Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Batranul Dionisie este privit in Athos ca unul dintre ultimii exponenti ai "vechii scoli" de viata duhovniceasca din Sfantul Munte. Multi au constatat faptul ca cea mai comuna formula de incurajare data tovarasilor sai nevoitori este: "rabdare, rabdare si iar rabdare". Iata un scurt fragment din sfaturile sale duhovnicesti:
Parintii spun ca Il iubim pe Dumnezeu prin implinirea poruncilor Lui si prin dragostea fata de aproapele nostru. Cum poate incepe cineva sa faca aceasta?
La inceput, fugi de toate patimile. Daca vrei sa cultivi virtutile trebuie sa te smeresti.
Cum se face aceasta?
Daca cineva are smerenia drept fundament, toate celelalte virtuti vor veni. Fara smerenie nu se poate dobandi nimic, ca si o casa fara fundatie. Cand cineva este smerit, ii vede pe toti ceilalti ca sfinti. Harul vine si se poate practica ascultarea cu dragoste. Cea mai puternica arma a diavolilor impotriva noastra este sa ne inalte cugetul. A-l face pe om mandru este cea mai puternica arma a lor, si incearca sa faca asta cu noi inca din tinerete, caci stiu ca cel mandru nu va merge in cer. Domnul spune ca cel necurat nu poate intra in Imparatia Cerurilor. Odata, cand Sfantul Macarie cel Mare era afara, strangand ramuri de palmier prin desert, un diavol l-a intalnit si i-a spus: "Am o mare amaraciune, caci nu pot sa te intrec. Tot ceea ce faci, fac si eu: tu postesti, eu nu mananc nimic; tu priveghezi, eu nu dorm niciodata. Intr-un singur lucru ma intreci - in smerenie."
Cum poate cineva sa dobandeasca rabdare?
Smerindu-se. Mai tot timpul suntem nerabdatori pentru ca suntem mandri. Dumnezeu incearca sa ne invete smerenia mai mult decat orice altceva.
Cum putem sa ne intarim credinta in faptul ca Dumnezeu poarta de grija tuturor?
Mai intai, nu trebuie sa ne incredem in noi insine. Si trebuie sa avem rabdare atunci cand vin ispitele. Dupa aceasta, trebuie sa lasam harul sa lucreze.
Ce vreti sa spuneti prin: "Trebuie sa lasam harul sa lucreze"?
Cand intelegem ca Dumnezeu este langa noi. Dar pentru asta trebuie sa avem constiinta neputintelor noastre.
Cum ar trebui sa ne rugam?
Cu perseverenta. E foarte important. Cu ajutorul rugaciunii, harul primit la Botez poate creste.
Sfintii Parinti spun ca atunci cand ne rugam ar trebui sa stam "in prezenta lui Dumnezeu". Cum putem cultiva aceasta?
Rugandu-ne din tot sufletul si si cu multa atentie.
Ce se intampla daca cineva este inconjurat de multe griji care ingreuneaza aducerea-aminte de Dumnezeu?
Daca ai smerenie si iubire, esti in rugaciune. Este posibil sa te rogi in situatii dificile. Au existat sfinti aflati in ascultari dificile si s-au rugat, ca Sfantul Calist, patriarhul Constantinopolului. Dar aceasta este o stare foarte avansata. Pentru noi ascultarea cu dragoste este lucrarea noastra permanenta. Ascultarea duce la smerenie, iar smerenia duce la rugaciune.
Traducere si note: Mihnea Mustata