Biserica Sfanta Marina - Plovdiv

Biserica Sfanta Marina - Plovdiv Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Marina este un locas de cult ortodox situat in centrul orasului Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria. Hramul bisericii este sarbatorit pe 17 iulie, ziua in care facem pomenirea Sfintei Mucenite Marina.

Potrivit traditiei biserica initiala ar fi fost construita in acest loc la jumatatea secolului al V-lea fiind inchinata Sfantului Apostol Pavel. Aceasta ar fi fost distrusa un secol mai tarziu. Abia dupa un mileniu, in anul 1561, a fost construit un alt locas de cult in apropiere de vechile ruine ale bisericii initiale.

De-a lungul anilor, biserica Sfanta Marina a suferit distrugeri in repetate randuri dar a fost de fiecare data reconstruita sau restaurata. In anul 1611 a fost distrusa de un incendiu. La initiativa cetatenilor orasului Plovdiv si cu sprijinul Mitropolitului Chiril, locasul de cult a fost reconstruit in1783.

In 1851 un alt incendiu devastator a distrus biserica din temelii. In pofida restrictiilor impuse de conducerea otomana cu privire la ridicarea locasurilor de cult ortodoxe, a putut fi zidita o noua biserica.

Lucrarile de constructie au fost efectuate de mesteri din cadrul Scolii de Constructie Brazigovo si s-au intins pe o perioada de trei ani. Materialul de constructie care a predominat a fost piatra. Biserica a dobandit acum forma care se pastreaza pana in prezent. Sfintirea bisericii a avut loc in anul 1856.

Din punct de vedere arhitectural, biserica Sfanta Marina este un edificiu de tip basilical cu trei nave. Poseda un pridvor exterior extins, ce inconjoara biserica pe trei laturi.

Cupola bisericii Sfanta Marina a fost impodobita cu picturi murale in 1866 de catre A. Gyudzhenov si Stoyan Andonov. Iconostasul impresionant, ce masoara 21 de metri lungime, a fost sculptat in lemn de catre mesterii Kosta Kotsy si Kosta Pasiko.

Biserica Sfanta Marina adaposteste icoane ale renumitilor mesteri icoanari bulgari Zaharia Zugravul, Nikola Odrinchanin si Stanislav Dospevski. O icoana a Mantuitorului si una a Maicii Domnului cu Pruncul, pictate de ultimul pictor mentionat, sunt icoanele imparatesti ale catapetesmei. Stanislav Dospevski este cnunoscut ca fiind un reprezentant de seama al scolii artistice Samokov si unul dintre primii pictori bulgari care au primit o educatie artistica la nivel academic.

Complexul arhitectural mai cuprinde o curte de mari dimensiuni, pavata cu dale din piatra, si un turn clopotnita din lemn cu 6 etaje (17 m), construit in 1869, unic in Bulgaria.

 

In vecinatatea bisericii Sfanta Marina se afla si resedinta Mitropolitului de Plovdiv, fapt ce face ca locasul de cult sa aiba statut de catedrala mitropolitana. De altfel, programul liturgic desfasurat zilnic in aceasta biserica este acela al unei catedrale chiriarhale.

Radu Alexandru

17 Iulie 2012

Vizualizari: 3953

Voteaza:

Biserica Sfanta Marina - Plovdiv 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE