Biserica Sfantul Nicolae - Puchenii Mosneni

Biserica Sfantul Nicolae - Puchenii Mosneni Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae - Puchenii Mosneni

Biserica cu hramul Sfantul Nicolae se afla in centrul satului Puchenii Mosneni, pe Soseaua Nationala Bucuresti - Ploiesti. Ea a fost construita in anul 1884, din contributia locuitorilor si a altor binefacatori din tara. Biserica a fost tarnosita in anul 1892.

Pe fatada Bisericii sunt reprezentate in mozaic icoana Sfantului Nicolae, Sfantului Cuvios Dimitrie cel nou, Sfintei preacuvioase Parascheva, iar pictate, icoanele Sfintilor Prooroci Moise si Ilie. Deasupra usii de la intrare este inscrisa urmatoarea pisanie:  “Acestu Sfantu Locasu sau claditu in anul de la Hristos 1884 din dilele primului rege al Romaniei, Carol I, si a inaltatu preasfintitului Mitropolitu primatu D.D.Calinicu Miclescu, prin staruinta epitropiloru Sf .Biserici anume preotul Radu Radulescu, Alecu Penescu si Anastase Petrescu si prin ajutorul locuitorilor acestii comuni Puchenii Mosneni si Miroslavesti precum si din tara dupa cum se constata in mai in detaliu din tabloul ce consista in launtru Sf.Biserici, altor binefacatori.1885 iunie 2.″

Pictura Bisericii a fost realizata de maestrul Anton Serafim, refacuta in anul 1935.Lucrarea de refacere a picturii, noua ornamentatie, precum si impartirea au fost realizate de maestrul Gh.Belizarie din Pitesti.In ziua de duminica 20 octombrie 1935 s-a resfintit sfanta Biserica de catre P.S.Arhiereu Tit Simendrea, vicarul Sf.Patriarhii.Pictura s-a refacut inca o data dupa cutremurul din 1977 ,de catre preotii Victor Radulescu si Hanumolo Nicolae, care au refacut si structura de rezistenta a Bisericii.Ultima restaurare s-a facut in anul 1997 in timpul pastoririi preotilor Dragu Mihai si Nedelcu Dan.

Sfantul Altar este semicircular cu Sfanta Masa din piatra,Cu vesmantarele in partea dreapta si proscomidiarul in partea stanga.Icoanele Imparatesti de pe catapeteasma sunt imbracate in argint si sunt pictate de catre Anton Serafim.Inpartea de sud a bisericii era o frumoasa clopotnita din beton si caramida,construita in anul 1908 prin staruinta preotului Gh.Popescu.La cutremurul din 1935 aceasta a fost grav afectata,construindu-se una noua ,din lemn.Clopotnita actuala datand din 1993, are fundatie de beton, scheletul din fier, peretii din scandura si acoperisul invelit in tabla. Ea a fost construita cu sprijinului domnului inginer Mihalache Ion.La intrarea in curtea bisericii ,in partea dreapta se afla un monument cu aspect de obelisc ,avand la baza patru obuze, dedicat de catre obste eroilor neamului, in semn de recunostinta.Atat monumentul,cat si biserica au fost imbracate in piatra de rau in anul 2002.

Cele mai importante bunuri ale Bisericii sunt cele patru icoane originale ale pictorului Anton Serafim, obiecte de cult de la Biserica veche.Toate icoanele de la vechea biserica au fost restaurate de domnul director Mihai Ion.

Pe langa enoriasii binefacatori amintiti mai sus, au contribuit substantial la infrumusetarea Bisericii Domnii directori Ionita Ion si Garoseanu Cornel.Biserica noastra a fost apreciata de comunitatea Sant Egidio de la Roma si de domnul Presedinte Emil Constantinescu, care a participat la slujba Invierii in data de 14 aprilie 1999.In fiecare an, de sarbatoarea hramului, credinciosii s-au bucurat de prezenta in mijlocul lor a P.S. Vicar al Patriarhie, precum si a Protopopului de Ploiesti.

“Binecuvanteaza, Doamne, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!”

Preoti slujitori: preot paroh Nedelcu Danut si preot II Dragu Mihai

Despre autor

Alexandru Petre Alexandru Petre

Colaborator
2 articole postate
Publica din 23 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 4703

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Puchenii Mosneni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE