Catedrala Trinity

Catedrala Trinity Mareste imaginea.


Catedrala Trinity

"Catedrala Trinity" sau "Biserica Sfintei Treimi" din Addis Ababa a fost ridicata cu ocazia eliberarii Etiopiei de sub guvernarea italiana, sub care aceasta statuse cinci ani. Totodata, catedrala este si cel de-al doilea locas de cult din intreaga Etiopie, ca importanta, dupa Biserica Sfanta Maria din Axum. Limitandu-ne doar la orasul Addis Ababa, aceasta este cea mai inalta dintre cele patru catedrale aflate in oras.

"Biserica Sfintei Treimi" a fost intemeiata de imparatul Menelik al II-lea, la scurt timp dupa mutarea capitalei imperiale din Mt. Entoto in Addis Ababa. Biserica originala, construita din lemn si avand sculpturi foarte complexe, a fost ridicata cu ajutorul unor artisti si mesteri din India. Ridicata in apropierea Palatului Imperial, aceasta era frecventata des de membrii familiei regale.

In anul 1928, imparateasa Zewditu a asezat piatra de temelie pentru o noua catedrala. Lucrarile la aceasta au evoluat greoi, iar in perioada anilor 1936-1941, in timpul invaziei si ocupatiei italiene, aceastea au fost total sistate.

Noua catedrala nu avea sa fie declarata terminata pana in anul 1942, la scurt timp dupa intoarcerea din exil a imparatului Haile Selassie - intoarcere posibila in urma inlaturarii pericolului italian.

Catedrala Trinity, cat si locul din jurul acesteia, a fost ales drept loc pentru inmormantarea celor care au luptat impotriva italienilor, pentru eliberarea nationala, atat in tara cat si in exil. Nici o alta persoana nu poate fi inmormantata in acest loc, exceptie facand doar inaltii prelati clerici, cu toate ca aici se afla si un cimitir public.

          

Imparatul Haile Selassie a construit un mausoleu pentru familia sa in cripta aflata sub podeaua catedralei. Acest mausoleu a continuat sa fie folosit pe post de mormant regal si de celelalte familii succesoare la tron.

Catedrala Trinity este locul in care a fost sustinuta cea mai mare parte a intalnirilor bisericesti si statale din zona. Aici au avut loc inscaunarile patriarhilor Bisericii Etiopiene, cat si toate celelalte hirotoniri intru arhiepiscop si episcop.

Biserica Sfintei Treimi este asezata in imediata apropiere a cladirii Parlamentului, in apropiere de piata Arat Kilo, care tine tot de sectorul guvernamental al orasului Addis Ababa. Catedrala a fost ridicata intr-un stil european.

Pe lateralele curtii acesteia se pot observa statuile celor patru evanghelisti - Matei, Marcu, Luca si Ioan. Interiorul catedralei prezinta frumoase picturi murale, alaturi de impresionante vitralii, toate fiind puternic personalizate de stilul national etiopian.

In nava atarna si multe dintre steagurile fortelor militare ce sustin armata imperiala. Imparatul Haile Selassie si sotia acestuia, imparateasa Menen, sunt inmormantati in capela special ridicata in acest scop din transeptul de nord.

Altarul central este inchinat Sfintei Treimi, Sustinatoarea Lumii. Altarul din absida dreapta este inchinat Sfantului Ioan Botezatorul, iar cel din absida stanga este inchinat Doamnei noastre Kidane Meheret - tamaduitoarea.

In capatul nordic si sudic al catedralei se afla doua morminte pastrand ramasitele celor care au murit in atentatul italian asupra vietii lui Fascist Viceroy din anul 1936.

Spatiul special amenajat pentru inmormantarea eroilor nationali, aflat in fata catedralei, este rezervat exclusiv celor cu inalte distinctii militare si nationale. Pentru inmormantarea in acest loc special este nevoie de aprobarea Patriarhatului Etiopian.

          

Pana acum, doar ultimul patriarh, Abune Tekle Haimanot, generalul Ras Imiru Haile Selassie, conducator al rezistentei nationale in timpul ocupatiei italiene, tanara Sylvia Pankhurst si locotenentul general Merid Mengesha isi au mormintele in acest loc special.

In acest loc se afla si monumentul inchinat lui Abune Michael - monument lucrat de italieni (ramasitele pamantesti ale acestuia nu au fost niciodata recuperate).

La sud de Catedrala Trinity se afla un mausoleu inchinat martirilor nationali. In acesta se odihnesc trupurile a 60 de personalitati militare ale Guvernului imperial care au fost masacrate de catre Derg la data de 23 noiembrie 1974.

Vechea Biserica a Sfintei Treimi face parte integranta din complexul actualei catedrale, functionand inca pe post de biserica. Aceasta se numeste astazi "Biserica celor Patru Fapturi Ceresti" - referindu-se la simbolurile celor patru evanghelisti, adica: ingerul, vulturul, leul si taurul.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2398

Voteaza:

Catedrala Trinity 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE