Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim Mareste imaginea.

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim

Biserica Tuturor Natiunilor se afla in Ierusalim, la baza Muntelui Maslinilor, in celebrul loc biblic cunoscut sub numele de Gradina Ghetsimani. Locul este unul de o deosebita frumusete, de aici putandu-se vedea cel mai bine panorama Ierusalimului.

Biserica este cunoscuta sub doua nume intre localnici: "Basilica Agoniei" sau "Biserica Tuturor Natiunilor" - cel de-al doilea este insa mult mai folosit decat primul.

 

Denumirea bisericii vine de la faptul ca a fost construita pe locul unde, dupa traditie, Domnul nostru Iisus Hristos s-a rugat in noaptea prinderii Sale. Numele sub care mai e cunoscuta, anume "Biserica Tuturor Natiunilor", aminteste ca la constructia ei au contribuit mai multe tari.

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim - mentionarea biblica a locului

In Sfanta Scriptura gasim mentionate urmatoarele fapte: "Atunci Iisus a mers impreuna cu ei la un loc ce se cheama Ghetsimani si a zis ucenicilor: Sedeti aici, pana ce Ma voi duce acolo si Ma voi ruga. Si luand cu Sine pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni...

... Atunci le-a zis: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine. Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, rugandu-Se si zicand: Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! Insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti." (Matei 26, 36-39)

Desi nu este sigur ca acesta e si punctul exact in care s-a desfasurat scena biblica, asezarea se potriveste descrierii din Sfintele Evanghelii, ba mai mult, actuala biserica, proiectata de arhitectul italian Antonio Barluzzi si realizata intre anii 1919-1924 la initiativa calugarilor franciscani, are in interiorul ei o bucata din piatra, pe care traditia spune ca Iisus a ingenuncheat sa se roage in noaptea dinaintea Patimilor.

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim - scurt istoric

Inca din secolul al IV-lea exista aici o "frumoasa" basilica, dupa cum consemneaza in jurnalul ei Pelerina Egeria. Biserica initiala a fost distrusa de persi, in anul 614, aceasta fiind iarasi construita, pe acelasi loc. Aceasta biserica, a doua, se pare ca a fost distrusa de un cutremur de pamant, in anul 746, iar ulterior a fost ridicata pe locul ei o capela de catre cruciati, lasata insa si aceasta in parasire, dupa anul 1345.

Pelerinul Arculf (670), Sfantul Willibald (723), Daniel Rusul (1106) si Ioan de Wurzburg (1165) amintesc de aceasta biserica in jurnalele lor, sub numele de Biserica Agoniei. Ruinele vechii biserici au fost scoase la lumina, in locul indicat de acestia, la mica distanta de coltul sud-estic al prezentei Gradini Ghetsimani. Astazi, biserica este ingrijita de catre calugari franciscani.

In anul 1920, in cadrul lucrarilor de ridicare a noii biserici, o coloana a fost descoperita, la doi metri sub podeaua capelei ridicata de cruciati. De asemenea, au fost scoase la lumina si o serie de mozaicuri deosebite. Arhitectii au inlaturat noua fundatie, aflata in acel moment in lucru, spre a scoate la lumina podeaua originala a bisericii celei vechi.

 

Dupa ce a fost scoasa la lumina podeaua bisericii celei vechi, planurile noii catedrale au fost putin modificate. Lucrarile la zidirea acesteia au continuat, apoi, intre 19 aprilie 1922 si iunie 1924, cand aceasta a fost deschisa credinciosilor.

Arhitectura bisericii din Gradina Ghetsimani este foarte interesanta, imbinand linii tipice ale basilicii crestine (fatada), cu aspecte intalnite la cladirile islamice (in special partile laterale si acoperisul, care are numeroase domuri). Aceasta este o urmare fireasca a contributiilor aduse din mai multe tari.

 

Fatada, inchisa de un gard de fier forjat decorat foarte elegant, este asezata deasupra unui grup de trepte. Mai multi stalpi sustin arcurile mari si suple ce inconjoara atriumul, in timp ce timpanul este decorat cu un mozaic modern in care este reprezentat Iisus ca Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni.

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim - interiorul bisericii

In interior, se mai pastreaza cateva urme de mozaic ce au apartinut vechii basilici bizantine, construite se pare de imparatul Teodosie cel Mare. Ferestrele, facute din alabastru, sunt translucide, ceea ce face ca lumina din interior sa fie difuza.

 

Sase coloane monolite sustin douasprezece cupole, interiorul fiecareia fiind decorat in mozaic, cu elemente si embleme nationale, specifice tarilor ce au ctitorit acest veritabil monument eclesial.

Steagurile natiunilor care au ridicat aceasta biserica sunt si ele reprezentate in interiorul micilor domuri, care, prin forma lor semi-ovoidala, dau intregului edificiu un aer oriental puternic. Steagurile sunt in numar de 12.

 

Partea bisericii care atrage cel mai mult atentia insa, este altarul, in fata caruia se afla asezata, inconjurata in intregime de o coroana de ghimpi realizata din fier forjat, insasi piatra pe care Iisus a stat si S-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli si pentru intreaga lume.

In absida altarului exista de asemenea un mozaic ce reprezinta scene precum: "Iisus rugandu-Se consolat de un inger!", iar in absidele laterale alte episoade, tot in mozaic, ale patimirii lui Hristos: "Sarutul lui Iuda" sau "Prinderea lui Iisus".

 

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim si Gradina Ghetsimani

Numele de Ghetsimani al gradinii in care este situata biserica, ce tradus ar insemna "presa de ulei", este legat de abundenta maslinilor din aceasta zona, dintre care cativa au crescut cu siguranta din tulpinile celor ce au fost martori la scena biblica a prinderii lui Iisus.

Biserica Tuturor Natiunilor, unica si atragatoare prin stilul ei arhitectonic, este un loc de pelerinaj pentru toti credinciosii crestini, indiferent de confesiune, ce vin la Ierusalim si vor sa se roage acolo unde si Hristos S-a rugat pentru mantuirea intregii lumi.

Teodor Danalache

Pentru mai multe imagini cu Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim, vizitati: Galeria de Imagini - Biserica Tuturor Natiunilor.

 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 21670

Voteaza:

Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE