Sfantul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii

Sfantul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii Mareste imaginea.

Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaste, izvoratoare de bun miros si tamaduitoare, se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea.

In pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea si credinta lui in Iisus Hristos, el a patimit mult in temnitele comuniste.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Luca al Crimeei

Troparul Sfantului Luca al Crimeei


Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Sfantul Vartolomeu

Sfantul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos. Sfantul Filip a fost martirizat de catre conducatorul cetatii, in cetatea Ierapole din Frigia. Mariami a ajuns in Licaonia, iar Sfantul Vartolomeu in Arabia, Persia si apoi in India, unde a intemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi in Armenia, unde i-a botezat pe multi, printre care si pe imparatul armean, Polimie. Dar din porunca fratelui imparatului, Astiagis, a fost prins si i s-a taiat capul. Crestinii au luat trupul sfantului si l-au ingropat cu cinste intr-un sicriu de plumb. Pentru ca la sfintele lui moaste se savarseau multe minuni, paganii au luat sicriul si l-au aruncat in mare. Dar apa marii l-a purtat pana in Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, dupa o descoperire facuta in vis, a mers si l-a intampinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a inmormantat cu cinste in biserica. Dupa un timp, sfintele sale moaste au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

Troparul Sfantului Apostol Vartolomeu

Apostole sfinte Vartolomeu, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel

Postul inchinat sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe anul acesta pe 12 iunie. Lasatul secului se face de regula in Duminica Tuturor Sfintilor, adica in prima duminica dupa Rusalii. Aceasta duminica nu are o data fixa. Ea se sarbatoreste in functie de data Sfintelor Pasti si de Rusalii. Anul acesta, Lasata secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel are loc pe 11 iunie.

Citeste mai multe informatii despre Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel

Tot astazi, facem pomenirea:
- Cinstirea Icoanei Maicii Domnului "Axion Estin";
- Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin;
- Sfantului Mucenic Teopempt impreuna cu alti patru;
- Sf. Neanisi;
- Sfantul Varnaba.
- Sfantului Luca al Crimeii

Maine, facem pomenirea Sfintilor Cuviosi Onufrie cel Mare si Petru Atonitul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 38627

Voteaza:

5.00 / 5 din 6 voturi.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-06-11 11:04

    Binecuvantat fie Domnul Dumnezeu intru toti Sfintii! Nadejea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul,acoperamantul meul este Duhul Sfant,Treime Sfanta,Slava Tie!

  • CATALIN RUJAPostat la 2015-06-11 09:14

    Iarta-ma doamne pe mine pacatosul!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-06-11 15:03

    Acum aflu cu deosibita bucurie ca Sfantul Apostol Varolomeu are moastele la Roma. Iata deci al treilea Apostol al Mantuitorului se afla in plina de mister: Cetate Eterna. Foarte impresionat sunt de entuziasmul Sfantului Apostol Vartolomeu care iata a marturisit si invatat Cuvantul Evangheliei pana in India si Armenia. Rog sa ma informeze un bun cunosacator daca se afla si moastele altui ucenic din cei doisprezece ai Domnului Iisus Hristos. Sfinte Apostol Vartolomeu, roaga-te Domnului sa trimita intelepciune catre fratii mei romani ce se afla la Roma. Am inteles ca sunt in jur de o suta de mii. Iarta-ma doamne pe mine pacatosul!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox