca pestera. Atunci a venit la ea chiar tatal, stolnicul Mihalcea Hancu, rugand-o sa iasa din pestera. Fiica a acceptat, doar cu conditia, ca va iesi numai dupa ce va auzi dangatul clopotelor unei biserici.

Astfel, Mihalcea Hancu a dat porunca sa se construiasca o biserica, ulterior aici fiica sa si-a inchinat viata in slujba Domnului. La inceput manastirea Hancu, cu hramul Cuvioasei Parascheva initial a fost intemeiata ca schit de maici, avand doar un duhovnic.

Mihalcea Hancu se hotaraste sa imparta mosiile si averea intre cei doi copii, intocmind actul de danie manastirii in care slujea fiica sa.

Manastirea Hancu

In anul 1715 domnitorul Nicolae Mavrocordat a inchinat acest schit Patriarhiei din Alexandria, dar peste un an, Mihai Racovita anuleaza aceasta decizie.

Invaziei tatarilor in Moldova a ruinat schitul, destrugandu-l si incendiind biserica. In urma  groaznicelor evenimente desfasurate in 1757 maicele au nevoite sa paraseasca schitul.

La sfarsitul anilor 60 ai secolului XVIII urmasul lui Mihalcea Hancu, Lupul Hancu, il roaga pe ieromonahul Varlaam de la manastirea de calugari Varzaresti sa se ocupe de schitul parasit.

Ieromonahul Varlaam intre anii 1870-1872 impreuna cu cativa monahi impodobesc imprejurimile schitului cu gradini si livezi, repara chiliile si schitul, in intregime cu sprijinul si aportul financiar al boierului Lupu Hancu, care mai construieste si o biserica noua.

Manastirea Hancu

In anul 1784 staretul manastirii Egumenul Varlaam al II-lea construieste o biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnul, cateva chilii pentru calugari.

In acest timp au fost construite noi chilii, deoarece sa marit numarul calugarilor.  In anul 1802 staret a fost numit Egumenul Iezechil, moldovean de origine, care a reconstruit biserica de iarna din lemn si a schimbat catapeteasma in biserica de vara.

In anul 1817 in manastirea Hancu toti calugarii erau moldoveni, aveau legaturi stranse cu schiturile si manastirile din Moldova si Sfantul Munte Athos. In manastire vietuiau trei monahi rusi refugiati din 1819. 

Manastirea Hancu

Manastirea Hancu este prima asezare monahala din Basarabia unde prin 1820-1822 s-a introdus viata de obste. Mitropolitul Gavriil a numit in 1821 un supraveghetor asupra manastirilor si schiturilor.

Pe teritoriul manastirii, langa biserica a fost construita o cladire, acoperita cu sindrila, ce includea 12 chilii pentru frati cu trei pridvoare. Mai erau sase case separate, cu cate patru chilii fiecare. La fel separate, se mai afla si o trapeza cu o brutarie, acoperita cu sindrila. Pe langa manastire se aflau hambare, distilerie, ateliere de tamplarie, fierarie, etc.

In aceasta perioada Manastirea Hancu devine una din cele mai vestite Manastiri din Moldova. In anul 1868, Stefan Toma si Ioan Radu au daruit manastirii o livada, iar in 1870, Ioan Cursov impreuna cu marele poet Ioan Sarbu au mai daruit una.

Manastirea Hancu

In anul 1884 pe langa Manastirea Hancu a fost creata o scoala cu orfelinat. La inceputul sec XX in clopotnita bisericii de vara Sfanta Cuvioasa Parascheva s-au instalat 10 clopote.

In aprilie 1944 o parte din calugarii manastirii Hancu au fost evacuati in manastirea Balaciu jud. Ialomita, dar cea mai mare parte din ei au fost arestati si dusi in sudul Romaniei la inchisoarea din orasul Braila.

In luna septembrie anul 1949 au inceput sa fie inchise unele manastiri printre care si Manastirea Hancu. In perioada anilor 50 toate Manastirile Moldovei in afara de manastirea Japca au fost inchise. Manastirea Hancu n-a fost o exceptie.

 Manastirea Hancu          Manastirea Hancu

Intreg complexul monastic a fost reconstruit intre anii 1985-1986, au fost construite:  o cantina si cinci case. Conducerea Universitatii a mai initiat constructia drumurilor de acces la manastire, constructia unor bazine, a conductei de apa.

Biserica cu Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

In anul 1676 la solicitarea stolnicului Mihalcea Hancu a fost construita o biserica de lemn cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva care s-a pastrat pana-n anul 1835. Biserica in anul 1817, era de lemn, ingradita, lipita cu lut si varuita.

Acoperisul bisericii era din lemn cu flori incrustate si poleite cu aur. Fiind ruinata de vremi, staretul Dosoftei impreuna cu calugarii in anul 1835 au hotarat sa ridice tot in acel loc o noua biserica din piatra, mai mare cu o clopotnita pastrandu-i hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva.

Manastirea Hancu

Aceasta este o biserica unde se oficiaza servicii divine in timpul cald al anului, adica primavara, vara, toamna. Restaurarea bisericii de vara a inceput in anul 1994.

In Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva se gaseste o racla frumoasa cu o particica din sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva cadonata de Prea Sfintitului Doremidont episcop de Briceni si Edinet.

Biserica cu Hramul Adormirii Maicii Domnului

In anul 1784 staretul manastirii Egumenul Varlaam construieste din lemn o biserica de iarna cu hramul Adormirea Maicii Domului. Insa in 1841 biserica a fost reconstruita din piatra de care staretul Dosoftei impreuna cu calugarii.

Biserica este situata in mijlocul cladirii cu cele 16 coloane. In aceasta cladire se afla: trapeza, sala pentru oaspeti, staretia si noua chilii. Este acoperita cu sindrila, in fata are 16 coloane patrulatere si 12 stalpi din piatra in forma sferica.

 Manastirea Hancu          Manastirea Hancu

Aproape de aceasta cladire se afla un havuz din piatra construita in anul 1935. Aici serviciile divine sunt oficiate in lunile de iarna. Cand s-a redeschis manastirea, in anul 1992 biserica prezenta un depozit de picturi de pret care s-au pastrat, unele icoane au disparut.

De aceea in anul 1993 s-au luat masuri necesare pentru reparatia, reconstructia picturilor de pe pereti, insa din motivul ca biserica este situata la poalele padurii si nivelul de umiditate este inalt, lucrarile de reparatie au fost efectuate si in anul 2002. Pe pereti pana la jumatate este aplicata teracota.

Manastirea Hancu

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 29761

Voteaza:

Manastirea Hancu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact