Biserica Sfantul Nicolae din Perieti

Biserica Sfantul Nicolae din Perieti Mareste imaginea.


Prima atestare a satului Perieti apare intr-un hrisov din 10 noiembrie 1588 al voievodului Mihnea Turcitul, care intarea Manastirii Snagovului satele Dalbanu si Periatii si Petrea, partea lui Radul postelnic. Asezati pe malul stang al raului Ialomita, Perietii aveau sa dea in vremurile care au urmat primei sale atestari, o insemnata familie boiereasca, cu numele de la mosia de origine. Din cele doua ramuri ale neamului boierilor Perieteni, ialomiteana si buzoiana, s-au ridicat din secolul al XVII-lea si pana in secolul al XlX-lea dregatori, magistrati, inalti functionari ai tarii s.a.

Biserica din PerietiLa inceputul secolului XX, comuna Perieti cuprindea satul de resedinta, Misleanu si Poenaru-Bordea, avand scoli in fiecare asezare precum si doua lacasuri de cult. Cea mai veche dintre biserici, cu hramul Adormirii Maicii Domnului fusese construita la anul 1820 de comunitatea locala in frunte cu boierii Perieteanu. Cea de-a doua avea hramul Sfantul Ierarh Nicolae si fusese ridicata la anul 1850. La amandoua slujea la anul 1905 preotul D. Perieteanu. Intrate in ruinare cu trecerea vremii, lacasurile aveau sa fie daramate in anii dinaintea razboiului de intregire. In partea veche a satului Perieti, spre lunca raului, comunitatea locala a inceput apoi ridicarea unei alte biserici cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Aceasta ridicare a bisericii avea insa sa fie intarziata, pisania bisericii mentionand anii 1929-1930 ca fiind perioada incheierii zidirii lacasului. Biserica avea sa fie sfintita la 25 martie 1930 de catre P.S. Gherontie Nicolau, ierarhul intemeietor al asezamantului monahal de la Balaciu-Pitisteanu. Pictura interiorului bisericii a fost refacuta in mai multe randuri, in anii 1951, 1961 si 1983.

           
Arhitectural, biserica Sfantul Ierarh Nicolae din Perieti este inedita in randul lacasurilor de cult ialomitene, prin aspectul pe care il dau turlele sale. Avand un plan trilobat, dispune de un pridvor inchis si de clasicele incaperi destinate cultului. Pronaosul este incununat de doua turle octogonale, dispuse pe baza patrata si avand acoperisul in stil flesa. Turla cea mare, avand acelasi plan, surprinde prin masivitate si da bisericii un aspect care aminteste prin aceasta de cunoscuta biserica a Manastirii Sfantul Sava din Iasi, iar prin culoarea rosie de turlele bisericii Manastirii de la Snagov. Toate cele trei turle, vopsite in rosu, creaza aspectul de caramida aparenta, in contrast cu zidurile lacasului propriu-zis, zugravite la exterior in crem. In biserica se pastreaza pisania realizata cu ocazia repictarii de la anul 1961 si care glasuieste: `ZIDITU-S-A ACEST SFANT LACAS IN ANUL MANTUIRII 1929 CU HRAMUL `SFANTUL IERARH NICOLAE`, DE CATRE CTITORUL PRINCIPAL GHITA FUIEREA IMPREUNA CU OBSTEA SATULUI PERIETI, SUB PASTORIA I.P.SFINTITULUI DR. MIRON CRISTEA PATRIARHUL ROMANIEI. SFINTITU-S-A IN ANUL MANTUIRII 1930, LUNA MARTIE, ZIUA 20, PRAZNICUL BUNEI VESTIRI, DE CATRE P.S. GHERONTIE NICOLAU EPISCOP DE CONSTANTA, PREOT SLUJITOR FIIND ALEXANDRU ALEXANDRESCU. S-A RBiserica din PerietiESTAURAT PICTURA ACESTUI SFANT LACAS IN ANUL MANTUIRII 1961, IN TIMPUL PASTORIEI PREA FERICITULUI PARINTE IUSTINIAN MARINA, PATRIARHUL ROMANIEI, PRIN OSARDIA SI DANIA CREDINCIOSILOR PAROHIEI PERIETI, IN FRUNTE CU PREOTUL MIHAIL AVRAM, PAROHUL BISERICII`.

           
In curtea bisericii, spre sud, este de remarcat cavoul familiei ai principalilor ctitori si fosti proprietari odinioara in partile Perietilor, `FAMILIA COSTACHE GEORGESCU FUEREA`, dupa cum se mentioneaza pe obeliscul care strajuieste locul de veci.

 

prof. Stefan Grigorescu

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 5053

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Perieti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE