Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Intampinarii Domnului

Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Intampinarii Domnului Mareste imaginea.


Dupa sarbatorile Craciunului si ale Bobotezei, primul praznic imparatesc al noului an este cel al Intampinarii Domnului. Cei ce ne-am bucurat sa marturisim impreuna cu magii si cu ingerii Intruparea Cuvantului, cei ce l-am vazut "desavarsit" pe Prunc la Epifanie, ne intindem bratele impreuna cu dreptul Simeon si il slavim pe Dumnezeu caci ne-a invrednicit sa vedem mantuirea.

Imnul "Acum slobozeste pe robul tau Stapane, dupa cuvantul Tau in pace..." este o cantare de multumire adusa lui Dumnezeu. Este glasul celui credincios, al celui increzator in fagaduintele lui Dumnezeu care asteapta cu bucurie implinirea profetiilor. Nu numai a acelor profetii care vestesc Mantuirea omenirii in general, ci si a acelor descoperiri personale ale lui Dumnezeu. Cunoastem cu totii istoria batranului Simeon care nu accepta putinta nasterii unui om dintr-o fecioara si caruia i s-a vestit ca va vedea cu ochii lui aceasta minune implinindu-se. Aceasta este istoria fiecaruia dintre noi. Dumnezeu ne cauta, ni se descopera, ne arata calea implinirii si a mantuirii personale. Istoria omenirii in intregime este de fapt consemnarea acestor istorii personale a intalnirii omului cu Dumnezeu. Ceea ce lipseste adeseori in acest paralelism al istoriei dreptului Simeon si a istoriei fiecaruia dintre noi este tocmai multumirea. Iar multumirea este implinirea istoriei. Caci omul care multumeste lui Dumnezeu se arata pe sine ca rascumparat, ca cel ce a primit descoperirea, ca cel ce a asumat-o si ca cel care se adauga acestei istorii a comuniunii om - Dumnezeu. In multumirea care implineste descoperirea, fiecare incheiem un ciclu al vietii noastre si al umanitatii, la fel ca dreptul Simeon. Iar acest ciclu nu este unul al intamplarii, ci unul care incepe si se incheie in Dumnezeu. Multumind lui Dumnezeu ne aratam inca o data creatia Lui.

Sarbatoarea Intampinarii Domnului este cea a credinciosiei, a bucuriei implinirii si a multumirii. Cu totii suntem indemnati sa credem, sa cercetam, sa asteptam implinirea, sa ne bucuram de venirea ei si sa multumim. Fiecare clipa a vietuirii noastre ne aduce noi intrebari asupra lumii si asupra propriei existente, iar raspunsurile sunt greu de aflat. Poate si pentru faptul ca acest tablou al istoriei umanitatii trebuie completat cu anumite elemente care descopera, in anumite cazuri, esecul acestei intalniri om - Dumnezeu. In aceste cazuri parasim logica credintei si a implinirii si pasim in cea a hazardului care poate naste orice si poate fi inteles oricum. Sarbatoarea despre care vorbim ne cheama la primirea lui Dumnezeu cu bratele, cu faptura noastra intreaga pentru a ne bucura si a ne implini menirea de chipuri ale lui Dumnezeu.

 

NICOLAE

Pe aceeaşi temă

08 Februarie 2019

Vizualizari: 5291

Voteaza:

Mesajul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Intampinarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE