XI. Batranul Dionisie Ignat


Nu mult dupa adormirea intru Domnul a iubitului frate si co-nevoitor al parintelui Dionisie, ceilalti monahi din chilie au murit si ei - parintele Arsenie in 1967 si parintele Agatanghel in 1971. Au mai ramas numai batranii Dionisie si Ghedeon. Apoi, in 1977, doi monahi au sosit din Romania: parintii Ioan Sova si Ilarion Dinca. Parintele Ilarion s-a mutat la Chilia Sfantul Ipatie cu doar cateva luni inainte de moartea batranului Ghedeon, in 1979. Desi cativa monahi mai veneau din cand in cand si stateau pentru putin timp, batranii Dionisie si Ioan erau singurii monahi din chilie, pana cand, in 1989, batranul Iosif a venit in Manastirea Vatoped pentru a revigora viata de obste de acolo. Putin dupa aceasta, noi ucenici incepura sa vina la Vatoped si in schiturile sale, printre care si la Colciu. Astazi sunt aproximativ 10 monahi care traiesc in Chilia Sfantul Gheorghe.

Nu mult dupa ce noii monahi au inceput sa apara, o noua incercare a venit asupra batranului Dionisie: si-a pierdut vederea. Desi aceasta incercare era grea pentru el, inainte fiind mereu activ si din punct de vedere fizic, Dumnezeu i-a trimis de asemenea si mult har, iar el a inceput sa sporeasca in practica rugaciunii inimii. La putin timp dupa aceasta, el a devenit un pretuit parinte duhovnicesc pentru monahii din Vatoped si in special pentru batranul Iosif, care a vazut in el un lucrator al rugaciunii caruia el insusi i se putea spovedi si de la care putea primi sfat.

Cu toate acestea, vrajmasul a continuat sa il tulbure pe parintele Dionisie. In fiecare seara inaintea slujbelor, fratele care ii trezeste pe toti ceilalti bate mai intai la usa Batranului pentru binecuvantare. Intr-o seara, fratele a venit si a batut, insa dupa aceea a plecat la biserica fara sa fi primit binecuvantarea. La putin timp dupa aceasta, batranul Dionisie a auzit o a doua bataie in usa. Crezand ca este acelasi frate, a deschis usa si, in ciuda vederii sale foarte slabe, a vazut limpede un om cu o carpa pe fata. La inceput, nu a realizat ce se petrece si a intrebat: "Cine esti?". Omul i-a spus numele unui cunoscut, insa Batranul a inteles imediat cine era la usa. Facandu-si cruce, Batranul a intrebat: "De ce nu spui rugaciunea cand bati?". La asta, diavolul a raspuns: "De ce as face-o? Voi, calugarii, o spuneti". Batranul Dionisie a strigat: "Inapoia mea, Satana, pleaca de aici!". Vrajmasul a spus: "Am sa plec, dar ma voi intoarce!", si a parasit chilia. Dupa asta, batranul Dionisie i-a adunat pe toti fratii in biserica si le-a povestit toate cate s-au petrecut, incurajandu-i sa pretuiasca si sa respecte chiar si "micile" ascultari ale vietii lor de zi cu zi.