Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist

Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist Mareste imaginea.

Sfantul Eustatie a fost general al armatei romane din vremea imparatului Traian (98-117). Inainte de a primi botezul se numea Placid. Din viata sa aflam ca intr-o zi, aflandu-se la vanatoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiasca, vede intre coarnele cerbului cinstita Cruce a Mantuitorului si aude un glas de la Cruce: "Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune“. La putin timp dupa aceasta minune, Placid impreuna cu sotia si copiii sai, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, sotia lui - Teopista, iar cei doi copii: Agapie si Teopist.

Dupa botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I multumi si aude din nou glasul Domnului care ii vesteste ca va lua moarte muceniceasca. Se retrage din armata pentru o vreme, dar revine la insistentele imparatului Traian. Acesta dorea sa iasa invingator din lupta cu barbarii. Armata romana iese invingatoare avandu-l conducator pe Eustatie. Intre timp imparatul Traian a murit, iar noul imparat Adrian, i-a cerut sa aduca jertfe idolilor. Pentru ca a refuzat, a fost aruncat la fiare impreuna cu familia sa. Pentru ca acestea nu le-au facut niciun rau, au fost aruncati intr-un cazan de arama incins. In a treia zi, trupurile lor au fost scoase intregi si nearse.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Marturisitori Ipatie, episcopul, si Andrei, preotul;
- Sfintilor Martin, episcop al Romei, si Maxim cel Intelept;
- Sfintilor Anastasie, Teodor si Euprepie, ucenici ai Sfantului Maxim;
- Sfintilor Mucenici Artemidor si Taleleu;
- Sfantului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, marturisitorul, si a Sfantului Mucenic Ilarion Criteanul.

Maine, facem pomenirea Sfantului Apostol Codrat.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox29 Mai 2012

Vizualizari: 14086

Voteaza:

Sfantul Eustatie si sotia sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist 4.67 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-09-20 13:41

    Sfintilor a Lui Dumnezeu,Eustatie,impreuna cu Teopista,Agapie si Teopist,inaltati ale voastre rugaciuni catre Domnul Iisus Hristos si rugati-va pentru noi pacatosii sa ne ierte greselile cele de zi cu zi,sa gasim alinare in Sfintii Parinti Duhovnicesti si impreuna sa aducem laude de multumire Domnului Savaot! Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox