Biserica Precista

Biserica Precista Mareste imaginea.

Biserica Precista

Biserica Precista se afla in localitatea Bacau, pe strada 9 Mai, la numarul 48. Biserica Precista este una dintre cele mai renumite biserici ale orasului Bacau. Avand hramul Adormirea Maicii Domnului, biserica este parte componenta a Complexului arhitectonic al Curtilor Domnesti din Bacau.

Biserica Precista din Bacau - scurt istoric

Biserica Maicii Domnului - Precista din Bacau a fost construita in vremea Sfantului Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491. Construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii Sfantului Stefan cel Mare, biserica este foarte bine proportionala, svelta, de plan treflat cu turla, avand o lungime de 25.68 metri, latimea pronaosului de 8.12 metri si largimea, in dreptul absidelor, de 11.24 metri.

Biserica Precista - Bacau

Pronaosul bisericii este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord. Naosul are absidele laterale semi-circulare in interior si cu cate cinci laturi in exterior. Absida altarului, semi-circulara in interior si cu noua laturi in exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului. Pronaosul este boltit in calota sferica pe pandantivi si arcuri.

Biserica Precista - Bacau

Bolti moldovenesti cu arcade piezise se ridica deasupra naosului. Turla, cilindrica in interior, prezinta in exterior opt fete. Ea este asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 varfuri, de caramida. Doi contraforti intaresc zidul in dreptul diaconiconului si proscomidei.

Biserica Precista - Bacau

Soclul bisericii este din piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua randuri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, inconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pana la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.

Ctitorul bisericii, Alexandru Voievod, a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfant. Intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel, daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.

Biserica Precista - Bacau

La fel, este demn de relevat ca, tot din porunca domnitorului Alexandru, la anul 1494, s-a asezat in interiorul bisericii o piatra de mormant, atribuita unui fiu al voievodului, descoperita in anul 1911, de arhitectul Virgil Draghiceanu, decorata in stil gotic si aflata in prezent la Muzeul de Istorie din Bacau.

Biserica Precista a rezistat timpului, prin unele transformari si reparatii intreprinse in secolul al XVII-lea, in vremea domnitorului Vasile Lupu. Din aceasta perioada provine o piatra de mormant de la 1636, apartinand domnitei Carstina, sotia panului Mihai Fotena Postelnic, unul din ctitorii bisericii.

Biserica Precista - Bacau

Vasile Lupu va darui Biserica Precista si satele Letea si Poporul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, din Iasi. Mai tarziu, Precista va fi inchinata sfintelor manastiri de la Muntele Athos. In secolul al XVII-lea prin osteneala credinciosilor si slujitorilor bisericii s-au realizat lucrari de intretinere a bisericii, s-a facut catapeteasma, usile imparatesti si cele diaconesti, s-au pictat icoanele in stilul renasterii.

Biserica Precista - Bacau

In veacurile XVIII-XIX, biserica a fost completata cu icoane valoroase daruite de enoriasi. In secolul al XlX-lea, la anul 1854, se vor produce transformari in arhitectura monumentului, care vor denatura forma originala a bisericii, in acest scop, arhimandritul Nilos de la Manastirea Esfigmenu din Athos, a adaugat un pridvor, a construit o turla deasupra pronaosului, a pictat interiorul bisericii in tempera si a pardosit-o cu dale de piatra.

Biserica Precista - Bacau

Alte lucrari de reparatii s-au intreprins la biserica in anii 1871,1884 si 1890. La data de 1 iulie 1907, Biserica Precista din Bacau este declarata monument istoric. In anul 1924, Comisiunea Monumentelor Istorice a inceput lucrari de restaurare la acest monument, in vederea refacerii ei in forma originala, sub conducerea arhitectului George Sterian. Lucrarile au fost terminate in anul 1933.

Biserica Precista - Bacau

Pictura din interiorul bisericii efectuata pentru prima oara in anul 1854, refacuta de mai multe ori in secolul al XIX-lea, curatata in anul 1933 si restaurata in anul 1966 nu a mai rezistat timpului. In acest scop, intre anii 1986-1989, s-au efectuat lucrari de repictare a bisericii in tehnica fresco, de catre pictorii bucuresteni Vasile cel Mare (interiorul turlei bisericii) si Constantin Apostol (tot ansamblul interior al bisericii si in exterior, ocnitele monumentului).

Biserica Precista - Bacau

Lucrari de mare amploare s-au intreprins pentru punerea in valoare a monumentului istoric, intre anii 1984-1988. Alte lucrari importante intreprinse la monumentul istoric s-au efectuat si intre anii 2001-2004 si care au constat din ridicarea unei case praznicale, reparatii capitale la acoperis cu o noua tigla, reconditionarea picturii din interiorul bisericii si instalarea unei centrale termice.

Biserica Precista - Bacau

In zona exterioara a bisericii, in partea de est, cu sprijinul Directiei Monumentelor Istorice au fost restaurate, in aer liber, ruinele Casei Voievodale si a Turnului de aparare a Curtii domnesti. Efectuarea lucrarilor de restaurare si conservare la complexul medieval Precista si comemorarea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Stefan cel Mare si Sfant, in vremea caruia s-au construit aceste edificii domnesti, a oferit ocazia resfintirii Bisericii Precista , in ziua de 27 iulie 2004.

Biserica Precista din Bacau - localizare si cai de acces

Biserica Precista, aflata pe Drumul European 85, strada 9 Mai e situata pe axa ce traverseaza zona centrala a Bacaului, fiind amplasata, la nr. 48, in cadrul Complexului Arhitectonic al Curtilor domnesti, fata in fata cu Complexul Muzeal "Iulian Antonescu". Se ajunge, din orice directie, cu autobuzele 1, 17, 18, 22 sau cu microbuzele, in fata Bisericii fiind amenajata si o parcare.

Biserica Precista - Bacau

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 22264

Voteaza:

Biserica Precista 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE