Schitul Balteni

Schitul Balteni Mareste imaginea.


Schitul Balteni

Schitul Balteni se afla in la intrarea in satul cu acelasi nume - pe partea dreapta - din comuna Peris a judetului Ilfov. Soseaua Peris - Balteni - nr. 114 - este cea care duce pasii pelerinilor pana la minunata biserica ce se ridica si dainuieste aici spre slava lui Dumnezeu.

Schitul Balteni

Schitul Balteni - scurt istoric

Traditia marturiseste ca Manastirea Balteni a fost ridicata pe locul unui schit mai vechi, construit de legendarul Negru Voda. Actualul monument se inscrie printre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din sudul tarii. Ca o particularitate, extrem de rar intalnita la bisericile din tara noastra, pridvorul exterior inconjura pe trei laturi pronaosul (un caz asemanator fiind la Tismana - judetul Gorj).

Schitul Balteni

Legenda spune ca Manastirea Balteni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea, in urma unui vis pe care l-a avut in acest loc voievodul Radu Negru, inaintea unei lupte cu tatarii.

Locul ales pentru ridicarea ei urma sa ii serveasca pe timp de restriste ca fortareata naturala, iar pe timp de pace ca lacas de rugaciune. Locul manastirii era in acea vreme ca si o insula care avea sa impiedice atacurile inamicului, stejarii seculari ai codrilor Vlasiei constituind un zid de neinvins.

Schitul Balteni

Padurea Cocioc, ce inconjoara partial locul, este un vestigiu natural al codrilor Vlasiei de altadata. Conform traditiei locului, aici ar fi fost omorat, in ultimele luni ale anului 1476, Domnitorul Vlad Tepes.

Dupa cateva sute de ani, gasim dovezi ca biserica a fost refacuta din temelie, de marele Vornic Hrizea - insarcinat cu administrarea suprema a Principatelor Romane. Intre timp, biserica fusese distrusa de navalitori.

Schitul Balteni

Arsa si pustiita de tatari in timpul domniei lui Simion Movila (1600-1602) biserica Schitului Balteni a fost refacuta "de in temei", ne spune o inscriptie prinsa deasupra usii pronaosului, in anul 1626, de catre vornicului Hrizea Coconu, stapanul satului Balteni, in timpul domniei lui Radu Mihnea Voievod.

In prezent, aici nu se mai gaseste nimic din fostul schit de odinioara, devastat de tatari in anul 1602. Biserica pe care o gasim astazi in satul Balteni - cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae - este de factura mai noua, apartinand anului 1626. si se datoreaza credinciosului vornic Hrizea.

Schitul Balteni

Textul inscriptiei votive, gravat cu multa maiestrie si arta in piatra de deasupra usii, spune urmatoarele: "Aceasta sfanta biserica avand sarbatoarea pastorala de Sfantul Nicolae, a fost ridicata de mine insumi, credinciosul lui Iisus Hristos, Marele Vornic Hrizea, ceea ce bunul Dumnezeu mi-a permis sa cheltui, si am facut aceasta rugaciune intru gloria si inchinaciunea pentru Dumnezeu si Sfintei Treimi, si in numele Sfantului Nicolae, ... de unde am inceput cladirea bisericii pe vremea prea-fericitului Print Alexandru, fiul lui Radu ... 1626."

Schitul Balteni

Pe peretele din exterior, in partea dreapta a intrarii in biserica, se poate vedea totodata gravat tot eu caractere chirilice, de culoare rosie, urmatoarea inscriptie: "Aceste cuvinte au fost talmacite de mine insumi, Mesterul Stoica, ca sa stie ca am lucrat jiltul pentru sfanta biserica... ca fiind parinte staret... si care a construit (biserica) vornic Hrizea si sotia sa, Dumitra, pe timpul lui Alexandru Voievod."

Schitul Balteni

In data de 28 iulie 1642, credinciosul Hrizea Vornicul a fagaduit Biserica Balteni Manastirii Iviron de la Sfantul Munte Athos. Din acel moment, Manastirea de la Balteni, impreuna cu proprietatile ei, devine metoc al Manastirii Sfanta Treime - Radu Voda din Bucuresti.

 

Schitul Balteni - Biserica Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica din Balteni, inalta si zvelta, este din caramida, nepictata, cu acoperis din sindrila. Zidurile acesteia, sprijinite de contraforti masivi, au o grosime de 80 de centimetri, dandu-i aspectul de adevarata cetate. 

Schitul Balteni

Biserica cu plan trilobat, are un pridvor deschis, cu arcade de caramida sprijinite pe stalpi fasonati, care invaluie pronaosul pe trei sferturi din inaltimea sa. Forma deosebita si modul de constructie al pridvorului fac ca aceasta biserica sa nu se incadreze in nici un tipar, fiind unicat pe aceste meleaguri.

Schitul Balteni

Biserica este caracterizata prin folosirea contrafortilor la absida altarului si, mai ales, prin pridvorul deschis pe coloane de caramida, care imbraca pronaosul pe trei laturi. Separate in doua registre printr-un viguros brau median, fatadele prezinta un parament de caramida aparenta - unele asezate vertical, altele orizontal - si tencuiala in panouri dreptunghiulare.

Schitul Balteni

Naosul si pronaosul sunt despartite de un zid iar catapeteasma din anul 1800 este din lemn, pictata si intarita cu grinzi din stejar. Arhitectura deosebita, turla de deasupra pronaosului, scara de acces spre aceasta, zidaria in caramida aparenta, forma si materialul invelitorii confera acestei biserici o valoare deosebita.

 Schitul Balteni          Schitul Balteni

Schitul Balteni - monument istoric national

In prezent biserica a fost declarata monument istoric, servind in continuare obstea satului Balteni, ca biserica de parohie. In Lista Monumentelor Istorice, Schitul Balteni se afla inregistrat cu Codul - IF-II-m-A-15265. Localnicii numesc Lacul Balteni fie Lacul Scrovistea, fie Lacul Manastirii.

Schitul Balteni - localizare si cai de acces

Pe Drumul National 1, Bucuresti - Ploiesti, se merge pana la Tancabesti, unde se coteste spre comuna Peris pe Drumul Judetean 101B, apoi pe Drumul Comunal 179, pana in satul Balteni. Odata intrati in sat, pe partea dreapta, se inalta minunatul Schit Balteni.

Schitul Balteni

Localitatea Peris se afla la o distanta de aproximativ 3 kilometri de Drumul National. De aici, dupa vreo alti 3 kilometri parcursi printr-o deasa si frumoasa padure, se trece un podet peste un lac si se intra in satul Balteni, aflat intr-o deschidere larga in mijlocul padurii, langa lac.

Schitul Balteni

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 15879

Voteaza:

Schitul Balteni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE