Abatia Vezelay

Abatia Vezelay Mareste imaginea.

Abatia Vezelay, cunoscuta si sub numele de basilica Sfanta Maria Magdalena, a fost o manastire benedictina situata in Vezelay, in regiunea Burgundia din Franta. Biserica benedictina a basilicii este una dintre cele mai remarcabile capodopere ale arhitecturii romantice din Burgundia. Biserica din Vezelay a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1979.

Istoria Abatiei Vezelay

Abatia benedictina a fost construita pe locul unei foste vile romane care a apartinut lui Vercellus. Vila a fost incredintata unui conte carolingian, Girart de Roussilon. Cele doua manastiri de calugarite au fost dispersate in secolul VIII. O alta manastirea a fost incendiata in timpul raidurilor nomade.

In secolul IX, manastirea a fost reconstruita sub indrumarea lui Badila, care a devenit un afiliat al ordinului benedictin de la Cluny. Vezelay a fost inca de la inceput una dintre atractiile pelerinilor care mergeau la Santiago de Compostela, in Galicia, in nord - vestul Spaniei.

Aproape 1000 de calugari de la Vezelay sustineau ca detin relicve ale Mariei Magdalena. Aceste relicve erau aduse din Tara Sfanta. Unul dintre calugarii de la manastirea din Vezelay sustinea ca a descoperit intr-o cripta din Provence un sarcofag gol. Pe acest sarcofag se gasea repezentarea ungerii lui Isus in Betania. Capul lui Iisus este uns de catre o femeie din Betania, despre care se crede ca este Maria Magdalena.

Calugarii de la Vezelay cred ca acolo se afla mormantului Mariei Magdalena, relicvele sale fiind mutate la manastirea Vezelay.

Constructia manastirii a inceput in anul 1295 si afost mai apoi continuata in mai multe etape in urmatorii 237 de ani. In anul 1532, au fost incetate lucrarile de constructie ale manastirii. Astfel, numeroase parti ale manastirii au ramas neterminate, precum portalul de la intrarea principala si clopotnita.

Manastirea Vezelay este compusa dintr-un altar, o nava mare si 16 capele. Cea mai importanta parte a bisericii este o cripta care contine monumente funerale galo-romane din secolul IV.

Basilica este formata dintr-o nava in stil romanesc si un cor gotic, de dimensiuni foarte mari. Bazilica impresioneaza prin sculpturile romanesti care decoreza arcadele semicirculare ale usilor. De pe terasa din spatele bazilicii se poate vedea o frumoasa panorama a vailor luxuriante din Vezelay.

Una dintre atractiile manastirii este si colectia de cruci din lemn adusa aici in anul 1946 din diferite colturi ale Europei, in timpul unui mars de pace.

Manastirea Vezelay primeste anual mii de vizitatori si a adapostit numeroase evenimente istorice. In anul 1146, Sfantul Bernrd de Clairvaux a prezis in fata basilicii a doua Crucida. In 1190, Richaer Inima de Leu si Filip Augustus s-au intalnit la basilica pentru a porni in cea de-a treia Cruciada.

In timpul Revolutiei Franceze, zidurile vechi ale manastirii au fost distruse si vandute la licitatie. Numai basilica si chiliile au scapat de demolare.

Basilica a fost reconstruita de Viollet le Duc in anul 1840, cel care a reconstruit si catedralele de la Laon, Amiens si Notre Dame.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 4038

Voteaza:

Abatia Vezelay 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE