Manastirea Dejani

Manastirea Dejani Mareste imaginea.


Manastirea Dejani

Manastirea Dejani se afla in localitatea Dejani a comunei Recea, judetul Brasov. Localitatea Dejani a fost intemeiata in urma colonizarii acestei zone. Primii locuitori ai Dejeului au fost familiile Mailat si Caplea, considerate drept ctitori ai localitatii.

Satul Dejani se afla la o distanta de 16 kilometri mai spre sud de orasul Fagaras si la doar 3 kilometri de poalele padurii ce imbraca Culmile muntoase ale Masivului Fagaras. Prin partea dreapta a localitatii se scurge usor la vale Raul Dejani.

Manastirea Dejani

Pana in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, romanii ardeleni din localitatea Dejani au fost crestini ortodocsi. Mai apoi, luptele cu catolicii au imbracat Biserica Ortodoxa cu haine mucenicesti. Multe sate din Tara Fagarasului erau proprietatea domnilor munteni si a urmasilor acestora, toti crestini ortodocsi. Legaturile de credinta si de neam dintre munteni si fagaraseni au fost foarte puternice, de-a lungul a multor veacuri.

Manastirea Dejani - scurt istoric

Nu se cunoaste data exacta a intemeierii manastirii, insa un lucru este cert: Manastirea Dejani este atestata documentar inainte de anul 1700. Manastirea este mentionata intr-o "Conscriptie", din anul 1748, alaturi de alte 12 manastiri din districtul Fagarasului.

Manastirea Dejani

In jurul anului 1750, culmile Fagarasului erau incununate de o salba nepretuita de calugari si asceti, manastirile si schiturile ridicandu-se la numarul de 37. Cu toate acestea, dupa marea urgie a catolicilor, nici una nu a mai ramas in picioare.

Inca din secolele al XV-lea si al XVII-lea au fost fondate in satele Telechi, Vaida si Dejani - Recea asezaminte monahale pentru calugari, care au avut aceeasi soarta cu a majoritatii manastirilor din Ardeal, fiind distruse in anul 1761 de armata generalului austriac Bukow.

Manastirea Dejani

Dupa aceasta data, pana in anul 1990 n-a mai existat viata monahala in aceste locuri. In anul 1990 a fost descoperit locul uneia din vechile manastiri, de catre preotul paroh Aurel Popa. La solicitarea credinciosilor din zona, Mitropolia Ardealului a aprobat reinfiintarea Manastirii Dejani.

Manastirea Dejani

Lucrarile au fost incepute de preotul paroh Ioan Ciocan, din parohia Dejani, impreuna cu credinciosii din satele apropiate, dar, o data cu popularea manastirii, acestea au fost continuate de parintele Gherontie Negura, staretul manastirii, ajutat de obstea care s-a injghebat.

Un moment important in istoria manastirii a avut loc in Postul Craciunului, cand patru calugari din judetul Neamt, de la Schitul Sihla, au traversat muntii, pana la poalele Fagarasului. Ei au mers pana in Poiana Monahilor, unde nu au gasit altceva decat padure.

Manastirea Dejani

Din cei patru calugari de la Sihla, doar doi au ramas in acest loc pustiu, facand fata tuturor greutatilor de zi cu zi, dar mai ales zgomotului de la baza militara din apropiere, care faceau des teste cu explozibil. Din mila Domnului, intr-o oarecare seara, baza militara a incetat a mai functiona.

Manastirea Dejani

Calugarii au gasit locul vechii manastiri tot din mila Domnului, spre bucuria lor si a credintei stramosesti. Toata poiana era plina de balarii, in afara de un petic patrat, pe care nu crescuse altceva decat iarba. Vazand locul bun, ei au hotarat sa sape aici temelia bisericii. Dupa cateva cazmale, au dat de temelia vechii manastiri.

O alta bucurie le-a facut Domnul prin gasirea apei cele necesare vietii. Parintele staret, plecand sa caute un loc bun pentru sapat o fantana, a gasind, intre brazi, un mic loc mai adancit. S-a gandit sa sape aici si, dupa nici un metru adancime, cazmaua a lovit in piatra: lespedea de piatra astupa gura vechii fantani, adanca de noua metri si cu apa inca potabila.

Manastirea Dejani

Initial s-a construit un altar de vara si o cladire in care sunt patru chilii, trapeza, bucataria si un paraclis. Pana in anul 1995, in afara acestor cladiri construite in poienita manastirii, au mai fost construite, izolate prin padure in stil pustnicesc, mai multe chilii.

Cea mai mare bucurie a obstei si a credinciosilor din sat a fost construirea, in incita monahala, a unei monumentale biserici din lemn, foarte frumoasa, in stilul moldovenesc, cu trei turle.

Manastirea Dejani

Manastirea Dejani, cu obste de calugari, poarta doua hramuri: Acoperamantul Maicii Domnului, in biserica mare, si Schimbarea la Fata, in paraclis. Obstea fiind mereu in crestere, este cert ca manastirea se va dezvolta continuu spre satisfactia numerosilor credinciosi care o frecventeaza duminica si in marile sarbatori.

Manastirea Dejani - localizare si cai de acces

Manastirea este situata pe soseaua ce leaga orasele Brasov si Fagaras, la Recea o ramificatie pornind spre stanga. Dejani se afla la o distanta de 80 de kilometri vest de Brasov. Din Fagaras se circula cu mijloace de transport publice pana in satul Dejani. 

Manastirea Dejani

Din satul Dejani se merge spre manastire pe sosea asfaltata, trecand pe langa o unitate militara, apoi dupa un kilometrum, pe langa Pastravaria Dejani, se continua drumul pana la bifurcatie. De aici se merge la dreapta pe un drum betonat, inca 300 de metri, dupa care urmeaza un drum pietruit de circa 2 kilometri pana la manastire. Distanta dintre Dejani si manastire este in total de 6 kilometri.

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 29244

Voteaza:

Manastirea Dejani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE