Cine este Iisus Hristos pentru Europa?

Cine este Iisus Hristos pentru Europa? Mareste imaginea.


Cine este Iisus Hristos pentru Europa?

Am spus deja ca o problema esentiala este pusa de noile forme de religiozitate, care se pun in opozitie radicala cu crestinismul si ii neaga orice pretentie de a fi, nu o religie precum altele, ci "adevarata religie".

Multe dintre aceste religii confera un loc special in propriul univers religios, un loc relevant lui Iisus Hristos, dar neaga ca El este Fiul lui Dumnezeu facut om. In realitate, problema lui Hristos este de trei secole, adica din timpurile iluminismului, marea problema a Europei.

Intrebarea: "Cine este Iisus Hristos?" traverseaza din secolul al XVIII-lea istoria culturala a continentului nostru. Critica istorica s-a exercitat asupra figurii Sale mai mult decat asupra oricarui alt personaj al istoriei umane.

Din pacate, fiind initiata cu premize rationalistice si imanente - deci pornindu-se de la negarea supranaturalului si a oricarei interventii a lui Dumnezeu in istoria umanitatii - prea adesea critica istorica a ajuns sa nege existenta unei revelatii divine si sa echivaleze Sfintele Scripturi ale Vechiului si ale Noului Testament unor opere profane, considerand mitic sau legendar continutul lor.

Contestarea divinitatii lui Iisus Hristos facuta, pe de o parte, de critica istorica, si pe de alta parte, de miscarile revolutionare, a fost reluata, sub o alta forma, de noile miscari religioase care nu neaga lui Iisus Hristos o oarecare calitate divina, afirmand ca Iisus apartine sferei divinului, dar fara sa fie cu adevarat Fiu al lui Dumnezeu (Martorii lui Iehova, Mormonii etc), sau care il plaseaza in sirul marilor initiati ce poarta o revelatie secreta si superioara (gnosticismul, miscarile esoterice), sau ca este una din manifestarile istorice ale Divinului, si deci trebuie plasat alaturi de Krishna, Rama si Budha (miscarile de inspiratie orientala).

Si iudaismul si islamul accepta pe Iisus Hristos; dar, pentru evrei, El a fost un evreu pios, dat pe nedrept autoritatii romane, pe care apoi in mod ilegitim Sfantul Pavel si comunitatea primitiva L-au divinizat.

Pentru Islam, Iisus este un musulman pios si un mare profet, inferior doar lui Mahomed, din categoria celor trimisi de Dumnezeu diferitelor popoare, dar nu este Fiul lui Dumnezeu, pentru ca ar fi o blasfemie a afirma ca Dumnezeu poate avea copii. Este scris in Coran: "Milostivul - zic raufacatorii - si-a luat un fiu. Ati spus un lucru monstruos. Nu, nu accepta milosardul a avea alaturi un fiu" (Sirah XIX, 88-92).

Astfel, noua misiune crestina in Europa trebuie sa aiba in centru proclamarea faptului ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu facut om in persoana istorica a lui Iisus din Nazaret; ca El este unicul si universalul mntuitor al oamenilor, pentru ca "nu exista un alt nume dat oamenilor sub cer in care sa putem fi mantuiti" (Faptele Ap. 4,12). Ca in El Dumnezeu S-a revelat definitiv si desavarsit oamenilor, astfel ca Iisus este Lumina lumii, painea vietii, Calea, Adevarul si Viata.

"Ispita mare pentru Biserica occidentala este azi aceea de a vesti "valorile crestine" ale solidaritatii, ale dreptatii, ale fraternitatii si ale pacii, mai inainte de a-L vesti pe Iisus Hristos, si fara sa le conexioneze in mod clar cu figura lui Hristos, si ca o consecinta a exigentelor Acestuia. Este o ispita facila, intruct valorile crestine sunt mai usor de acceptat decat credinta in Iisus Hristos.

Dar trebuie subliniat faptul ca "valorile crestine" sunt "crestine" numai in masura in care sunt in legatura cu Hristos, si sunt proclamate ca atare de Hristos. Numai si numai daca este vestita Persoana lui Hristos, misiunea poate fi considerata realmente crestina.

Nu exista misiune crestina autentica daca numele, invatatura, viata, promisiunile, imparatia si Misterul lui Iisus din Nazaret nu sunt in mod explicit proclamate".

arhim. Teofil Tia

.

29 Octombrie 2007

Vizualizari: 10420

Voteaza:

Cine este Iisus Hristos pentru Europa? 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mircea Suta Postat la 2011-02-13 08:00

    Dragii mei, Adevarul unanim acceptat trebuie sa fie acesta : DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE ! Apoi Cine S-a lasat rastignit pe cruce pentru ca sa invinga moartea, sa ierte pacatele lumii, din Dragoste pentru toate sufletele ?! Jertfa pe Cruce din Dragoste pentru om ! Nu poate fi Dragoste mai mare decit sa-ti dai viata pentru aproapele tau ! Deci Dragostea este Hristos care si-a dat Viata pentru mantuirea noastra ! Dumnezeu Dragostea este Domnul Iisus Hristos ! Ce este interesant de remarcat insa, este si faptul ca omul daca va intelege ca Dumnezeu L-a creat pentru a iubi, si lupta impotriva propriilor patimi pentru a putea iubi celelalte suflete si fapturi create de Dumnezeu, atunci va ajunge a simti ca Hristos este Viu si traieste in inima lui ! Va ajunge sa simta Dragostea Vie in inima lui si aceasta Dragoste este Hristos, Dumnezeul cel Viu ! DOAMNE AJUTA ! Mircea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE