Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Ecaterina este o manastire ortodoxa aflata in comuna Tatarastii de Sus, la o distanta de 56 de kilometri inspre nord de Alexandria si la 63 de kilometri de Pitesti, pe drumul judetean 504, in judetul Teleorman.

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina a trait pe vremea imparatului Maximian, in jurul anului 304. Nascuta in cetatea Alexandriei, in familia principelui Consta, tanara era foarte frumoasa. Inca din tinerete, ea s-a indeletnicit cu invatatura greceasca si latineasca, studiintu-i pe mai toti marii filosofi si poeti ai lumii antice.

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Dupa ce L-a cunoscut pe Hristos, tanara si-a inchinat viata Acestuia, traind in feciorie si rugacine, lucru care nu a placut nici macar parintilor ei. Pentru aceasta, imparatii Maximian si Maxentie, au prins-o pe sfanta si au supus-o la nenumarate chinuri. Cu mila lui Dumnezeu si cu intelepciunea ei, sfanta a intors la credinta peste o suta si cincizeci de retori, impreuna si pe multi alti pagani. In cele din urma, sfintei mucenite i s-a taiat capul, luand astfel cununa cea nevestejita.

Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Localitatea "Tatarastii de Jos" este atestata documentar pentru prima data in anul 1538. Satul este atestat documentar si in anul 1741, in vremea domnitorului Constantin Mavrocordat. Boierii din familia Balaceanu, proprietari de mosie in aceste locuri, sunt mentionati mult mai tarziu, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, prin Ionita Balaceanu.

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Siteul arheologic, cunoscut pana de curand drept "Curtea intarita a Balacenilor", este situat in centrul localitatii amintite, pe un vechi drum comercial ce facea legatura intre Dunare si munti. Desi inceputurile lucrarilor de edificare a curtii raman aproape necunoscute, este sigur ca ele au fost terminate de Zoita Balaceanu, inainte de anul 1798, cand aceasta isi ingroapa sotul, pe Anghelache Amiras, in biserica de la Tatarastii de Sus.

Complexul arhitectural este zidit in genul vechilor manastiri fortificate, avand ziduri imprejmuitoare groase, cu turnuri de o parte si de alta. Ansamblul a fost construit de stramosii actualului proprietar, insa in urma cutremurului cel mare de pamant, din anul 1802, acesta s-a daramat.

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

In anul 1817, detinatoarea locului, Zoita Balaceanu, cedeaza drepturile de proprietate asupra curtii de la Tatarastii de Sus lui Stefan Bellu, cu conditia ingrijirii locului si a unei de bani, daruita ei periodic. Neindeplinind insa aceste conditii, in urma mai multor procese, curtea boiereasca va ajunge in ruina.

Ansamblul boieresc se intinde pe o suprafata de peste cinci mii de metri patrati. Ansamblul este format din doua incinte, inegale ca intindere si diferite ca forma, in cea mica fiind asezata si biserica. Toate cladirile sunt zidite din caramida. Prima incinta, de forma patrata, este inconjurata de un zid de caramida, inalt de sapte metri, care dispune la colturi de cate un turn circular dotat cu metereze, singurul pastrat fiind cel sud-estic. Celelalte turnuri se pastreaza la nivelul fundatiilor, distrugerea lor datand de la mijlocul secolului al XX-lea. Dispozitivul principal de aparare era turnul-clopotnita, situat deasupra portii principale, dispunand de metereze.

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

In interior, pe latura sudica, se afla locuinta boiereasca, din care se pastreaza astazi numai pivnita. Pe latura de rasarit, alaturi de cuhnie, existau trei deschideri de acces in exterior, iar in centru poarta catre al doilea sector al curtii. Curtea cea mica, de forma poligonala, se afla pe latura estica, zidurile fiind fortificate in interior cu douasprezece contraforturi.

Biserica, inscrisa intr-un plan dreptunghiular, cu absida altarului semicirculara in interior si poligonala in exterior, cu pridvor deschis, a fost probabil lipsita de turla. In interior, intre naos si pronaos, se afla o serie de coloane solide. Intrarea in biserica se facea printr-o usa masiva de lemn, inzestrata cu o grinda pentru baricadare in interior.

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Manastirea Sfanta Ecaterina a fost intemeiata in anul 2009, langa ruinele complex fortificat format din casele familiei boieresti Balaceanu si o biserica de la anul 1798. Alaturi de sfanta mucenita, manastirea mai are si un al doilea hram, Schimbarea la Fata. In viata de obste se nevoiesc astazi cinci maici, impreuna cu duhovnicul lor, ieromonahul Serafim Dobrin. Adresa manastirii: comuna Tatarastii de Sus, 147400, judetul Teleorman.

Teodor Danalache

 Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 10411

Voteaza:

Manastirea Tatarasti - Sfanta Ecaterina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE