Sfantul Iosif, scriitorul de cantari

Sfantul Iosif, scriitorul de cantari Mareste imaginea.

Sfantul cuvios Iosif s-a nascut in Sieilia, din parinti evlaviosi si plini de toata virtutea. Dupa moartea lor, losif s-a stramutat in Tesalonic, unde a primit si tunderea in cinul monahal. Ca monah, el s-a facut pilda tuturor prin postiri, infranari mari, rugaciunea neincetata, cantari de psalmi, privegheri si multe feluri de nevointe. Episcopul Tesalonicului l-a hirotonit preot. Cand a venit la Tesalonic, marele Grigorie Decapolitul a fost atat de impresionat de Iosif, incat l-a invitat sa vina la manastirea lui din Constantinopol. Cand a inceput iar lupta impotriva sfintelor icoane, pe vremea lui Leon Armeanul, Iosif a fost trimis la Roma ca sa ceara Papei si Bisericii din Roma sa lupte pentru Sfanta Ortodoxie. Aflandu-se in aceasta calatorie, el a fost rapit si dus in insula Creta, unde ereticii l-au tinut in inchisoare timp de sase ani. losif s-a bucurat pentru chinurile suferite pentru Hristos, si de aceea aducea neincetata lauda lui Dumnezeu, socotindu-si catusele ca si niste podoabe de aur. Dis de dimineata, in ziua slavitei praznuiri a Nasterii Domnului, intru al saselea an al intemnitarii lui losif, raul imparat Leon Armeanul a fost asasinat in biserica in timp ce asculta Utrenia, in acelasi moment Sfantul Nicolae s-a infatisat inaintea lui losif in inchisoarea din Creta si i-a zis: "Ridica-te si urmeaza-mi!" Iosif s-a simtit ridicat in vazduh, si s-a aflat deodata inaintea portilor cetatii Constantinopol. Toti dreptmaritorii crestini s-au bucurat cu bucurie mare la vederea lui. El a alcatuit canoane si imne pentru slujbele multor sfinti. El avea darul inaintevederii, drept pentru care Patriarhul Fotie l-a randuit duhovnic cinului preotesc, aratandu-l lor ca pe un "om al lui Dumnezeu, un inger in trup si un parinte al parintilor". La adancile sale batranete el s-a mutat la Domnul Cel Caruia I-a slujit cu credinta, cu lucrul si cu minunatele cantari de el scrise. El a adormit cu pace in ajunul Sfintei si Marii Zi Joi, din anul 883 dupa Hristos.

Condacul Sfantului Iosif, scriitorul de cantari

Cel ce esti ca un izvor nedesertat al pocaintei, si datator mangaierii celei fara de sfarsit, si adancime umilintei Iosife, da-ne noua lacrimile pocaintei celei dumnezeiesti, prin care plang aici, sa dobandim mangaiere de la Dumnezeu, cersind ajutorul tau Sfinte.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Cuv. Gheorghe din Maleo
- Sf. Mucenita Fervuta, a slujnicii ei si a tovaraselor lor
- Cuv. Puplie, cuviosul Platon egumenul Manastirii Studitilor
- Sf. Cuviosi Teona, Simeon si Forvin
- Cuv. Zosima, care a îngropat pe Sfânta Maria Egipteanca
- Cuv. Teona, si sihastru la Pantocrator (Muntele Athos) si episcop al Tesalonicului

Maine facem pomenirea Sfintilor Mucenici Agatopod si Teodul
 

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2023

Vizualizari: 33508

Voteaza:

Sfantul Iosif, scriitorul de cantari 4.60 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-04-04 12:50

    Sfinte Iosif,te rog nu incet a te ruga pentru noi pacatosii in fata altarului Domnului Iisus Hristos pentru ca sa ne ierte pacatele noastre si cu alte tale sfinte rugaciuni sa dobandim pace si liniste sufleteasc de la Domnul Dumnezeu.Amin!

  • II CPostat la 2012-04-04 11:42

    Sfantule Iosif, roaga-te pentru noi!

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-04-04 10:43

    Bucuria Sfantului Iosif este impresionanta. Peste puterea de intelegere cum iubirea pentru Domnul Iisus Hristos, transforma catusele in bratare ale luminii. Este exact ce spune si staretul Zosima al lui Dostoievski: "Daca veti iubi, veti intelege...". Venirea Sfantului Nicolae este o alta dovada ca iubirea sfantului Isif a ajuns la ceruri. Sa ne rugam la Domnul a trimite si in inimile noastre focul iubirii. Doamne ajuta !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox