Manastirea Dridu

Manastirea Dridu Mareste imaginea.


Manastirea Dridu

Comuna Dridu este situata pe Valea Ialomotei. Din punct de vedere geografic se afla in Campia Snagovului, iar in coltul de N-E, in Campia Draganesti - Adancata. Pana in anul 1945, satul Dridu s-a numit Dridu-Sarindarele.

Dridu - straveche asezare romaneasca

Satul Dridu, format din catunele Dridu-Movila, Sarindaru de Jos, Sarindaru de Sus, este una din cele mai vechi localitati din judetul Ialomita. Urmele de locuire urca in timpuri stravechi. Rezervatia arheologica de 5 ha vine sa protejeze o zona in care au fost identificate asezari din epoca fierului, cultura veche romaneasca (sec VIII-XI) si cultura medievala (XIII-XIV). In satul Dridu-Snagov se afla urmele unei asezari din epoca Bronzului (mil. III i. Hr.) pe aproximativ 1 ha.

Manastirea Dridu

Dintre toate aceste culturi arheologice, doar cultura veche romaneasca a fost cercetata sistematic, in timpul sapaturilor arheologice desfasurate intre anii 1957-1962, condusa de Eugenia Zaharescu. A fost descoperita o asezare rurala de cca. 300 locuinte tip bordei cu inventarul aferent. Deoarece a fost prima asezare de acest tip din Campia Romana, cercetata exhausiv, numele satului Dridu a devenit numele culturii vechi romanesti "Cultura Dridu".

Manastirea Dridu

In documente, Dridu este mentionat inca din secolul al XV-lea. In 1464 octombrie 28, Radu cel - Frumos - Mare intarea Manastirea Snagov din Bucuresti cu patru mori la "DRIDRIH". Dupa cum stim, morile satelor domnesti trebuiau pazite si reparate de sateni.

Manastirea Dridu

In anul 1612, Radu Mihnea intarea satul Dridu impreuna cu altele, Manastirii Dealu, ca danie veche pe care Basarab o facuse manastirii. In consecinta, la inceputul sec. XVII existau doua sate Dridu, unul intarit Manastirii Snagov si care trebuie sa fie actualul Dridu-Snagov, si altul intarit Manastirii Dealu, probabil satul Dridu de astazi.

Manastirea Dridu

Important pentru patrimoniul cultural este biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ridicata in 1851 de Alexandru Filipescu Vulpe. Facem precizarea ca toate bisericile sunt de confesiune crestin-ortodoxa, nationalitatea locuitorilor fiind romana.

Manastirea Dridu

In ultimii ani - 1992 - in Dridu s-a deschis o manastire de maici, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", aflata in eparhia Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.

Manastirea Dridu - Acoperamantul Maicii Domnului

Situata pe o mirifica vatra pustniceasca, bogata in vechi marturii de viata crestina romaneasca, tragandu-si seva istoriei din negura vremii, zona cunoscuta sub denumirea de: "La metereze" este una din cele mai vechi asezari ialomitene. Rezervatia arheologica Dridu protejeaza o zona in care au fost identificate asezari din Epoca Fierului.

Manastirea Dridu

In anul 1467 Radu cel Mare intareste manastirea Snagov-Dridu, iar in 1522 Radu de la Afumati sprijinit de Ioan Zapolia poarta lupte cu Vladislav. Cercetarile arheologice completeaza si intaresc datele furnizate de documentele vremii ce arata fara tagada o traire intensa in Europa Feudala pe aceste locuri, aflate la confluenta Ialomitei cu Prahova, vegheate de valorile arheologice: Malul Busuiocului, Crucea din Bahlui si La Metereze.

Manastirea Dridu

Pe aceste mirifice locuri, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si cu purtarea de grija a Prea Sfintitului Episcop Nifon si a Prea Sfintitului Parinte Damaschin-Episcop al Sloboziei si Calarasilor, au inceput in anul 1993 lucrarile de inaltare a Sfintei Manastiri Acoperamantul Maicii Domnului- Dridu.

Manastirea Dridu

S-au ridicat datorita grijii si osardiei zilnice a monahiei Haraga Gabriela-Maria, din ascultarea duhovniceasca a monahului Paisie Olaru de la Neamt biserica de lemn cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Manastirea Dridu

In jurul bisericutei construindu-se chilii si cladiri anexe gospodaresti, ateliere de pictura pe sticla si lemn, croitorie si broderie,toate acestea au fost ridicate pe terenul donat de monahia Serafima Sofia.

Manastirea Dridu

Toate au fost posibile datorita lucrarii Dumnezeiesti a acestor locuri si a ravnei deosebite pline de responsabilitate duhovniceasca a monahiei Haraga Gabriela-Maria - stareta manastirii - a diaconului Gherontie Haraga de la manastirea Sfantul Nicolae Sitaru, maicii Haraga Iuliana, dimpreuna cu Haraga Gheorghe, Haraga Constantin, fiind o ctitorie a familiei Haraga, si a inimilor jertfitoare si iubitoare de Dumnezeu care a sprijinit din plin aceasta initiativa.

Manastirea Dridu

Astfel o prea frumoasa biserica de caramida pictata de pictorul bacauan Dumitru Macovei a fost ridicata si dotata - catapeteasma, pictura, icoane - pe propria cheltuiala de ctitorii ei: Steluta si Dumitru Irinescu, mari iubitori de Dumnezeu. Biserica are hramul Sfantul Dumitru.

Manastirea Dridu

Sfanta Manastire Acoperamantul Maicii Domnului - Dridu creeaza prin prezenta sa un mic colt de rai pentru toti cei care vin zilnic sa-si ostoiasca setea vesnic nepotolita dupa Dumnezeu, chemandu-L cu credinta, dragoste si recunostinta pe Intaiul lor Parinte sufletesc.

Manastirea Dridu

Pentru mai multe imagini cu Manastirea Dridu, vizitati Galeria foto - Manastirea Dridu.

Manastirea Dridu

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 19008

Voteaza:

Manastirea Dridu 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Mateescu IoanPostat la 2017-02-26 21:19

    Maicutele de aici au ales un loc binecuvantat de Dumnezeu care este incarcat de istorie romanesca. Sa le dea Dumnezeu viata lunga. Am numai cuvinte de lauda. Pacat ca podul peste Prahova este in reparatii de foarte multi ani si nimeni nu se intereseaza de el. Cred ca enoriasii, inclusiv primarii din comunele din apropiere ar trebui sa faca demersurile necesare urgentarii terminarii acestor lucrari. dr.ing. Mateescu Ioan

  • Carmen MunteanuPostat la 2011-10-25 10:19

    Pe o şosea strǎjuitǎ de pomi şi având de o parte şi de alta câmp de pe care s-au recoltat fǎioasele, porumbul sau terenul arat alternând cu brazi şi case gospodǎreşti, pe Şoseaua Dridu, în comuna Dridu – Ialomiţa (cca 45 km de Bucureşti), dupǎ ce ai depǎşit localitatea Moviliţa, se aflǎ oaza de pace, linişte, flori şi conifere a Mǎnǎstirii Dridu. Biserica este relativ recentǎ, construitǎ în anul 1993 pe locul donat de o maicǎ – Serafima, unde odinioarǎ fusese Voievodul Matei basarab cu oştile sale. Strǎdania Maicii Stareţǎ Gabriela şi a micului sǎu grup de vieţuitoare nu a fost zadarnicǎ! Te primesc oricând cu braţele deschise aşa cum au fǎcut-o şi cu noi, un grup de 20 de pelerini veniţi prin Patriarhia din Bucureşti, de ziua Hramului bisericii – “Acoperǎmântul Maicii Domnului” – pe 1 oct. a.c.. Sǎ nu uitǎm şi aportul ctitorilor – familia Ilinescu – Dumitru şi soţia sa Steluţa din Bucureşti care au avut o contribuţie esenţialǎ la ridicarea frumosului edificiu religios. Vizitaţi-l şi nu veţi regreta! Pelerina Gabriela, din Bucureşti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE