Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo Mareste imaginea.

Catedrala Patriahala Inaltarea Domnului este situata in orasul Veliko Tarnovo din Bulgaria, cetatea de scaun a tarilor care au condus cel de-al Doilea Imperiu Bulgar. Din secolul al XI-lea, perioada constructiei sale, si pana in anul 1393, cand a fost distrusa de catre turci, catedrala Inaltarea Domnului a fost lacasul de cult asociat resedintei Patriahului Bulgariei. Catedrala a fost deschisa publicului incepand cu anul 1985, ajungand treptat in randul celor mai vizitate obiective turistice din Bulgaria. In prezent, in Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo nu se savarsesc slujbe religioase.

Cetatea Tsaverets

Catedrala se afla pozitionata pe varful dealului Tsaverets, in partea veche a orasului Veliko Tarnovo. Dealul Tsaverets a fost locuit pentru prima data in mileniul III i.Hr. In secolele V-VI adapostea cel mai mare oras al Imperiului Bizantin situat in provincia Moesia Inferioara - Zikideva.

In secolul IX a fost intemeiata pe acet loc o asezare bulgara, care s-a dezvoltat cu rapiditate. Constructia zidului de aparare, care se pastreaza pana in prezent, a inceput in secolul al XII-lea. Zidul avea 1100 m lungime, 3,40 grosime si peste 10 m inaltime. Cetatea avea trai intrari, ale caror urme pot fi observate si in zilele noastre.

Intrarea principala, ce era aparata de turnurile fortaretei, se afla la vest. Cea de-a doua intrare, numita Poarta Mica, este situata in partea de nord-vest a fortificatiilor. Cea de-a treia intrare, Poarta Frenkhisarska, este localizata in partea de sud-est , si este pazita de un turn de aparare numit Turnul lui Balduin.

A fost numit dupa Imparatul latin Balduin de Flandra care a fost capturat de Tarul Ionita Caloian in Batalia de la Adrianopole din 1205. Legenda mentioneaza ca dupa lupta, Balduin a fost dus in acest turn unde a si murit.

Partea centrala a fortaretei adaposteste Complexul Palatului Regal, - cateva cladiri inprejmuite de un zid interior din piatra, doua turnuri si doua intrari. Acesta include Camera Tronului, Catedrala Patriarhala si Camerele Regale.

In 1185 cand Tarnovo a fost declarat capitala a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, Tsaravents a devenit principala cetate si loc de resedinta al aristocratiei. Pentru mai mult de 200 de ani orasul a fost unul dintre cele mai importante din sud-estul Europei, in timp ce fortareata se numara printre cele mai importante din Bulgaria.

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo a fost construita pe locul unei biserici romane, ce data din secolele V-VI. Se crede ca basilica romana ar fi putut ramane in uz pana in vremea Primului Impeiu Bulgar.

Edificiul actual al Catedralei Patriarhale este considerat de catre cercetatori ca fiind construit in doua etape. Prima, s-a desfasurat in secolele XI-XII. Catedrala a fost initial construita ca biserica principala a unui asezamant monahal, insa la inceputul sec. al XII-lea era deja resedinta a Patriarhului Bulgariei.

Asezamantul monahal a suferit mari pierderi din cauza unui incendiu, fapt ce a necesitat reconstructia bisericii la mijlocul sec. al XIV-lea, probabil in timpul domniei Tarului Ioan Alexandru al Bulgariei. Pe langa lucrarile de restaurare, au fost construite pridvorul exterior si turnul clopotnita.

Exista cateva referinte la catedrala in izvoarele medievale. Prima atestare a bisericii ne spune despre mutarea moastelor Sfantului Mihail cel Razboinic de la Cetatea Potuka spre Catedrala Patriarhala la ordinul Tarului Caloian. Spre sfarsitul secolului al XIV-lea, ultimul Patriarh de Tarnovo, Sfantul Eftimie, descrie lacasul de cult in scrierile sale ca "marea catedrala patriarhala a Sfintei Inaltari”.

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo apare reprezentata intr-o gravura medievala a cetatii Tarnovo aflata intr-un Minei ce se gaseste in prezent in Brasov. Mineiul, scris in sec al XIV-lea, a fost dus la Brasov dupa caderea Bulgariei sub ocupatia otomana.

Catedrala Patriarhala a fost distrusa in timpul asedierii cetatii Tarnovo din 17 iulie 1393.

Biserica a fost reconstruita integral intre anii 1978 -1981. lacasul de cult poseda un plan de cruce inscrisa cu cupola si turn clopotnita. Construita din piatra si caramida, masoara 26 lungime si 12 latime. Prezenta turnului clopotnita este considerara o exceptie in arhitectura bisericilor din Balcani. Este bogat decorata atat la interior, cat si la exterior.

Interiorul este decorat cu fresce si mozaicuri ce infatiseaza momente cheie din istoria poporului bulgar, realizate in 1985 de Teofan Sokerov intr-un stil modernist. Din cauza picturii, care nu respecta erminia traditionala, Catedrala din Tarnovo nu a fost resfintita.

Catedrala adaposteste ramasitele pamantesti ale patriarhilor Ioachim I, Macarie si Ioachim al III-lea.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

07 Februarie 2013

Vizualizari: 5586

Voteaza:

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE