Manastirea Sfantul Naum - Ohrida

Manastirea Sfantul Naum - Ohrida Mareste imaginea.


Manastirea Sfantul Naum - Ohrida

Manastirea Sfantul Naum - Sveti Naum - este o manastire ortodoxa aflata in localitatea omonima, in regiunea Ohrida, Macedonia. Manastirea si localitatea se afla pe malul Lacului Ohrida, la o distanta de 29 de kilometri de orasul Ohrida, in apropiere de granita cu Albania.

Orasul "Sfantul Naum" isi trage numele de la sfantul care, in anul 905, a intemeiat renumita manastire de aici. Sfantul Naum al Ohridei este inmormantat in biserica ctitorita de acesta inca din anul 910, anul trecerii sale la Domnul.

Manastirea Sfantul Naum al Ohridei - scurt istoric

Manastirea Sfantul Naum din Ohrida a fost construita pe o stanca ce strajuieste malul lacului din apropiere. Din curtea manastirii, o minunata priveliste se intinde sub privirea cuminte a pelerinului: Lacul Ohrid, orasul Pogradec din Albania si crestele muntilor strajeri.

Biserica originala a Manastirii Sfantului Naum era inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si a fost construita in anul 900 de catre educatorul slavon Sfantul Naum al Ohridei, ucenicul Sfintilor Chiril si Metodie, contemporani cu Sfantul Clement de Ohrida.

Manastirea Sfintii Arhangheli a Sfantului Naum, alaturi de Manastirea Sfantul Pantelimon din Plaoshnik a Sfantului Clement de Ohrida, este cel mai vechi monument ecclesial cunoscut din zona Ohridei. Aceasta este o constructie de forma treflata si apartine stilului arhitectural medieval slavon.

In legatura cu lucrarea Sfantului Naum si a manastirii sale in zona Ohridei avem doar trei marturii istorice pastrate pana astazi. Prima marturie, numita "Viata Sfantului Naum", provine de la unul dintre ucenicii sfantului. O transcriere a acestei opere, publicata de catre Ivan si Nikola Milosevi din regiunea Debar in secolul al XV-lea, a fost gasita in anul 1906 la Manastirea Zografu din Sfantul Munte Athos.

Cea de-a doua sursa cu informatii despre Manastirea Sfantul Naum este pastrata intr-o antologie din secolul al XVI-lea. Cea de-a treia si ultima sursa, scrisa in limba greaca, ne-a fost lasata de catre Arhiepiscopul Constantin Cabasila din Ohrida.

Noi informatii despra Manastirea Sfantul Naum au fost gasite in insasi Cronica manastirii, pastrata astazi la Institutul de Istorie din Ohrida. Aceasta dateaza de prin a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Autorul acesteia, preotul Dimitria Petru, originar din Ohrida, ne-a lasat multe informatii in legatura cu staretii, perioadele de constructie si avutiile manastirii.

Aflam astfel ca in anul 1846, staretul Serafim I intentiona inlocuirea bisericii vechi a Sfantului Naum cu una mai mare, din piatra. Din motive necunoscute inca, dar spre bucuria noastra, batranul a renuntat la a ridica o noua biserica, cea originala ajungand pana in zilele noastre. Tot din aceasta sursa aflam ca, in noaptea dintre 2 si 3 februarie 1875, ansamblul monahal a fost cuprins de un incendiu ce ameninta arderea din temelii a bisericii.

In timpul cercetarilor ce au avut loc in vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in anul 1955, profesorul Dimce Koco a descoperit ruinele primei biserici de pe acest loc, gasita aici de Sfantul Naum. Astfel, s-a aflat cu greu istoria manastirii, cum ca locasul initial a fost daramat in vremea stapanirii otomane.

Biserica actuala este cea originala a Sfantului Naum, insa nu si prima de pe acest loc. Cu toate ca structura bisericii este cea originala, cu timpul, forma acesteia a fost mult schimbata fata de cum era la inceput.

     

Biserica actuala a fost zidita pe locul primului lacas undeva intre secolele XVI si XVII. Aceasta a fost la randul ei reconstruita si imbunatatita de mai multe ori de-a lungul vremii. In vremea Sfantului Naum, biserica a fost restaurata, acesteia adaugandu-i-se un pridvor si un dom central. Domul a fost construit mai inainte de anul 1711, caci astfel iconostasul bisericii, lucrat in acel an si mai inalt decat bolta initiala, nu ar fi putut fi montat.

                    

In cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, un alt dom a fost construit deasupra bisericii. Ultima lucrare din Manastirea Sfantului Naum de Ohrida a avut loc in secolul al XVIII-lea, in anul 1799, cand un Paraclis a fost zidit pentru a acoperi Mormantul Sfantului Naum, din partea sudica a bisericii.

Manastirea Sfantul Naum al Ohridei - arhitectura si podoabe

In biserica nu se mai pastreaza nici un fragment de fresca din perioada Sfantului Naum. Potrivit inscriptiilor din biserica, frescele acesteia au fost pictate in perioada de vietuire aici a Parintelui Stefan, in anul 1806. Acestea sunt opera zugravului Trpo, fiul maestrului Constantin din Korcha, Albania.

Privind frescele, in primul rand sunt impresionante scenele cu viata si minunile Sfantului Naum al Ohridei. Acestea au fost pictate in cel de-al doilea registru, deasupra mormantului din Capela Sfantului Naum.

Intamplarile minunate prezentate in cele cinci scene pictate aici au fost transmise din generatie. Acestea sunt: imblanzirea ursului; calugarul inspaimantat ce a incercat sa fure trupul Sfantul Naum din mormantul sau; vindecarea celui bolnav psihic; hotul de cai, care a fost prins in zori, la poarta manastirii; si urmele ce au ramas pe piatra din vremea sfantului.

Intre credinciosi s-a intins credinta cum ca Sfantul Naum este "vindecator al celor bolnavi psihic". Potrivit unor surse, in anul 1662, in cadrul manastirii functiona un spital pentru astfel de pacienti. Iconostasul bisericii a fost sculptat in anul 1711 si este o adevarata capodopera. Autorii anonimi ai acestuia au fost puternic influentati de sculptura in lemn reprezentativa Sfantului Munte Athos.

In aceeasi perioada, artistul Constantin a pictat icoanele sfintilor si pe cele praznicale. Cele mai impresionante sunt icoanele ce infatiseaza Rastignirea si Intrarea in Ierusalim. Icoanele iconostasului sunt privite ca unele dintre cele mai valoroase de acest gen de la inceputul secolului al XVIII-lea.

Pe una dintre coloanele bisericii se afla inca si astazi doua inscriptii chirilice si glagolitice datand din perioada secolelor X-XII. Aceste inscriptii dau marturie despre dezvoltarea scrierii vechi slavone, glagolitice si chirilice, in regiunea Ohrida.

Sfantul Naum de Ohrida - viata si lucrarea acestuia

Sfantul Naum de Ohrida, praznuit in fiecare an la data de 23 decembrie, a fost unul din ucenicii Sfintilor Chiril si Metodie si lucrator plin de ravna impreuna cu acestia. Sfantul Naum, traitor intre anii 830 si 23 decembrie 910, a fost un dascal medieval bulgar.

          

Nascut in Imperiul bizantin in vremea cand Biserica se apara din nou de cei care luptau impotriva sfintelor icoane, in jurul anului 843, Sfantul Naum de Ohrida a devenit ucenic al maritilor apostoli ai slavilor - Sfintii Chiril si Metodie, si a plecat cu ei in misiune in regiunile mai putin civilizate ale Europei Centrale - in special, in Moravia, catre anul 863.

Lucrarea aceasta fiind foarte avansata, sfintii au plecat catre Roma, ca sa obtina sprijinul si aprobarea papei Adrian II (867-872), care i-a primit la curte cu onoruri, ca pe adevarati trimisi ai lui Dumnezeu. Dupa compararea cu textul grec, traducerile lor au fost gasite exacte si bune de a fi utilizate pentru evanghelizarea popoarelor slave. Adrian al II-lea le-a dat drept urmare binecuvantarea sa si chiar a hirotonit intru preotie pe o parte din ucenicii lor, ca sa poata sluji in bisericile satelor si oraselor evanghelizate Liturghia slava pe care au tradus-o.

     

In anul 867 sau 868, el este hirotonit preot in Roma. Potrivit aghiografiei Sfintilor Chiril si Metodie, scrisa de catre Sfantul Clement al Ohridei, Sfantul Naum a ajutat celor dintai in lucrarea lor misionara intreprinsa in Moravia Superioara. Informatiile din anii petrecuti in Moravia, ca preot, sunt foarte putine, mai multe lucruri stiindu-se despre acesta incepand cu intoarcerea sa in Imperiul Bulgar al vremii.

In ciuda piedicilor si umilintelor ce a avut de suferit, misiunea lui a fost incununata de succes. In anul 885, Sfantul Naum este exilat din Moravia, dupa o vreme petrecuta in inchisoare, ca urmare a rautatii clerului german din zona. In acelasi an, sau in urmatorul, Sfantul Naum ajunge in Pliska, impreuna cu Sfantul Clement de Ohrida, cu Angelarius si poate si cu Gorazd.

Sfantul Naum este unul dintre intemeietorii Scolii de Literatura din Pliska, unde a si lucrat intre anii 886-893. Dupa ce Sfantul Clement a fost hirotonit episcop in Drembica - Velika in anul 893, Sfantul Naum a continuat lucrarea lui Clement in Scoala Literara din Ohrida.

Cu o aleasa invatatura si cunoscator a multe graiuri, el a intemeiat pe tarmul de miaza-zi al Lacului Ohrida o manastire care-l impodobeste si astazi. In anul 905, Sfantul Naum a intemeiat Manastirea de langa Lacul Ohrida, care, mai tarziu, ii va purta numele si Sfintele sale Moaste.

In jurul sfantului s-a strans o multime de calugari, de pe tot cuprinsul Balcanilor. Sfantul Naum a fost un dascal intelept, calauzitor al monahilor, aspru nevoitor, rugator si duhovnic lucrator de minuni.

          

Neobosit carturar, Sfantul Naum s-a ostenit mai ales cu talmacirea Sfintei Scripturi si a celorlalte carti bisericesti din limba greaca in cea slavona. Sfantul a adormit in intaia jumatate a secolului al X-lea, mutandu-se intru bucuria indragitului sau Hristos.

Acest sfant nevoitor a savarsit minuni atat in vremea vietii, cat si dupa moarte. Numele Sfantului Naum impodobeste istoria crestinismului dreptslavitor din tinutul Ohridei, veacuri de-a randul facandu-se izvor de puteri tamaduitoare, scapare bolnavilor si celor aflati in necazuri. Moastele sale facatoare de minuni uimesc si astazi prin multimea minunilor pe care le lucreaza, mai cu seama vindecari de boli grele, indeosebi nebunia.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 10025

Voteaza:

Manastirea Sfantul Naum - Ohrida 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE