Biserica din Dragomiresti Deal

Biserica din Dragomiresti Deal Mareste imaginea.

Biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in comuna Dragomiresti Deal, judetul Ilfov. Potrivit unei traditii, localitatea si-ar trage numele de la un oarecare Dragomir, care si-ar fi asezat gospodaria in acest loc. Potrivit unei etimologii slave, numele localitatii ar insemna "iubire de pace" sau "iubitori de pace".

Vladislav, voievodul Tarii Romanesti, aminteste de localitatea Dragomiresti "din Dambovita", intr-un hrisov scris in limba slavona, intocmit in Targoviste, in data de 29 aprilie 1453. Intr-o harta mai veche a judetului Ilfov, localitatea apare numita tot "Dragomiresti de la Dambovita".

Textul hrisovului domnesc este urmatorul: "Hrisovul lui Vladislav, marele voievod, ce-l da sfintei manastiri din Padurea cea Mare la Bolintin, ca sa-i fie satul Bolintinul si moara, care au cumparat-o Pavel de la Stoica la Neajlovu si cu loc de fan si via de la Razvad, care a inchinat-o Pilea logofatul si alta vie de la Aninoasa. Si au cumparat domnia mea jumatate din Bucsani si am inchinat-o manastirii. Si inca au inchinat Stoica si Dan si Patru, Dragomirestii de la Dambovita si patru salase de tigani si Bucsanii de Arges si celelalte. Anul 6961 de la facerea lumii, aprilie 29."

Biserica din Dragomiresti Deal - scurt istoric

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost zidita in anul 1761, de catre boierii Falcoianu, pe mosia lor, aflata la marginea satelor. Pana astazi, biserica a ramas cumva in marginea localitatii, ea fiind inconjurata de cimitirul comunal. Locasul de rugaciune isi pastreaza pana astazi vechea pisanie din piatra, asezata in pridvor. Atat pisania, cat si caturile usii de intrare sunt minutios scuptate in piatra, acestea trimitand spre arta brancoveneasca.

Biserica din Dragomiresti Deal

Pisania bisericii, intocmita in limba romaneasca veche, insa cu litere slavone, marturiseste urmatoarele: "Intru slava unuia in Troita slavit Dumnezeu radicatu-s-au acest sfant lacas, din temelie, de Dumneaiei Jupaneasa Safta Falcoianca, dupa cum se vede, fiind si mai nainte biserica de lemn facuta de D-lui Falcoianu); biv vel stolnic, boierul dumneaiei, intru pomenirea dumneaiei si a tot neamu infrumusetandu-se cu toata cheltuiala dumneaiei si fiica dumneaiei, Maria. Pohtind din ravna dumnezeiasca a praznui hramul Adormirii Precistei si al Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil, in domnia mariei sale, Scarlat Ghica Voevod, in anii de la zidirea lumii 7269 (1761), sept. 14."

In anul 1885, pentru ca biserica a fost avariata de intemperiile vremii, aceasta a fost reparata, infatisarea initiala a acesteia fiind definitiv schimbata. Randul superior al picturii interioare a fost indepartat, iar acoperisul a fost coborat semnificativ. Tot acum, pictura interioara a fost si ea refacuta, zugravul Anton Serafim asezand un strat nou de pictura peste cea originala.

Biserica din Dragomiresti Deal

In anul 1931, bisericii i s-a adaugat un pridovr din caramida. In anul 1958 are loc prima curatare a picturii deteriorate a lui Anton Serfim, astfel scotandu-se la lumina o parte din pictura originala. Intre scenele descoperite s-au aflat, in partea de sus, doua randuri de sfinti in medalion, in partea de jos, un rand de sfinti in marime naturala, iar la locul ei, o reprezentare deosebita a Judecatii de Apoi.

Datorita unor greutati, s-a renuntat la refacerea picturii originale, biserica fiind zugravita din nou, in anul 1962, de catre zugravul C. Blendea, icoanele zugravite de Anton Serafim pastandu-se numai pe bolta Sfantului Altar si pe cupola centrala. Astazi, desi este declarata "monument istoric" al judetului Ilfov, biserica are mare nevoie de consolidare si sustinere materiala.

Biserica din Dragomiresti Deal

Parohia, prin parintele paroh Gheorghe Toader, sprijina periodic familiile nevoiase din localitate, precum si pe cei aflati in neputinte fizice. Astfel, activitati social-filantropice au loc atat anual, cu ocazia marilor praznice, cat si ocazional, in situatii deosebite (calamitati naturale). De asemenea, in parohie sunt organizate si pelerinaje duhovnicesti.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, localitatea Dragomiresti Deal, judetul Ilfov
Banca CEC BANK SA - Agentia Deparateanu
Cont bancar: RO21 CCB 10036 RON 0334909

Iulian Predescu

Biserica din Dragomiresti Deal

20 Martie 2012

Vizualizari: 4487

Voteaza:

Biserica din Dragomiresti Deal 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE