PELERINAJ in Nordul Rusiei

PELERINAJ in Nordul Rusiei Mareste imaginea.

 

Pelerin in Nordul Rusiei

 

23 mai - 7 iunie 2007 (16 zile, autocar, aprox. 9.300 km)

 

Pret informativ: 675 euro, grup de minim 38 pelerini

 

Z1 - miercuri 23 mai

- ora 12 - plecare din Brasov pe ruta Bacau, Iasi, Suceava

- Iasi - inchinare la moastele Sf Parascheva

- Suceava ( inchinare la Sf Ioan cel Nou ); granita Siret , parcurs de noapte catre Kiev ( - 570 km)

 

Z2 - joi 24 mai : Ucraina 

- ora 9  Kiev, cazare hotel**

- vizitarea Lavrei Pecerska, prima mare manastire a Rusiei - de pe la 1050, model de organizare pentru toate celelalte asezaminte monahale rusesti; ne putem inchina in pesteri la peste 100 de moaste de sfinti) ;

- vizitarea sihastriei KITAEV, biserica si pestera  Sf DOSITEEA si Sf TEOFIL cel Nebun pentru Hrisos,

- manastirea Florovskii, Biserica Sf Sofia etc /  program liber; cazare hotel

 

Z3 - vineri 25 mai: Kiev

- ora 6 : LAVRA PECERSKA , participare la Sf Liturghie in pestera Sf ANTONIE si Sf. TEODOSIE  ( optional),

- ora 10.30 - plecare spre Cernigov ( 140 km)

- orele 12.30 / 17 Cernigov: moastele Sf LAVRENTIE ( adormit intru Domnul in 1950 - ale carui minuni si  proorociri sunt binecunoscute ) si Sf  Ierarh TEODOSIE (1630 - 1696), Manastirea Sfanta Treime a Sf Ilie ( de la 1069), Manastirea Adormirii Maicii Domnului Elet ( sec 11, la anul 1060 s-a aratat intr-o padure de brad Icoana Maicii Domnului de Elet, in cinstea careia s-a intemeiat manastirea), pestera cu biserici subterane de la anul 1000. Manastirea de maici Elet este foarte saraca, orice ajutor este binevenit

- Ora 17 - plecarea spre vama ( 100 km), vama dintre Ucraina, Rusia si Bielorusia; parcurs de noapte.

 

Z4 -  sambata 26 mai;

- orele 8 / 12 - Manastirea OPTINA ( moastele sfintilor cuviosi stareti de la Optina, jertfa celor trei calugari martiri din anul 1993 ),

- Man.SAMORDINO ( manastire de maici, 12 km de Optina)

- Ora 13  plecare spre Moscova

-Ora 18  Moscova, inchinare la Sf Fericita Maica MATRONA, manastire; mini - tur de oras, cazare hotel**

 

Z5 - Rusaliile  - duminica 27 mai : Moscova

- participarea la Sf Liturghie la Catedrala Mantuitorului sau la manastirea Sf Matrona

- Piata Rosie: Kremlin, Biserica Sf Vasile Blajenii, Cazare hotel

 

Z6 - Sf Treime -  luni 28 mai: Lavra Serghiev Posad, Sf SERGHIE de RADONEJ,

- Ora 4– plecare spre Serghiev Posad, Lavra Sf. Treimi  a Sf Serghie de Radonej (1314 - 1392)  cel care a asezat Rusia sub semnul Sf Treimi.  Biserica decorata la 1425 de pictorii Daniel cel Negru si de Sf Andrei Rubliov; situata foarte aproape de Moscova ( 60 km), este manastirea tarilor Rusiei.

- Programul serviciului divin de sarbatori: priveghere de toata noaptea ( de la 5 seara la 5.30 dim), Acatistul Sf Serghie ( 5 dim), prima Sf Liturghie ( 5.30), Sf Liturghie in catedrala Sf Treimi ( 6.20), Sf Liturghie in Biserica Sf Duh ( 7.20), Sf Liturghie in catedrala Adormirii Maicii Domnului ( 8.20), Sf Liturghie in Trapeza ( 9.20) ...  spovedanie ( imediat dupa vecernie si dimineata de la 5-11)

- Programul serviciului divin in zilele de lucru: Vecernie si Utrenie (de la 5 seara),  inchinare la mostele Sf Serghie, slujba ( 5.30 dim), prima Sf Liturghie ( 6.15), a doua Liturghie ( 6.30), a treia Liturghie (9.30).... spovedanie ( de la 6 - 11in Bis. Sf Ioan Botezatorul)

- Vizitarea marii lavre; ulei sfintit se distribuie zilnic in Catedrala Adormirii Maicii Domnului ( orele 9-12)

- Ora 11 plecare catre Sofrino ( 30 km), cea mai mare fabrica de obiecte bisericesti din Rusia ( ~ 4000 salariati); cumparaturi la magazinul fabricii ( orele 11.30 / 14)

- Ora 14 plecare catre St Petersburg, cazare hotel** (~ ora 00)

 

Z7 si Z8–marti 29 mai si miercuri 30 mai : St Petersburg, Sf XENIA, Sf IOAN de KRONSTAD, Sf SERFIM de VIRITA

- Sf XENIA de St Petersburg:  Intre orele 10 - 11, slujba zilnica la capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk

- Manastirea Sf Ioan de Kronstad, inchinare la sfintele moaste

- Lavra Al. Nevski, participare la Sf Liturghie (optional, ora 6, sambata) sau la vecernie

- Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), sensul denumirii: jertfa, mantuirea prin sange

- Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 - 1732, simbolul orasului)

- Excursie la Insula Kronstadt, unde a trait si a slujit Sf Ioan de Kronstadt ( transport cu bacul) vizitarea casei Sf Ioan de Kronstadt; Program alternativ: vizitare Petrodvoret, palatul de vara al tarilor ( construit dupa modelul Palatului Versailles)

- Manastirea Sergheev ( intemeiata ca sihastrie in 1734; Sf Ignatie Briancianinov a fost intaistatator al manastirii timp de 23 de ani, intre 1834 -1857)  langa St Petersburg ( functie de timp)

- Excursie la Viritza, localitate unde a trait in ultimii ani de viata Sf Serafim de Viritza ( mers la Domnul in 1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca

- Program liber

- Cazare la hotel** 2 nopti

 

Z9 - joi 31 mai: Manastirea Valaam - Valaam si Solovet, polii ortodoxiei Ruse

- Ora 4 - Plecare din St Petersburg cu autocarul catre Priozersk, port pentru insula Valaam

- Ora 8  cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), vizitare Manastirea Valaam  manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( 200 de vietuitori, la sfarsitul sec XIX). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani - primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.

Cazare la manastirea Valaam, participare la sfintele slujbe.

 

 

Z10 - vineri 1 iunie: catre insula Solovet

- Plecare de la Sf Manastire Valaam, traversarea Lacului Ladoga, traseu cu autocarul spre nord: Petrozavodsk (capitala regiunii Karelia), Belomorsk ( port pentru insula Solovet); traseu de 785 km.

- Cazare Belomorsk, hotel**

 

Z11 - sambata 2 iunie: Manastirea Solovet 

- Traversare cu vaporul pe Marea Alba / Marea Nordului, catre insula Solovet.

- Manastirea Solovet a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord ( ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat  conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920 - 1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. "... sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga" ( Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman ( de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat...

- Revenire pe tarm in portul Belomorsk,  plecare cu autocarul catre St Petersburg ( traseu de noapte, total: 820km)

 

Z12 - duminica 3 iunie : Sf Alexandru din Svir

- Pe ruta Belomorsk, Petrozavodsk; participare la Sf Liturghie la Svirstoi  inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sf Alexandru din Svir;  Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime.

- Plecare catre St Petersburg ( 250 km), Cazare in St Petersburg, hotel**, Program liber

 

Z13 - luni 4 iunie ( inceputul postului Sf Ap Petru si Pavel) : Peciora

- Participare la Utrenie si la prima Sf Liturghie la Lavra Al Nevski din St Petersburg ( orele 6- 10), optional

- Ora 10 plecare spre Pskov si Peciora ( 370 km)

- Ora 16  Peciora pestera din nisip nefacuta de mana omului cu 11.000 de sfinte moaste

- Intoarcere in Pskov ( 90 km), cazare hotel**

 

Z14 - marti 5 iunie

- Orele 8 -23 : drum Pskov - Moscova ( 770 km), cazare hotel**

 

Z15 - miercuri 6 iunie

- Orele 6-23: drum Moscova  Kiev ( 900 km), cazare hotel**

 

Z16 – joi 7 iunie

- Orele 5-17: drum Kiev  - Cernauti ( 730 km)

- Orele 17-19.30 : cumparaturi la bazarul din Cernauti

- Orele 19.30:  plecarea spre vama cu Romania ( 43 km)

- Sosirea in tara in functie de formalitatile vamale ( granita  Bacau: 190 km; Bacau  Brasov: 175 km)

 

Pret informativ:     675 euro

Pretul cuprinde :

Transport cu autocar turistic** ( 48 locuri, aer conditionat, scaune rabatabile, bar, wc interior)

Cazari la hoteluri** si la manastiri

Vize turistice pentru Rusia si Ucraina, invitatie

Ghid,  Preot insotitor, Translator de limba rusa

 

Cazarile incluse in pret :  2n. Kiev hotel**, 3n. Moscova, 4 n. St Petersburg hotel**, 1n. Man. Valaam, 1n. Belomorsk hotel**, 1n. Pskov hotel**

 

Taxa viza : Rusia - 40 $; Ucraina - 20 $ viza individuala in regim normal; pentru grup de pelerini taxa de viza este de 7.5 $ / persoana. In regim de urgenta taxele se dubleaza. Pentru locuitorii judetelor limitrofe Ucrainei viza se acorda gratuit de catre aceasta tara. Pretul include taxe de viza in regim normal, individuala pt Rusia si de grup pt Ucraina.

 

Pretul nu include: masa, transportul cu vaporul pe insulele Kronstadt, Valaam, Solovet – total: aprox. 60$, intrari la obiective turistice ( daca e cazul), asigurarea medicala (~ 16 ron), asigurarea storno (1,8% din val. pelerinajului, ~ 42 ron)

 

Daca sunt minim 20 solicitanti, plecarea se face din Bucuresti -  ora 8.

 

Cost suplimentar: 20 euro/pax ( doar pt. cei care pleaca din Bucuresti).

 

Pretul este calculat pentru grup de minim 38 turisti.

Conditie de inscriere: adeverinta de la locul de munca / institutie invatamant / cupon de pensie etc.

Data limita de inscriere: 30 martie 2007

 

Informatii si inscrieri la :

Agentia de Turism MIRIAM TURISM (COVASNA TOUR & TREATMENT)

Covasna, str. Unirii nr 2 bl 6, jud. Covasna, Tel. / fax:  0267.341.757 si  0723.645.180

E-mail : ttcovasna@brasov.astral.ro , miriamturism@yahoo.com

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6754

Voteaza:

PELERINAJ in Nordul Rusiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE