Schitul Sfantul Ierarh Nicolae

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae Mareste imaginea.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae este un schit ortodox din Giurgiu. Biserica Sfantul Ierarh Nicolae este situata pe strada Mircea cel Batran, nr. 38-40, din orasul Giurgiu, in zona portului. Fiind in apropierea Dunarii, aceasta frumoasa biserica este ferita, de zarva orasului, dar are un istoric destul de zbuciumat. Din documentele pe care le detine Comisia Nationala a Monumentelor Istorice rezulta ca: Biserica Sfantul Nicolae a fost, pana in anul 1830, geamie mahomedana, necunoscandu-se data constructiei acestei geamii si nici numele autorilor.

 Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

In anul 1830, geamia a fost transformata in biserica ortodoxa, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, dupa numele tarului Nicolae I al Rusiei, aceasta hotarare luandu-se in perioada 1828-1829, ca urmare a eliberarii Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana si a restituirii orasului Giurgiu Principatului Valahiei.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Cladirea avea initial o forma patrata, si in anul 1830 i s-a adaugat altarul in forma de absida si pridvor, lacasul fiind acoperit cu o bolta cilindrica si turla din lemn. In anul 1877, edificiul a fost bombardat de turci, fiind partial distrus. In anul 1905, la staruinta preotului din acea vreme, s-a inceput recladirea cu piatra luata din zidul cetatii, fiind sfintita in anul 1907. In anul 1944, a fost bombardata de armata germana la retragerea din Giurgiu, fiind complet deteriorata. S-a refacut in anul 1945, de catre arhitectul Dobrescu, cu aprobarea Comisiei monumentelor Istorice.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Initial, pe cate o lespede de piatra, in zidul bisericii, respectiv langa strana dreapta si stanga se afla cate o inscriptie in limba rusa. Astazi acestea se afla in pridvorul bisericii. Traducerea lor este urmatoarea: Cea din dreapta: "Aceasta Biserica eseste cladita in anul 1830 din geamie mahomedana din Cetatea Giurgiului, cucerita in anul 1829 in timpul domniei glorioase a imparatului si autocratului intregii Rusii, Nicolae I."

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Pisania din partea stanga marturiseste astfel:"In memoria faptelor armatelor rusesti din 1828 si a restituirii orasului Giurgiu Principatelor Valahiei, biserica aceasta este zidita sub administratia presedintelui plenipotentiar al Principatelor Valahia si Moldova, General Aghiotant Kisselev, de Comitetul Constructor din Giurgiu."

Refacerea din 1945, s-a facut dupa modelul Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges; turla, insa, din lipsa de posibilitati nu s-a executat conform proiectului, ea fiind tencuita. Pictura a fost refacuta complet de catre pictorul Nicolae Stoica - pictura in fresca.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu          Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Incepand cu data de 9 aprilie 2006, prin infiintarea Episcopiei Giurgiului si inscaunarea Prea Sfintitului Episcop Dr. Ambrozie, s-a luat decizia de schimbare a statutului bisericii Sfantul Nicolae din biserica parohiala in schit de calugari.

In aceasta nou infiintata manastire, slujesc Domnului trei vietuitori, avandu-l ca indrumator pe Prea Cuviosul Parinte Ieromonah Nicolae Narcis, Staretul acestei Manastiri, si sub obladuirea Prea Sfintiei sale Dr. Ambrozie - Episcopul Giurgiului.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

In prezent se fac demersuri pentru restaurarea picturii, aceasta fiind aproape de nerecunoscut din cauza deteriorarii. Din cauza acestui trecut zbuciumat biserica Sfantul Nicolae este si va fi un martor al durerii in istoria romanilor, amintindu-ne de suferintele poporului roman.

Telefon: 0246/212.099
Cont: RO38RZBR0000060000941579
Staret: Protosinghel Aldescu Narcis
Telefon: 0721 166 431

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae din Giurgiu pastreaza, cu mare bucurie, spre cinstire si ocrotire, Moastele a trei Sfinti: Sfantul Vasile cel Mare, Sfanta Macrina si Sfantul Grigorie Dialogul.

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu (Sfintele Moaste)

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae - Giurgiu

Sursa: Episcopia Giurgiului.

23 August 2012

Vizualizari: 6406

Voteaza:

Schitul Sfantul Ierarh Nicolae 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE