Manastirea Noul Valaam

Manastirea Noul Valaam Mareste imaginea.


Manastirea Noul Valaam

Manastirea Noul Valaam este o manastire ortodoxa din Finlanda. Asezata in apropierea Lacului Joujarvi, manastirea este usor accesibila de pe marile drumuri din apropiere (drumul ce leaga orasele Varkaus si Joensuu) si aproape de aeroportul din zona (la 60 de kilometri de aeroportul din Joensuu).

Manastirea Noul Valaam este singura manastire de calugari din Dioceza de Karelia, a Bisericii Ortodoxe a Finlandei, si este inclusa in districtul Heinavesi, din partea de rasarit a tarii. Manastirea isi trage originila din Manastirea Valaam din Karelia, de pe Insula Valaam a Lacului Ladoga. Manastirea imbina modernul cu traditionalul, ascetismul cu contemporanul. Aici exista sali de sonferinta si facilitati pentru primirea oaspetilor de onoare, dar si a pelerinilor de zi cu zi.

     

Arhimandritul Serghie poarta de grija obstei inca din anul 1997, cand acesta a fost ales staret. Calugarii traiesc in chiliile ridicate prin anul 1979, fiecare ocupandu-se cu viata ascetica si cu rugaciunea, conform vechilor traditii.

Manastirea Noul Valaam - scurt istoric

Istoria Manastirii Noul Valaam sta in stransa legatura cu cea a Manastirii Valaam. Manastirea Valaam, intemeiata pe una dintre insulele Lacului Ladoga din Rusia, intemeiata de catre Sfintii calugari Serghei si Gherman, in secolul al XII-lea, este una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei, datorita vietii monahale desfasurata aici. Foarte multi vietuitori ai acestei manastiri au ajuns stareti in multe alte manastiri, pe intreg cuprinsul Rusiei, episcopi sau pur si simplu nevoitori cu viata imbunatatita, bine-placuta Domnului.

Istoria zbucuimata a Manastirii Valam de pe Lacul Ladoga ajunge pana la inceputul secolului al XX-lea, cand, dupa Revolutia Bolsevica, o parte dintre calugarii de aici, ca si din alte manastiri rusesti, trec granita si pleaca in Finlanda, intrand sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Finlandeze.

Ajunji in Finlanda, calugarii rusi vor vietui in localitatile Petsamo si Konevitsa, langa granita cu Rusia. Intre cele doua razboaie mondiale (1917-1939) Insula Valaam din Rusia va apartine Finlandei. In anul 1940, odata cu revenirea insulei in proprietatea rusilor, Manastirea Valaam sa fie complet evacuata.

In luna februarie a anului 1940, o parte dintre calugarii acestei manastiri, au incarcat in camioanele Armatei Finlandeze toate cele sfinte si obiectele de valoare si au trecut, pe gheata Lacului Ladoga, in Finlanda. Aici, langa localitatea Konevitsa, ei vor intemeia Manastirea Noul Valaam.

Dupa terminarea razboiului, noua granita, mutata mai spre vest, facea parte din Uniunea Sovietica. Cu toate acestea, intoarcerea calugarilor plecati de pe Lacul Ladoga, nu era posibila. Astfel, ramanand definitv fara casa initiala, calugarii din Finlanda au fost nevoiti sa-si zideasca o noua manastire: Manastirea Noul Valaam.

Alegerea locului pentru ridicarea noii manastiri a fost influentata de catre una din datele biografice ale unuia dintre cei doi ctitori ai Manastirii Valaam: Sfantul Herman era nascut in Karelia. O icoana a celor doi sfinti - Serghei si Herman - a fost gasita in casa de oaspeti a lui Yrjo Herman Saastamoinen, un ministru al Guvernului, care le-a si donat actuala bucata de pamant pe care se inalta manastirea. Prezenta icoanei celor doi sfinti in acest loc a fost socotit de catre calugari drept semn dat lor de ctitorii vechii manastiri, pentru a se aseza aici.

In anul 1970, aproape toti calugarii care venisera aici din Rusia odihneau deja in cimitire. In anul 1977, parintele Serafim a reinviat viata monahala de aici, la acest moment incepand oficierea sliujbelor in limba finlandeza si trecand manastirea pe stil nou, calendarul gregorian, cum sunt majoritatea tarilor ortodoxe.

Manastirea Noul Varlaam are, in prezent, o obste relativ mica, care traieste mai ales din primirea pelerinilor. Initial, manastirea traia din agricultura, insa usor-usor, aceasta a fost inlocuita de turism religios, aici venind peste 160.000 de vizitatori pe an, din ale caror contributii manastirea isi construieste locasurile, cladirile si se intretine.

Academia de la Manastirea Noul Valaam este singurul colegiu din Finlanda pentru persoane adulte, cu educatie in spiritul ortodoxiei, care organizeaza cursuri de scurta si lunga durata, pentru orice persoane interesate, indiferent de afilierea religioasa: activitate de catehizare sau apostolat.

Manastirea Noul Valaam - ansamblul monahal

Viata calugarilor din Noul Valaam se randuieste in jurul a trei biserici si trei capele. Toate acestea pot fi vizitate de catre pelerinii dornici de a participa la slujbele savarsite in dragoste si evlavie.

Majoritatea icoanelor si a obiectelor de cult folosite in bisericile Manastirii Noul Valaam apartin vechii Manastiri Valaam, de pe Lacul Ladoga. Multe dintre cele luate de pe insula nu mai sunt folosite astazi in cult, fiind pastrate cu grija si evlavie, intr-un muzeu deschis pentru pelerini si credinciosi.

Biserica centrala, fiind alcatuita din biserica de vara si biserica de iarna, este deschisa intotdeauna cu jumatate de ora mai inainte de inceputul sfintelor slujbe, in vremea iernii. Pentru pelerini, aceasta este deschisa zilnic, intre orele 10.00 si 17.00. Vechea biserica este deschisa intre orele 12.00 si 17.00, intre inceputul lunii iunie si luna august. Capela Sfantul Nicolae este deschisa tot intre orele 12.00 si 17.00, de pe la mijlocul lunii iunie si pana spre sfarsitul lui august.

Manastirea Noul Valaam - biserica noua

Biserica centrala a Manastirii Noul Valaam, inchinata Schimbarii la Fata a Mantuitorului, isi sarbatoreste ziua in fiecare an, la data de 6 august. Biserica a fost construita in stilul bisericilor de piatra din nordul Rusiei, de catre arhitectul Ivan Kudryavzev, fiind sfintita la data de 5 iunie 1977.

Majoritatea icoanelor din biserica centrala dateaza de prin secolele XVIII-XIX. In ceea ce priveste obiectele de cult, nu se mai pastreaza nimic in uz dintre cele pastrate de la Manastirea Valaam, acestea pierind in multele incendii si razboaie ce au avut loc de-a lungul vremii.

Pe langa icoanele pastrate de la Valaam, amintim aici si de minunatul candelabru de bronz, cu o greutate de 800 de kilograme, si de ceasul cu pendula, datand de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. the old lower church. Cele 14 clopote, pastrate in clopotnita, amintesc si ele de vachea manastire.

     

Icoana Maicii Domnului din Valaam este considerata a fi cea mai valoroasa mostenire spirituala a manastirii si a Bisericii Ortodoxe din Finlanda. Numita "Icoana facatoare-de-minuni a Maicii Domnului din Konevitsa", se crede ca icoana a fost adusa din Sfantul Munte Athos, de catre ctitorul Manastirii Konevitsa, calugarul Arsenie, pe la mijlocul secolului al XIV-lea.

Manastirea Noul Valaam - biserica veche si biblioteca

Biserica cea veche a manastirii, construita in anul 1940 din doua hambare alaturate, a fost folosita pentru toate slujbele savarsite aici, pana in anul 1977. Astazi, aceasta mai este folosita doar pentru slujbele savarsite in vreme de vara. 

Si aceasta biserica este inchinata tot Schimbarii la Fara a Mantuitorului. Aproape toate icoanele din aceasta biserica apartin vechii manastiri Valaam, in mare parte fiind pictate chiar in ateliereul manastirii, spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

Vechea biserica a folosit calugarilor, pentru o buna bucata de vreme, drept trapeza si loc de intalnire. Aceasta se vede si din urmele de mese si scaune ce au ramas imprimate in podeaua de lemn a bisericii. O camera de langa aceasta biserica a fost amenajata pe post de chilie, in anul 1950.

Biblioteca manastirii, mostenitoare directa a bibliotecii monahale din Valaam, intentioneaza sa satisfaca dorintele monahilor, ale Academiei, ale pelerinilor si studentilor, atat privind cele duhovnicesti cat si cele de cultura umanista.

     

Aceasta biblioteca pastreaza cele mai multe carti ortodoxe rusesti din intreaga Europa de Vest, ajungand la suma de 20.000 de volume, jurnale si manuscrise. Cele mai vechi dintre ele apartin secolelor XVII si XVIII. Printre acestea se afla si Patrologia lui Migne, pastrata din vechea biblioteca.

Manastirea Noul Valaam - viata monahala de zi cu zi

Calugarii din Noul Valaam traieste in chiliile construite pe malul Lacului Juojarvi, in anul 1979. Acestea cuprind un numar de 16 camere simple si nu sunt accesibile pelerinilor. Calugarii duc o viata ascetica, imbinand rugaciunea cu munca si cu odihna.

Mojoritatea calugarilor sunt veniti in Heinavesi din insulele Manastirii Valaam, de pe Lacul Ladoga. Majoritatea traind o viata monastica inca dinainte de Revolutia Ruseasca, acestia au putut lua cu ei o bogata traditie monahala si de veituire ascetica. Traditia mostenita se manifesta aici in trei feluri: in viata de obste, cenobitica, in viata de chit, cu un numar mic de vietuitori, si in viata pustniceasca.

La sfintele slujbe este asteptat tot sufletul dornic de a se odihni sufleteste si a se bucura de laudele aduse Domnului. In timp ce la celelalte slujbe pot participa si necrestinii, la Sfanta Liturghie nu poate intra nimeni nebotezat si neunit cu Biserica lui Hristos cea Una.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5700

Voteaza:

Manastirea Noul Valaam 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE